Maak je Google testament met de Inactive Account Manager

inactive account manager

Wat gebeurt er met (de data in) je Google account als je langere tijd geen gebruik meer hebt gemaakt van Google’s diensten? Of nog erger, wat als je komt te overlijden en je wilt zelf kunnen bepalen wat er gebeurt met je geuploade YouTube video’s, Google+ berichten, Google Drive documenten en al je mail in Gmail?

Tot nu toe was dat nog knap ingewikkeld (en leek het op de wijze hoe Twitter bewijs vraagt dat je toch echt overleden bent) maar vandaag kondigde Google een nieuw onderdeel aan van de instellingen van je Google account. Met de Inactive Account Manager kun je zelf bepalen wat er gebeurt als je gedurende een bepaalde periode niet meer ingelogd hebt op jouw eigen account.

De Inactive Account Manager laat je enkele stappen doorlopen waarbij je begint met het opgeven van een mobiel nummer en/of mailadres waarop je gewaarschuwd wordt voordat er ook maar iets gebeurt van wat je ingesteld hebt. Gewoon, voor het geval je die wereldreis aan het maken bent en vergeten bent dat na 3 maanden je Google testament uitgevoerd wordt. De periode kan behalve 3 maanden ook nog 6 of 9 maanden zijn met een maximum van 1 jaar.

Als die periode verstreken is kun je er voor kiezen om alle data uit Blogger, Contacts and Circles, Drive, Gmail, Google+ Profile, Picasa Web Albums, +1’s en YouTube te laten versturen naar contactpersonen die je op kunt geven. Heb of wil je geen digitale erfgenamen voor je data, dan kun je ook instellen dat je account verwijderd moet worden. Daarmee wordt alle data uit alle Google diensten die bij je Google account horen eveneens verwijderd.

inactive account manager

Het zal misschien geen onderwerp zijn waar je over nagedacht hebt (of wilde nadenken) maar het is goed dat de mogelijkheid bestaat om zelf te bepalen wat er met je Google account en de data erin moet gebeuren. Het past ook prima bij de andere initiatieven van Google om zoveel mogelijk controle over je eigen data terug te geven aan de gebruikers.

En nu is er zelfs nog data na de dood.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top