App bespreking: Kopieer en plak vanuit (bijna) elke app naar Evernote met EverClip

everclipAls je gebruiker bent van Evernote, dan ben je misschien al bekend met de ‘clip‘ functie van het programma. Daarmee kun je stukjes tekst, afbeeldingen of screenshots kopiëren uit bijna alle programma’s die op Windows of MacOS draaien. Deze worden dan meteen en rechtstreeks in Evernote geplaatst zodat je die kunt bewaren en later opnieuw kunt gebruiken. De echte informatieverzamelaar kan niet zonder zeg maar.

Gebruik je echter Evernote (ook) op je iPad (of iPhone/iPod), dan loop je meteen tegen een aantal beperkingen en verschillen aan ten opzichte van de desktopversie. De Evernote app is niet in staat om zelf content uit andere apps te (laten) kopiëren en te plakken in je Evernote account. Gelukkig zijn er wel redelijk wat apps die volledige documenten of foto’s kunnen doorsturen naar de Evernote app maar die zijn niet in staat je te helpen als je bijvoorbeeld alleen een alinea of 1 bladzijde even wilt bewaren.

Klem het maar op je klembord
Heb je daar wel behoefte aan op je iPad, dan is EverClip precies de app die in die behoefte voorziet. EverClip heeft effectief dezelfde functionaliteit als de zogeheten clipboard extenders die je voor Windows tegen kunt komen. Zowel in Windows als in iOS apps kun je een stukje selecteren en kopiëren. Deze komt dan op het klembord te staan waarna je het kunt plakken in een andere app(licatie). Clipboard extenders nemen de plek in van het onzichtbare klembord en stellen je in staat om niet 1 stukje tegelijk te kunnen kopiëren maar dat met meerdere te doen. Je kopieert, kopieert en kopieert verschillende stukjes content die je daarna selectief kunt plakken in andere apps.

Als je EverClip start op je iOS apparaat dan wacht de app op de achtergrond simpelweg tot je stukjes tekst of afbeeldingen gaat selecteren in andere apps met de standaard kopieerfunctie van iOS. Alles wat je kopieert komt vervolgens in EverClip terecht. Daar kun je nog (hele) kleine wijzigingen aanbrengen – hoewel het vooral beperkt zal zijn tot verwijderen van stukjes die je achteraf toch niet wilt bewaren – om ze vervolgens 1 voor 1 door te sturen naar de Evernote app.

En dat werkt perfect.

De meeste apps die iets doen met tekst of afbeeldingen ondersteunen de standaard kopieerfunctie in iOS en dat geldt vanzelfsprekend ook voor alle browserapps. Al het gekopieerde belandt in EverClip en is zonder problemen door te sturen naar je Evernote account. Ideaal als je een interessant artikel of passage leest in de NRC app of een avondje aan het browsen bent op internet.

Maar!
Helemaal perfect is het echter niet. Er zijn nog steeds voldoende apps waarin de kopieerfunctie niet gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld de NRC Reader app. In dat soort apps valt er niets te kopieren en dus kan EverClip er ook niks mee doen. En ook al kun je vanuit EverClip zelf ook heel handig een foto maken of een nieuwe Evernote notitie maken, het feit dat je de verzamelde stukjes content alleen maar naar Evernote kunt versturen en niet naar een andere app (je mail app bijv.) is wel jammer.

Vooral omdat EverClip geen goedkope app is. Er is een versie voor iPhone en iPod waar je € 2,69 voor moet betalen maar ook een vorige week uitgekomen aparte versie voor de iPad waar je dus nogmaals € 5,49 voor moet neerleggen. Dat is best een stevige prijs voor een specifieke functionaliteit die alleen maar werkt in combinatie met Evernote. Zonder Evernote heb je niets aan EverClip.

Toch is EverClip een aanrader denk ik. Als je Evernote op je iPad gebruikt dan ben je waarschijnlijk iemand die al baalde dat het zo lastig is om content uit andere apps en de browser te kopiëren naar Evernote toe. Dat probleem wordt in elk geval netjes opgelost door EverClip en ook al is de functionaliteit beperkt, het doet precies wat het beoogt te doen. Het is aan jou om de afweging te maken of je daar € 5,49 voor over hebt ….

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top