Het Google boekenproject: Google en het wereldbrein

Google boekenproject

Het Google boekenproject – waarbij een aanzienlijk deel van de boekencollecties van universiteitsbibliotheken en nationale bibliotheken gescand worden door Google – staat deze dagen weer in de belangstelling. Op 3 april presenteren de Koninklijke Bibliotheek en Google de eerste resultaten van hun samenwerkingsproject waarin 160.000 boeken uit de collectie van de KB gedigitaliseerd en vrijelijk online beschikbaar gesteld worden. Op die datum wordt de webdienst boeken.kb.nl gelanceerd door staatssecretaris Dekker en zullen 80.000 boeken alvast volledig doorzoekbaar zijn.

De uitnodiging kwam me deze week onder ogen en zelfs in de historische (gedigitaliseerde) collectie kwam ik kennelijk al voor. Snyders is een gast. Dat is pas personalisering ;-)

Hoewel ik zelf best kritisch durf te zijn over de beweegredenen en bedoelingen van Google met hun boekenproject, beschouw ik het desondanks als een groot goed dat dankzij Google dit boekenmateriaal gedigitaliseerd, gepreserveerd en ook (beter/opnieuw) toegankelijk gemaakt wordt. Daar kun je ook op andere manieren naar kijken zoals gisteravond te zien was bij de VPRO in een 50 minuten durende documentaire over het Google boekenproject. Daarin komen meerdere en verschillende visies op het project en de rol van Google naar voren. Ook na het bekijken van die documentaire blijf ik overtuigd dat ondanks de gesignaleerde ‘gevaren’ en negatieve punten, het positieve aspect zwaarder weegt. Wat je er ook van vindt, zonder Google en het boekenproject zouden de collecties van die bibliotheken nooit op deze schaal (of uberhaupt) gedigitaliseerd worden.

Maar kijk vooral zelf naar de documentaire ‘Google en het wereldbrein’

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

  1. Originele uitnodiging hoor. Ik zag de docu ook en denk er ongeveer net zo over als jij, vermoed ik. Er zijn genoeg tegenwerpingen te maken, maar het gebeurt tenminste. Voor mijn part zetten ze dan later alles wat achteraf zeurt op zwart. Nu vind ik het vooral heel vreemd dat ik soms boeken van voor 1900 niet online in mag zien vanwege copyright. Ik gebruik de bron erg graag voor een beetje amateuristisch geschiedenisonderzoek. Als ik dit werk 10 jaar geleden had moeten doen had ik zo veel minder kunnen vinden en combineren…Dus ondanks de belangen en rare fratsen van Google: ik ben ze vooral dankbaar, toch. Maar het is wel goed dat men er kritisch naar blijft kijken, dat dan weer wel…

    Reply

  2. O.k., je had het erbij geschreven, maar zo’n link wekt toch verwachtingen… Tegen 3 april zal ik mijn F5 toetsje wel moeten vervangen

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top