Calibre met dezelfde bibliotheek op meerdere pc’s gebruiken via Dropbox

Via de mail kreeg ik een vraag over Calibre gebruiken in combinatie met Dropbox:

Ik heb een pc en een laptop. Op alle twee heb ik Calibre geïnstalleerd en op alle twee Dropbox. Helaas lukt het me niet om op alle twee mijn Calibre bibliotheek actief te maken. Zou jij dat eens stap voor stap willen uitleggen?

Vorig jaar heb ik al een keer geschreven over hoe handig het is om je ebooks (en daarmee je Calibre bibliotheek) tussen meerdere pc’s en andere apparaten te synchroniseren via Dropbox. Niet alleen heb je daarmee altijd en overal je ebooks bij de hand, je hebt ook alle metadata van die ebooks gelijk tussen alle pc’s waar je het programma op geïnstalleerd hebt. De onderstaande stappen werken behalve voor Dropbox natuurlijk ook voor alle andere bestandssynchronisatie diensten zoals Sugarsync, Box, Google Drive of Skydrive.

Stap 1. Installeren van Calibre en Dropbox

Logischerwijs dien je beide programma’s te installeren op de pc’s (of laptops). Hoewel het niet echt noodzakelijk is, is het wel handig als je ook dezelfde instellingen (en eventuele extra plugins) voor Calibre gebruikt. Met Dropbox is het handig als je die op alle apparaten op dezelfde locatie installeert. Het is dan wat minder zoekwerk.

Stap 2. Aanmaken van een map in Dropbox voor je Calibre bibliotheek

Via de webinterface van Dropbox, of eenvoudigweg via de Verkenner, maak je ergens in je Dropbox map een nieuwe submap aan die als locatie voor je Calibre bibliotheek gaat dienen. Het maakt niet uit hoe die heet maar ik heb weinig verbeelding en dus heet mijn map Calibrebibliotheek.

Stap 3. Aanmaken van de Calibre bibliotheek in die Dropbox map

Op één van de pc´s start je Calibre en ga je – via het boekenicoontje bovenaan – naar Create/Switch library (ik gebruik de Engelstalige versie). Standaard zal Calibre de bibliotheek in je Mijn Documenten map hebben neergezet maar we gaan een nieuwe bibliotheek maken die in de zojuist aangemaakte Dropbox map komt te staan.

calibre

Dat doe je door achter het balkje van de nieuwe locatie op het icoontje te klikken en de map voor je Calibrebibliotheek te kiezen in je Dropbox. Dat komt dan als nieuwe locatie te staan in het balkje. Selecteer vervolgens de tweede optie om een nieuwe lege bibliotheek aan te maken en klik dan op OK.

Alle ebooks die je vervolgens toevoegt aan de bibliotheek in Calibre worden dan netjes opgeslagen in de Dropbox map en gesynchroniseerd naar andere pc’s of apparaten waar je Dropbox op geïnstalleerd hebt staan.

Stap 4. Verwijzen van andere pc’s of laptops naar dezelfde Calibrebibliotheek in Dropbox

Op alle andere pc’s of laptops waar je Calibre en Dropbox geïnstalleerd hebt staan doe je een soortgelijke actie. Open Calibre en kies wederom voor Create/Switch library om de bibliotheek te selecteren die je wilt gebruiken.

calibre dropbox

Ook hier blader je met hetzelfde icoontje naar de Calibrebibliotheekmap die in je Dropbox mappenstructuur gesynchroniseerd is. Als Dropbox op precies dezelfde plek geïnstalleerd is zal het ook letterlijk hetzelfde eruit zien qua locatie maar het gaat er om dat je weer de Calibrebibliotheek map kiest.

Kies nu echter voor de eerste optie om de bibliotheek te gaan gebruiken die inmiddels in je Calibrebibliotheek map staat. Klik op OK en je zult de eventuele aanwezige ebooks in de bibliotheek te zien krijgen in Calibre. Alles wat je daar vervolgens aan toevoegt of verwijdert zal gesynchroniseerd worden via Dropbox waardoor je op alle apparaten een identieke bibliotheek gebruikt.

Zo eenvoudig is het dus om Calibre op meerdere pc’s te gebruiken met dezelfde bibliotheek. Het enige waar je op moet letten is dat je niet tegelijkertijd op meerdere plekken wijzigingen aanbrengt in je bibliotheek. Dat zou kunnen leiden tot synchronisatieconflicten in Dropbox en dat is weer een hele andere uitleg om dat op te lossen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (19) Write a comment

 1. Raymond,
  Hele heldere uitleg, maar ik mis nog iets.
  Je omschrijft de installatie, en hoe vervolgens boeken toe te voegen.
  Maar ik hè op mijn pc al een versie van calibre, met een vrij uitgebreide bibliotheek.
  Moet ik nu alles opnieuw gaan installeren (en bijwerken) of kan ik de bestaande bibliotheek ook gebruiken?

  Frans

  Reply

  • Bij stap 3 – waar je een nieuwe bibliotheek aanmaakt in de Dropbox map – kun je ook een bestaande bibliotheek verplaatsen naar die nieuwe locatie. De enige andere optie bij Create/Switch library is daar zelfs naar genoemd.

   Het is in de schermafdruk bij stap 3 dan de derde optie. Voor de rest zijn alle stappen natuurlijk dan hetzelfde.

   Reply

 2. Voor mij nooit meer
  na drie volle dagen nieuwe mappen, deleten, opnieuw instaleren etc etc
  van mijn 2600 boeken welke geheel waren bijgewerkt heb ik er nu nog 700 welke alle weer in orginele staat zijn.
  Vele dagen werk naar de maan.
  Nee Calibre werkt mooi op een pc, maar zeker niet aan te bevelen voor een leek om calibre dmv dropbox op meerdere pc’s te willen gebruiken.
  Als het er op komt heb je na uren een lege bibliotheek, of het ziet er keurig uit, maar is maar op één pc te bewerken.

  Reply

 3. Hoi Raymond,
  Weet jij of het mogelijk is om 2 versies van Calibre te installeren op een laptop? Ik heb al een versie van Calibre waar ik mijn boeken in heb staan maar ik zou graag nog een extra versie van Calibre willen installeren waar in alleen stripboeken voor mijn kinderen in zet. Kan dit? Zo ja hoe doe ik dit? Alvast bedankt. Hans

  Reply

  • Dag Hans,

   Ik heb een keer geprobeerd om de reguliere Calibre en een portable Calibre op 1 pc te zetten maar dat was geen succes. Welke ook opstarte, hij nam de instellingen uit het register van Windows over en dus koos die voor dezelfde bibliotheek enzovoort. Maar in bibliotheken zit wel het antwoord op je probleem. Ipv twee versies van Calibre kun je beter in Calibre een nieuwe bibliotheek aanmaken (naast het icoontje van de boeken zit een pijltje met uitklapmenu). Je kunt dan probleemloos een tweede (of derde of vierde) bibliotheek aanmaken waar je alleen stripboeken in zet bijvoorbeeld. Ik doe hetzelfde om mijn fictie te scheiden van de non-fictie. Gewoon in aparte bibliotheken zetten.

   Reply

 4. Dag Raymond, dank voor de heldere uitleg..ik heb nu zowel calibre alsook dropbox op de mac en op de laptop staan en ook de bibliotheken op de juiste plek gezet. Maar wanneer ik op de mac een boek toevoeg en in dropbox zie staan, dan is deze niet automatisch in mijn calibrebibliotheek op de laptop…terwijl ik op de laptop in dropbox dat boek wel zie staan….de nieuwe boeken in dropbox verschijnen dan niet automatisch ook in calibre op de laptop. Wat heb ik over het hoofd gezien dat het niet werkt?

  Reply

  • Ik vermoed dat je de laatste stap vergeten bent, namelijk om in Calibre op de laptop die Dropbox map (waar je bibliotheek in staat) ook als actieve bibliotheek aan te wijzen? Als je de boeken wel in Dropbox ziet staan is alles bij Dropbox dus goed gegaan en ziet dus Calibre ze alleen niet; dat kan het bijna alleen nog maar zijn dat de map niet is ingesteld in Calibre :)

   Overigens worden nieuw toegevoegde boeken op je Mac niet automatisch zichtbaar in Calibre op je laptop als Calibre openstaat daar. Calibre leest welke boeken er in de bibliotheek staan bij het opstarten en scant dat tussendoor niet. Maar goed, de kans dat je op twee plekken tegelijk Calibre hebt openstaan is niet heel groot natuurlijk.

   Reply

   • Dag Raymond, dank voor je snelle reactie. Ik heb in Calibre wel de juiste bibliotheek staan, want wanneer ik die handeling vlgs jouw stappen nogmaals doe dan krijg ik de melding dat dat mijn huidige bieb is. De andere Calibre staat niet open en ik dacht ook dat na opnieuw opstarten het wel goed zou komen…maar we zijn 24 uur en een aantal opstart-pogingen verder maar mijn laatst toegevoegde boek verschijnt maar niet in de bieb van de laptop

    Reply

    • Ik heb het nog even nagelopen (en getest) maar het werkt bij mij zoals het zou moeten. Verwijderde en nieuwe boeken worden ook verwijderd en toegevoegd op mijn andere laptop in Calibre. Misschien dat er me nog wat te binnenschiet maar voor nu kan ik het even niet bedenken waarom het bij jou niet werkt helaas.

     Reply

     • Dag Raymond, het is opgelost..alles werkt nu! Ik vermoed dat er doordat ik zowel op de mac als op de laptop calibre open had staan er daardoor iets mis is gegaan. Ik heb opnieuw een boek toegevoegd en toen ging het wel goed!
      Nogmaals hartelijk dank voor je goede uitleg en mijn complimenten voor je mooie site, voor mij als boekengek leerzaam om te lezen. Groet Marian

 5. Dag Raymond,
  Ik volg iedere stap, er staat ook een soort onleesbaar document in m’n dropbox map. Hert metadat. Als ik dan via de 2e pc Calibre open en verwissel/maak selecteer en de dropbox mapvan de Calibre bibliotheek selecteer en de eerste optie kies, en dit met ok bevestig, gebeurt er niets. Mis ik een stap aan het eind? Ben benieuwd of je me kunt helpen. Zonder, dan zit er niets anders op dan alle boeken handmatig in dropbox te zetten.
  Fijn als je meedenkt!

  Reply

  • Hoi Erika,

   Je mist geen stap in elk geval. Na het selecteren van de (dropbox)map en het klikken op OK zou dat de actieve bibliotheek in je Calibre moeten zijn.

   Je opmerking over dat onleesbare document triggert me echter wel even. Calibre voegt inderdaad bestanden toe aan de hoofdmap van de bibliotheek waaronder metadata.db en (als je instellingen aanpast) metadata_db_prefs_backup. Met name dat metadata.db bestand is belangrijk want zoals de naam al zegt is dat het bestand waarin Calibre alle metadata gegevens uit de bibliotheek opslaat. Zonder dat bestandje herkent Calibre de map dus ook niet als bibliotheek (!).

   Als de map in Dropbox aangemaakt is in 1 versie van Calibre, dan zou het een geldige bibliotheek moeten zijn die zonder problemen herkend wordt als je diezelfde map gebruikt op een andere pc en andere Calibre.

   De beste oplossing zou mijns inziens zijn om op je 1ste PC Calibre te starten, de bibliotheek te openen die je in Dropbox hebt staan (als die niet standaard open staat) en dan in het menu van de bibliotheken – de knop met het icoontje van een rijtje boeken – te kiezen voor Bibliotheekonderhoud -> Bibliotheek controleren. Dat zorgt ervoor dat evt. ontbrekende bestanden opnieuw aangemaakt worden.

   Als je dan daarna op de 2e pc het nog een keer probeert, dan zou het moeten werken. Ik heb het zojuist nog even in OneDrive geprobeerd aangezien deze blogpost 2 jaar oud is maar het werkt nog steeds vlekkeloos bij mij. Hopelijk bij jou ook nu!

   Reply

   • Dankjewel Raymond! Ik zal t later vandaag proberen. En anders opnieuw de stappen doorlopen. In dropbox staat alleen dat metadata- bestandje. Meer niet. Is er dan toch iets fout gegaan?

    Reply

    • Dan is de bibliotheek leeg in Dropbox (en verklaart dat ook meteen waarom je niets ziet natuurlijk). Ook wel logisch zie ik nu want dat is hierboven wat je in stap 3 gedaan hebt. Wat ik er niet bij gezet heb voor stap 4 is dat je dan (enkele) boeken moet toevoegen aan die bibliotheek voordat je op de tweede pc verder gaat met het gebruiken van die map. Het is niet strikt noodzakelijk maar bij een lege bibliotheek lijkt er bij stap 4 niks te gebeuren omdat je geen titels ziet verschijnen op de 2e pc.

     Dan is de oplossing dus in zicht: voeg op de eerste pc een ebook toe aan de standaard Calibre bibliotheek. Als het goed is wordt er dan een submap aangemaakt in de Dropbox map op naam van de auteur van dat ebook. Klopt dit? Kijk dan op de 2e pc of je datzelfde ebook nu ook ziet als je daar Calibre opent.

     Is dat zo, dan is alles gewoon goed gegaan :) Zo niet, dan moet je stap 4 nog even herhalen. Je weet dat het gelukt is als dat ebook dan alsnog zichtbaar wordt in Calibre op pc 2.

     Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top