Waarom ik geen abonnement neem op NRC Reader (maar wel twijfel)

nrc reader
Twee maanden heb ik NRC Reader uitgeprobeerd. Het experiment van NRC om op een andere manier nieuws aan te bieden is wat mij betreft helemaal geslaagd. Een mooie vormgegeven app op de iPad, zeven dagen per week een nieuwe editie in de digitale brievenbus en een goede dagelijkse selectie van 8 artikelen. Er is weinig op af te dingen. De argumenten en uitleg die NRC business developer Ward Wijndelts aanvoert zijn herkenbaar en NRC Reader is een optimale manier van nieuws lezen (en delen) op een iPad denk ik.

Helemaal perfect is het niet. Zeker met dat delen van artikelen uit de app. Dat is vanuit NRC geredeneerd ook wel logisch want onbeperkt delen van artikelen uit NRC Reader via social media zou vooral veel gratis lezers van het nieuws opleveren en daar doe je het natuurlijk niet voor. Maar toch irriteert het me dat je wel linkjes kunt delen maar dat een lezer vervolgens verplicht moet inloggen met een Facebook account. Zodat er een limiet gehandhaafd kan worden waarmee je maximaal 5 keer een gedeeld artikel kunt lezen.

Dat deelt lastig met je sociale netwerk want ik weet niet of jij wel kunt lezen wat ik met je wil delen. Daar krijg je wat krampachtige tweets van in mijn geval.

Waar vervolgens ook reacties op terugkomen van twitteraars die niet willen (kunnen) inloggen met hun Facebook account of die de limiet van 5 artikelen bereikt hebben. Niet helemaal waar je op zit te wachten. Hoe logisch het allemaal ook zal zijn.

Na een maand gratis proberen heb ik ondanks de twijfel een extra maand lang een abonnement op NRC Reader genomen. Met 50% korting om me te verleiden tot het reguliere abonnement van 4,49 euro per maand. Die tweede maand eindigt deze week en de mail kwam gisteren om me over te halen tot dat vaste abonnement op NRC Reader.

En ook al vind ik het jammer, ik ga geen abonnement nemen. Niet omdat NRC Reader me niet bevalt. Integendeel zelfs. Zelfs niet omdat de manier van artikelen delen me irriteert. Maar wel omdat ik al een abonnement heb op die digitale editie van NRC Handelsblad. Precies die editie die Ward Wijndelts een doorn in het oog was en die niet goed is volgens hem. Zoals hij in het videointerview zegt: “Het was een digitale reproductie van een op papier gedrukte krant. Dat is twee keer niet goed.

Daar heeft hij gelijk in. Maar die digitale reproductie van een op papier gedrukte krant is wel waar ik nog anderhalf jaar een abonnement op heb en waar ik nog anderhalf jaar voor betaal. En ook al bevat NRC Reader een selectie uit NRC content waar ik feitelijk al (deels) voor betaald heb, ik zou opnieuw moeten betalen om die content in NRC Reader te mogen lezen. Dat gaat me uiteindelijk toch net wat te ver.

Ook al lees ik eigenlijk liever NRC Reader dan de digitale NRC Handelsblad editie. Ook al houd ik me voor dat het “slechts” om 4,49 euro per maand gaat. Ook al zou ik graag een goed initiatief willen belonen. Maar het is voor mij een alternatief voor hun eigen krant en dezelfde reden waarom NRC er voor kiest om bestaande NRC klanten geen gratis Reader te geven is uiteindelijk dezelfde reden waarom ik niet een abonnement zou moeten nemen. Zij willen nieuwe klanten erbij maar ik wil niet opnieuw betalen.

Maar ik twijfel stiekem wel.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top