Cory Doctorow: A Digital Shift: Libraries, Ebooks and Beyond

Ik moet toegeven dat ik slechts enkele van zijn boeken gelezen heb maar Cory Doctorow is een plezier om te lezen. Hij is ook 1 van de krachten achter (technology) blog Boing Boing en schrijft veel van de artikelen die daar gepubliceerd worden. Die lees ik regelmatig want Doctorow schrijft veel over ebooks, DRM, auteursrecht en waarom je als gewone consument geen last zou moeten hebben van de belangen die de entertainmentindustrie als regeltjes en beperkingen probeert af te dwingen. Hij is niet alleen fel gekant tegen DRM (op zowel muziek als ebooks) maar probeert ook nieuwe business modellen te demonstreren naar de industrie toe. O.a. door zelf zijn boeken digitaal gratis weg te geven onder een Creative Commons licentie.

Niet alleen schrijft hij daar zeer informatief en welbespraakt over in allerlei tijdschriften, boeken en natuurlijk Boing Boing, hij kan dat kennelijk ook prima in persoon doen. Afgelopen jaar hield hij een presentatie bij de Library of Congress naar aanleiding van de uitdagingen die culturele erfgoedinstellingen hebben als het gaat om de toename van – met DRM – beveiligde digitale teksten en boeken. Daar ging het dus over ebooks, wat er mis is aan DRM en waarom er meer gekopieerd en gedeeld zou moeten worden. Zijn presentatie is vandaag online gezet door de Library of Congress en vond ik zeer de moeite waard.

Dat uur was zo voorbij :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top