Google Reader stopt 1 juli en de zoektocht naar een alternatief begint

Google Reader stopt

 

Toen Google Reader in oktober 2011 een ‘update’ kreeg die alle sociale aspecten – het eenvoudig delen van content met anderen – verwijderde ten gunste van de mogelijkheden in Google+ zag je het eigenlijk al wel aankomen.  Google zag overduidelijk geen toekomst meer in RSS feeds en ook al ben ik het daar hartgrondig mee oneens, dat je daar als zoekgigant geen stuiver mee kon verdienen in een wereld waar iedereen op sociale netwerken zijn hele leven deelt snap ik ook wel weer.

Zelfs (nieuwe) bloggers moet je vaak nog uitleggen wat RSS feeds zijn en wat de enorme voordelen er van zijn. Dat lukte altijd prima, juist met de diensten van Google. Behalve Google Reader had je ook iGoogle waarmee je feeds op een eigen startpagina kon integreren en Feedburner om je eigen RSS feed beter te laten gebruiken door anderen. iGoogle is echter zeer recent stop gezet door Google en ook voor Feedburner zag het er al niet best uit.

Bye bye Google Reader
Vanochtend zag ik – ironischerwijs in Google Reader zelf – dat Google in een volgende opschoonronde van hun diensten de stekker trekt uit Google Reader per 1 juli van dit jaar. De popup die ik kreeg bij het starten van Reader was al helder genoeg maar de blogpost op het officiële Google blog bevestigde dit.

Als vijfde item in die blogpost (het was Google zelfs niet eens een aparte blogpost waard) staat dan ook:

We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader. Users and developers interested in RSS alternatives can export their data, including their subscriptions, with Google Takeout over the course of the next four months.

Als je weinig doet met RSS feeds zal het je weinig kunnen schelen neem ik aan. Er zijn flink wat alternatieven voor mensen die enkele feeds willen lezen. Bijna alle browsers ondersteunen RSS feeds (behalve Chrome, daar moet je extensions voor zoeken), mailcliënts kunnen er mee overweg en er zijn diverse RSS readers op zowel het web als voor PC, Mac of Linux.

Maar voor mij heeft het wel meer consequenties. Mbv Google Reader volg ik zo’n 150 feeds en daar haal ik mijn nieuws vandaan. Met Newsify op mijn iPad en gReader Pro op mijn Android apparaten synchroniseer ik de feeds via Google Reader. Met IFTTT stuur ik items uit feeds door naar Evernote als inspiratie voor blogposts. Daar valt dus nu de bodem ook uit per 1 juli 2013.

So you think you can be a Google Reader alternative
De blogposts met de vele alternatieven voor Google Reader zullen vandaag en morgen ongetwijfeld in grote aantallen gaan opduiken. Die zal ik zeker wel gaan lezen maar ik heb niets aan zo maar een willekeurig alternatief. Ik  heb een webbased RSS dienst nodig die meer doet dan alleen RSS feeds tonen. Ik heb een goede iOS app *en* een goede Android app erbij nodig die kan synchroniseren met die dienst. Over IFTTT maak ik me geen zorgen, die zullen heus wel zorgen dat ze kunnen koppelen met (alle) alternatieven die er komen.

Ook al schrijft Google RSS feeds nu definitief af – ik verwacht dat Feedburner de volgende schoonmaakronde het haasje is – , het betekent alleen maar dat anderen in dat gapende gat zullen gaan springen. Feedly kondigde vanochtend al aan gewoon verder te gaan, Newsify meldt dat ze niet willen stoppen en hoewel ze dan echt een andere naam zullen moeten kiezen hoop ik dat gReader (Pro) ook met een alternatief gaat komen.

Als de IT wereld ergens goed in is, dan is het wel met alternatieven komen als er ook vraag naar is. De vraag is ook niet of er een alternatief komt voor Google Reader maar welke effectief de nieuwe standard wordt waar de RSS feed lezers optimaal gebruik van kunnen maken. RSS is nog lang niet dood maar het kan zich ook niet veroorloven versnipperd te raken over meerdere webdiensten.

En dat zou mij ook niet helpen natuurlijk want ik wil mijn feeds kunnen blijven lezen. Op het web, in mobiele apps en met mogelijkheid om die handig te delen en te verwerken tot blogposts. We zullen het zien de komende maanden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Ik zie op dit moment een aantal problemen bij het gebruik van Feedly: geen import/export van opml-bestanden, lange mapnamen zijn niet te wijzigen (editknopje valt achter titel weg), geen (alfabetische) sortering en geen https.

  Ik heb ook al even gekeken naar The Old Reader. Deze is wat archaïscher, maar iig wèl met opties om je opml-bestand te importeren en exporteren. Ze hebben het op dit moment alleen wel erg druk (goh…) dus het lukt niet altijd om te importeren.

  RSSOwl is voor standalone wel aardig, maar ik liep al meteen tegen wat fouten op met de koppeling met mijn browser.

  Op dit moment ben ik blijven steken op de add-on Brief in Firefox. Een andere optie waar ik nog over aan het denken ben is Tiny Tiny RSS op de server. Die laatste is op dit moment ook moeilijk te bereiken, dus als je ernaar gaat kijken kun je òf een foutmelding krijgen òf de ‘low-bandwidth version’.

  Reply

 2. RSS lezen blijft voor mij van belang voor het bijhouden van nieuws. Ik gebruik daar al jaren Netvibes voor en ben daar erg tevreden mee.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top