Alerts maken met Talkwalker Alerts

Na mezelf jaren (kennelijk) blind gestaard te hebben op Google Alerts blijken er nog veel meer van dat soort diensten te zijn die je attenderen op nieuwe zoekresultaten aan de hand van eigen zoektermen. Een paar dagen geleden kwam ik Mention al tegen maar hoewel de gratis versie prima voldeed was ik toch benieuwd of er andere alternatieven te vinden waren.

talkwalker alerts

Talkwalker Alerts is zo’n alternatief. Ze presenteren zich als het beste gratis en makkelijkste alternatief voor Google Alerts en het is duidelijk dat ze heel goed gekeken hebben naar de vormgeving van hun concurrent. Het scherm waarin je een nieuwe alert aanmaakt lijkt meer dan oppervlakkig op dat van Google Alerts. Behalve je zoektermen/zoekactie hoef je slechts nog het soort resultaten, taal, frequentie en een filter(tje) te kiezen uit een pulldown menu. Precies zoals bij Google Alerts.

Met Talkwalker Alerts doorzoek je eveneens de Google zoekresultaten en dat betekent dat je bij je zoekactie behalve losse zoektermen gebruik kunt maken van alle zoekoperatoren die je ook in de Google zoekmachine tot je beschikking hebt. Een handige Preview optie geeft je een voorproefje van de zoekresultaten die het ingevulde formuliertje oplevert. Hiermee kun je de zoekactie en opties eventueel aanpassen – en kijken wat het verschil is –  voordat je de alert definitief aanmaakt.

talkwalker alerts

Nadat je een alert hebt aangemaakt krijg je op het mailadres dat je opgegeven hebt een wachtwoord binnen waarmee je (al je) alerts kunt beheren en aanpassen. Ook dit beheerscherm blinkt uit door eenvoud maar biedt wel verrassend veel opties. Net zoals bij Google kun je overschakelen naar alleen emails met tekst en je aangemaakte alerts exporteren naar een CSV bestand maar bij Talkwalker kun je ook de emails van individuele alerts uitzetten.

Die optie zit er bij omdat, daar waar Google bezig lijkt alles wat met RSS te maken heeft uit hun diensten te schrappen, er ook een RSS feed voor elk alert aanwezig is. In plaats van periodiek mailtjes te krijgen kun je dus ook ervoor kiezen om – met de link onder het RSS icoontje – je te abonneren op de feed.

Of Google in de toekomst Alerts gaat schrappen weet ik natuurlijk niet. Talkwalker Alerts is nu al effectief een kloon van Google Alerts maar dan wel eentje waar de makers nog steeds regelmatig verbeteringen in aanbrengen. Alleen al de mogelijkheid van een RSS feed voor een alert maakt Talkwalker Alerts de moeite van het uitproberen waard. Ik heb nu in ieder geval mijn alerts bij Google Alerts weggehaald en in Talkwalker Alerts gezet.

En mezelf geabonneerd op de RSS feeds. In Google Reader voor zo lang dat nog kan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top