Claim je gastblogs in Google met Google Authorship

De onderstaande blogpost verscheen oorspronkelijk 24 maart op blogpraat.com. Met enkele kleine wijzigingen neem ik hem over op mijn eigen blog. Ik ben wel benieuwd wat Google doet met hetzelfde artikel op een ander blog maar met dezelfde geverifieerde auteur :)

Op 18 maart ging het in #blogpraat over het nut en noodzaak van Google Authorship voor bloggers. Vorig jaar introduceerde Google dit Google Authorship programma vanuit hun permanente streven om hun zoekmachine te verbeteren. Als mensen zoeken met Google willen ze natuurlijk de meest relevante en kwalitatieve content vinden en het idee achter Google Authorship is om niet alleen de content, de sites, te ranken (waar ze PageRank voor hebben ontwikkeld) maar deze ook te koppelen aan specifieke auteurs. Door goede content te koppelen aan (goede) schrijvers kan Google verbeteringen aanbrengen in hun zoekmachine want behalve een ranking voor de content heb je dan ook een ranking voor de auteur ervan. Een mooie en goede gedachte want dat stimuleert (hopelijk) dat er meer aandacht komt in de Google zoekresultaten voor content die geschreven wordt door mensen die vaker en met meer waardering over onderwerpen schrijven. Meer waardering omdat vergelijkbaar met de waardering van sites dan ook diverse criteria voor de waardering van auteurs meegenomen wordt. Hoe vaak content van individuele auteurs bekeken wordt, er op geklikt wordt en natuurlijk hoe vaak er naar gelinkt wordt. Dit houdt Google nu al bij en je kunt zelf ook zien hoe de content waar jij de geverifieerde auteur van bent scoort bij Google.

Je eigen blog
Het allerbelangrijkste voor een blogger is natuurlijk dat je je eigen blogposts claimt en koppelt aan je Google+ profiel met Google Authorship. Dat staat al op meerdere plekken beschreven zoals op mijn eigen blog, op blogpraat.com door Debbie Peteri, het blog van Frank Meeuwsen, bij Patrick Mackaaij of bij Linda KwakernaatGoogle heeft het zelf ook in een stappenplannetje gezet vanzelfsprekend. Ook al lijkt het misschien wat ingewikkeld, de essentie is telkens dat je bij elke blogpost een link naar je Google+ profiel moet zien te plaatsen en dat er op jouw Google+ profiel een verwijzing terug moet liggen naar jouw site waar die blogposts daadwerkelijk staan. De bovenstaande links beschrijven meerdere manieren om dit te bereiken hoewel je – als je WordPress gebruikt – het snelste klaar bent als je ook al de WordPress SEO plugin van Yoast gebruikt. Hiermee kun je het nog eenvoudiger zelf instellen.

Maar niet al je content staat op je eigen blog
De koppeling via Google Authorship maken via een geverifieerd mailadres of mbv een plugin werkt uitstekend als het je eigen blog en domein zijn. Host je niet zelf je eigen blog dan ben je aangewezen op de tweede methode om je blogposts te claimen, namelijk door een aangepaste Google+ profielurl (met ?rel=author erachter) op te nemen op een plek die zichbaar is op de pagina van de individuele blogposts. Voor Blogger hoef je niet eens die profiel url aan te passen en bevat het bij de instellingen al een mogelijkheid om je blog te koppelen aan je Google+ profiel. Bij WordPress is het handigste om gebruik te maken van het auteursprofiel dat je daar hebt. Als je daar je Google+ profielurl (met ?rel=author erachter) in opneemt – en je profielgegevens worden in je theme getoond bij je blogposts – is het ook keurig geregeld. De WordPress SEO plugin doet overigens effectief hetzelfde maar dan geautomatiseerd.

Die handmatige oplossing is ook zeer geschikt als je eens een gastblog schrijft.

Natuurlijk is het schrijven van een gastblog voor een ander al zijn eigen beloning. Leuk om eens wat anders te schrijven misschien, een ander publiek te bereiken en een link terug naar je eigen blog erbij te kunnen zetten. Maar het zou toch wel prettig zijn als Google die gastblogs meetelt als jouw content en niet die van de eigenaar van het blog waar je voor gastblogde. Het is dan een goed idee om daar afspraken over te maken met die eigenaar van dat andere blog. Dat niet alleen jouw naam en de link naar je eigen blog bij je gastblog komen te staan maar dat ook je Google+ profielurl (met ?rel=author erachter) erbij komt te staan.

Voorbeeldje
Neem nou mijn blogposts op blogpraat.com. Die wil ik graag ook gekoppeld hebben aan mijn naam en Google+ profiel natuurlijk. Blogpraat.com gebruikt de gebruikersprofielen in de nieuwe theme en dus is het een kwestie van het (laten) toevoegen van mijn Google+ profielurl met ?rel=author erachter aan dat profiel. Blogpraat gebruikt ook de WordPress SEO plugin dus het kan meteen in mijn gebruikersprofiel maar als deze niet aanwezig is had het linkje elders in het profiel geplaatst kunnen worden.

blogpraat_authorship2

Het verschilt per theme hoe het er uit ziet maar de essentie is wederom dat een linkje naar mijn Google+ profiel zichtbaar moet zijn vanaf de url waar de blogpost staat. Kijk maar naar deze blogpost bijvoorbeeld om helemaal onderaan die pagina de profielinformatie te zien. Hier zit de Google+ profielurl onder het Google icoontje.

blogpraat_authorship3Als je dat geregeld of afgesproken hebt moet je nog wel even naar je Google+ profiel gaan. Daar moet je bij de About pagina de site toevoegen waar jouw gastblog(s) op te vinden zijn. In mijn geval heb ik dus in de sectie Contributor to (Bijdrager aan) behalve mijn eigen blogs ook Blogpraat toegevoegd. Daarmee ligt er nu een wederzijdse link tussen mijn Google+ profiel en de blogposts die ik geschreven heb op blogpraat.com

Vergeet niet om te testen of alles goed gegaan is met behulp van de testing tool van Google en daarna is het wachten tot Google alles geïndexeerd heeft en je profielfoto opduikt bij je blogpost in de Google zoekresultaten. Daar is overigens op dit moment weinig peil op te trekken want hoewel het in januari (toen ik het aanzette voor mijn eigen blog) bijvoorbeeld de dag erna prima werkte, wordt de profielfoto nu niet getoond voor mijn eigen blog. Ondanks dat de testing tool bevestigt dat alles correct gekoppeld is.

Ik heb dus meteen maar een screenshot zonet gemaakt want voor mijn blogpraat artikelen werkt het nu wel. Ik ben de geverifieerde auteur van mijn content op blogpraat ;)

blogpraat_authorship

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top