In mei 2012 begon Google met het openbaar maken van het aantal verwijderverzoeken – copyright removal requests – in het Google Transparency Report. Dat loog er toen al niet om met 1,2 miljoen van dat soort verzoeken elke maand.
In december vorig jaar maakte Google bekend dat het aantal verwijderverzoeken in dat half jaar maar liefst vertienvoudigd was van 250.000 naar 2,5 miljoen per week. Ruim 10 miljoen per maand.
Dat is een dermate grote groei dat je vooral kunt concluderen dat bedrijven, platenmaatschappijen, filmstudio’s en alle auteursrechtenorganisaties helemaal losgeslagen zijn en geautomatiseerd alle URL’s doorgeven die ze maar verdacht vinden teneinde ze door Google te laten verwijderen. Daar gaan ze zelfs zo ver in dat enkele maanden geleden de Amerikaanse RIAA en, jawel, het Nederlandse Brein aandrongen bij Google om de limieten qua aantallen te plaatsen verwijderverzoeken per dag op te hogen.
Dat is niet zo vreemd als je alle URL’s bij elkaar laat sprokkelen die mogelijkerwijs maar iets te maken hebben met jouw content. Het gaat dan ook snel mis daardoor. Microsoft deed tientallen onterechte verzoeken om o.a. linkjes op de sites van de BBC, CNN, Wikipedia en zelfs de Amerikaanse overheid te laten verwijderen. Via een andere partij liet Microsoft zelfs links verwijderen van hun eigen Bing zoekmachine. En dankzij die geautomatiseerde verwijderverzoeken liet kabelzender HBO zelfs URL’s verwijderen uit de zoekresultaten van Google die van hun eigen website afkomstig waren. The Next Web concludeerde toen al:
This automated request system is clearly flawed. Google ends up having to double check and triple check each link, which should not solely be the company’s responsibility. As the number of requests like this one keep increasing, the number of mistakes will, inevitably, as well.
Maar het mag de verwijderverzoekpret niet drukken schijnbaar. In de recentste editie van het Google Transparency Report blijkt dat het aantal verwijderverzoeken onverminderd doorstijgt.
OK, niet exponentieel, maar ruim 18,5 miljoen verwijderingsverzoeken per maand? Dat heeft niets meer te maken met het (zorgvuldig) beschermen van de belangen van auteurs, filmmakers, musici of uitgevers. Bijna zeven miljoen (!) verzoeken komen van de Britse en Amerikaanse belangenorganisaties die de platenmaatschappijen vertegenwoordigen.
Dat gaat alleen nog maar om het krampachtig en rücksichtslos censureren van Google’s zoekresultaten en het in stand pogen te houden van falende en verouderde businessmodellen. Verwoed blijven dweilen terwijl de kraan wagenwijd open staat.
#
[Vakblog] Enorme groei van verwijderverzoeken in het Google Transparency Report http://t.co/jxMIOvRBpP
Ongelofelijk, Raymond! Wat een idiote aantallen. Inderdaad, verouderde verdienmodellen. Jammer maar helaas. Nu wettelijk nog even regelen.
“Bijna 7 milj. verzoeken p maand bij Google om url’s te verwijderen van Britse en Am.platenmaatschappijen” http://t.co/WDnC8gqYSD @rsnijders
Enorme groei van verwijderverzoeken in het Google Transparency Report http://t.co/dUUQECYQ0L