De KB en het Google boekenproject: 80.000 boeken tot 1870 online beschikbaar

google boekenprojectOp de uitnodiging was ik niet in gegaan, ook al was die stiekem toch een beetje heel erg persoonlijk aan mij gericht natuurlijk. Ik was er dus vandaag ook niet bij in de Koninklijke Bibliotheek bij de presentatie van de eerste resultaten van het samenwerkingsproject tussen de KB en het Google boekenproject.

Maar liefst 160.000 (rechtenvrije) boeken uit de collectie van de KB tot 1870 zijn sinds eind 2011 ingescand. Vandaag werd de nieuwe webdienst – boeken.kb.nl – van de KB officieel geïntroduceerd waarin 80.000 van deze boeken vrijelijk online te vinden zijn. Natuurlijk zijn ze ook te vinden in Google Books.

boeken.kb.nl

Nu kun je van alles vinden van Google en het Google boekenproject maar ik herhaal wat ik de vorige keer ook al zei naar aanleiding van de documentaire ‘Google en het wereldbrein’: zonder het Google boekenproject waren deze boeken zeer waarschijnlijk nooit allemaal gedigitaliseerd en zeker niet op deze schaal fulltext en online beschikbaar gekomen.

Zonder deze webdienst was ik er bijvoorbeeld ook nooit achtergekomen dat mijn achternaam op de uitnodiging afkomstig is van een boek met de titel Den vermakelyken slokop. Met den smakelyken krieken kakker, waar agter gevoegt is, de bescheten snyders gast en die op een hele bijzondere plek tot stand is gekomen kennelijk: Te Nergenshuisen, al drukkende gedrukt, in ‘t Fluweele Kak-huis, voor de lief-hebbers van snuif-tabak.

Ineens een stuk minder leuke referentie naar mijn naam ;)

@ foto (Koninklijke Bibliotheek, Den Haag)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top