Alerts maken met Mention: omdat je nu eenmaal niet alles zelf kunt bijhouden op het web

Als je net zoals ik gebruik maakt van RSS feeds en (Google) alerts om nog een beetje overzicht te krijgen (houden) op alle interessante nieuwtjes die dagelijks op het web verschijnen, dan weet je ook dat het steeds lastiger wordt met die twee tools. Google trekt de stekker uit Google Reader – en het is nog maar afwachten wat ze met Feedburner gaan doen – en hoewel dat RSS feeds niet meteen de nek omdraait, helpt het ook zeker niet.

Een andere dienst van Google, Google Alerts, heeft dan wel niets met RSS te maken maar het geeft je de mogelijkheid om aan de hand van willekeurige zoektermen op de hoogte gehouden te worden van (alle) nieuwe sites en bronnen die door Google geïndexeerd worden. Je krijgt een mailtje met updates van nieuwe Google zoekresultaten op basis van je zoekopdrachten. Heel handig om een specifieke ontwikkeling in het nieuws te volgen of om te kijken of je zelf nog ergens genoemd wordt op internet ;)

Nou zou het alleen wel een stuk handiger zijn als dat ook echt goed zou werken. En met Google Alerts kun je daar wel aan twijfelen. De laatste maanden werkt het zelfs zo wisselvallig en slecht dat gebruikers nattigheid beginnen te voelen. Zal Google Alerts één van de volgende diensten zijn van Google die het loodje legt? Tijd om naar een alternatief om te kijken?

Mention
Eén van die alternatieven is Mention. In tegenstelling tot Google Alerts is dit zowel via het web te gebruiken als met Windows/Mac/Linux en zelfs iOS en Android applicaties. De essentie is echter net zo eenvoudig: je voert termen in, vinkt de gewenste taal aan en je wordt in de (web)applicaties en via email op de hoogte gehouden van al het nieuws waar die termen in voorkomen.

mention

Je kunt eventueel nog wat verfijningen aanbrengen in de zoekresultaten die je van Mention terugkrijgt als je een alert aanmaakt. Je kunt specifieke bronnen afvinken, eventuele sites die je perse niet meegenomen wilt hebben toevoegen en twee opties afvinken die Mention gebruikt om je resultaten zo relevant mogelijk te maken. Ik zou ze eigenlijk altijd aangevinkt laten maar je kunt er natuurlijk mee experimenteren.

mention

Vanaf dat moment is je alert aangemaakt en krijg je meteen de resultaten te zien. Voor mijn test ziet dat er dan zo uit waarbij ik een alert heb op mijn eigen naam (egosearching blijft leuk) en eentje op Vakblog.

mention

Als je je Twitter en/of Facebook account koppelt aan Mention krijg je zelfs realtime updates binnen op je zoektermen en 1x per dag ontvang je een mail met alle nieuwe mentions. Voordat je helemaal los gaat op alle mogelijkheden is het zaak te beseffen dat het geen volledig gratis dienst is. De gratis variant stelt je in staat om maximaal drie alerts aan te maken die per maand maximaal 500 mentions mogen/zullen genereren. Voor privegebruik zal dat al snel voldoende zijn en je kunt je zoektermen aanpassen in je alerts (specifieker maken) om het aantal mentions lager te krijgen. De eerste maand heb je automatisch een proefversie voor de betaalde variant maar die is vanzelfsprekend uitgebreider. Je verliest na die maand dus wel die extra functionaliteiten als je het bij de gratis versie houdt.

De betaalde versie kost meteen 20 dollar per maand maar geeft je een onbeperkt aantal alerts en maximaal 50.000 mentions elke maand. Het zal vooral handig zijn als je je (intensief) met merken of marketing bezig houdt. Ook voor statistieken en de mogelijkheid om gevonden data te exporteren voor verdere bewerking moet je helaas (maar logisch) de betaalde variant hebben. Wil je er echt een beetje professioneel mee werken dan is het duidelijk dat je daar 20 dollar per maand voor mag betalen.

Mention is echter ook als gratis versie nog steeds een handige tool en een prima alternatief voor Google Alerts. Met als grootste voordeel dat Google tenminste Mention niet uit de lucht kan halen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

 1. Ik heb in tweetdeck 2 zoekkolommetjes. Eentje geeft alle tweets weer waar een van mijn sites genoemd wordt. De andere zoekt op bepaalde termen waarvan ik op de hoogte gehouden wil worden, gericht nieuws zeg maar.
  Allergrootste nadeel is dat het beperkt is tot twitter. Van de andere kant is dat gelijk een goed filter. Want nog meer lezen……………….
  Ik heb overigens ook al jaren Google Alert. Maar zo alert is ie inderdaad niet meer.

  Ik ga mention overwegen. Dank voor het delen.

  Reply

 2. Ik ga maar weer eens kijken naar Giga Alert (voorheen Google Alert), dat volgens mij begonnen is nog voordat Google met zijn eigen alert-dienst kwam. http://www.gigaalert.com/. Het is alleen wel een betaalde dienst, en misschien is dat maar goed ook.

  Reply

   • Ik vroeg op Twitter om ervaringen met Giga Alert, en Eric @Sieverts (u allen wel bekend :-) ) meldde: “Valt mij vaak wat tegen. Zitten te vaak oude dingen tussen – inherent aan hun methodiek. Geen recente controle of ze veel missen.” Dus helaas geen aanbeveling …

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top