Calibre met dezelfde bibliotheek op meerdere pc’s gebruiken via Dropbox

Via de mail kreeg ik een vraag over Calibre gebruiken in combinatie met Dropbox:

Ik heb een pc en een laptop. Op alle twee heb ik Calibre geïnstalleerd en op alle twee Dropbox. Helaas lukt het me niet om op alle twee mijn Calibre bibliotheek actief te maken. Zou jij dat eens stap voor stap willen uitleggen?

Vorig jaar heb ik al een keer geschreven over hoe handig het is om je ebooks (en daarmee je Calibre bibliotheek) tussen meerdere pc’s en andere apparaten te synchroniseren via Dropbox. Niet alleen heb je daarmee altijd en overal je ebooks bij de hand, je hebt ook alle metadata van die ebooks gelijk tussen alle pc’s waar je het programma op geïnstalleerd hebt. De onderstaande stappen werken behalve voor Dropbox natuurlijk ook voor alle andere bestandssynchronisatie diensten zoals Sugarsync, Box, Google Drive of Skydrive.

Stap 1. Installeren van Calibre en Dropbox

Logischerwijs dien je beide programma’s te installeren op de pc’s (of laptops). Hoewel het niet echt noodzakelijk is, is het wel handig als je ook dezelfde instellingen (en eventuele extra plugins) voor Calibre gebruikt. Met Dropbox is het handig als je die op alle apparaten op dezelfde locatie installeert. Het is dan wat minder zoekwerk.

Stap 2. Aanmaken van een map in Dropbox voor je Calibre bibliotheek

Via de webinterface van Dropbox, of eenvoudigweg via de Verkenner, maak je ergens in je Dropbox map een nieuwe submap aan die als locatie voor je Calibre bibliotheek gaat dienen. Het maakt niet uit hoe die heet maar ik heb weinig verbeelding en dus heet mijn map Calibrebibliotheek.

Stap 3. Aanmaken van de Calibre bibliotheek in die Dropbox map

Op één van de pc´s start je Calibre en ga je – via het boekenicoontje bovenaan – naar Create/Switch library (ik gebruik de Engelstalige versie). Standaard zal Calibre de bibliotheek in je Mijn Documenten map hebben neergezet maar we gaan een nieuwe bibliotheek maken die in de zojuist aangemaakte Dropbox map komt te staan.

calibre

Dat doe je door achter het balkje van de nieuwe locatie op het icoontje te klikken en de map voor je Calibrebibliotheek te kiezen in je Dropbox. Dat komt dan als nieuwe locatie te staan in het balkje. Selecteer vervolgens de tweede optie om een nieuwe lege bibliotheek aan te maken en klik dan op OK.

Alle ebooks die je vervolgens toevoegt aan de bibliotheek in Calibre worden dan netjes opgeslagen in de Dropbox map en gesynchroniseerd naar andere pc’s of apparaten waar je Dropbox op geïnstalleerd hebt staan.

Stap 4. Verwijzen van andere pc’s of laptops naar dezelfde Calibrebibliotheek in Dropbox

Op alle andere pc’s of laptops waar je Calibre en Dropbox geïnstalleerd hebt staan doe je een soortgelijke actie. Open Calibre en kies wederom voor Create/Switch library om de bibliotheek te selecteren die je wilt gebruiken.

calibre dropbox

Ook hier blader je met hetzelfde icoontje naar de Calibrebibliotheekmap die in je Dropbox mappenstructuur gesynchroniseerd is. Als Dropbox op precies dezelfde plek geïnstalleerd is zal het ook letterlijk hetzelfde eruit zien qua locatie maar het gaat er om dat je weer de Calibrebibliotheek map kiest.

Kies nu echter voor de eerste optie om de bibliotheek te gaan gebruiken die inmiddels in je Calibrebibliotheek map staat. Klik op OK en je zult de eventuele aanwezige ebooks in de bibliotheek te zien krijgen in Calibre. Alles wat je daar vervolgens aan toevoegt of verwijdert zal gesynchroniseerd worden via Dropbox waardoor je op alle apparaten een identieke bibliotheek gebruikt.

Zo eenvoudig is het dus om Calibre op meerdere pc’s te gebruiken met dezelfde bibliotheek. Het enige waar je op moet letten is dat je niet tegelijkertijd op meerdere plekken wijzigingen aanbrengt in je bibliotheek. Dat zou kunnen leiden tot synchronisatieconflicten in Dropbox en dat is weer een hele andere uitleg om dat op te lossen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (19) Write a comment

  1. Pingback: Backup maken en terugzetten van je Calibre bibliotheek, instellingen en plugins - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top