Terug kunnen zoeken naar tweets die je jaren geleden verstuurd hebt kan een handige functionaliteit zijn maar het is vooral
confronterend interessant om terug te zien hoe je vroeger twitterde, met wie je twitterde en waarover je twitterde. Een blik op het verleden als het ware waarmee je vaak dingen herontdekt waarvan je dacht dat je ze nooit zou vergeten (en toch vergat).
Nou is het fenomeen tweets nog een redelijk recent iets natuurlijk. Wat als je op zoek bent naar teksten die je voor je websites of blog geschreven hebt? Vijf jaar geleden. Of tien jaar geleden. Misschien heb je zelf nog backups gemaakt of heb je nu nog dezelfde site of blog als toen. Maar wat als je nog eens een blik wilt werpen op je oude blog uit 2002 die je al lang verwijderd hebt en waarvan de domeinnaam al lang niet meer in je bezit is? Wat als je op zoek bent naar die site die je in 2008 als bibliotheek had en die je moest opdoeken omdat je naar een nieuwe intranetsite overstapte?
Wayback Machine
The Internet Archive is een organisatie en webdienst die websites archiveert in de vorm van snapshots. Ze streven ernaar om alle websites op het internet volledig te archiveren door met enige regelmaat alle webpagina’s te kopieren naar hun archief inclusief scripts, afbeeldingen enz. De Wayback Machine is een zoekmachine waarmee vervolgens door de huidige 240 miljard webpagina’s (vanaf 1996 tot enkele maanden geleden) gebladerd kan worden aan de hand van de (toenmalige) URL.
En dat is pas echt een blik op het verleden!
Vul de URL in van de site die je zoekt en de Wayback Machine toont hoeveel captures ze hebben van de site die op de URL in kwestie te vinden was/is. Je kunt terugbladeren naar hoe die site er uit zag op een specifieke datum waarop zo’n archiefexemplaar aangemaakt is en zelfs doorklikken op de linkjes en menu-opties die indertijd aanwezig waren.
Roeien met de riemen
Een perfecte weergave levert dat maar zelden op. Lang niet alle bestanden die door de webpagina’s gebruikt worden, of waar naar wordt verwezen met linkjes, zijn aanwezig. Eenvoudige websites die (handmatig) in HTML gemaakt zijn werken het beste en sites (en dus ook veel blogs) die een CMS gebruiken het slechtste. Logischerwijs stikt het natuurlijk van de gebroken links en ook de afbeeldingen op pagina’s zelf worden niet altijd getoond.
Maar zelf vind ik het nog steeds een feest om die oude sites terug te zien.
Zoals mijn website uit 2002 waar ik op blogde, ook al hield ik de site bij in Dreamweaver in gewoon HTML. Mooie herinneringen maar ook gruwelen van mijn blogstijl. Waarom schreef ik in godsnaam over mezelf in de derde persoon?
En de website van de nieuwsgroep nl.kunst.sf+fantasy waar ik behalve lijsten met reviews ook mijn enige fan fiction verhalen had staan.
Maar dus ook de door mij gezochte website – door een oudcollega eveneens in HTML gemaakt – van de hogeschoolbibliotheek waar ik werk. Even terugkijken naar hoe het in 2008 ook al weer was.
De Wayback Machine is een prachtige webdienst die precies doet wat de naam zegt: het brengt je terug naar het internet van het verleden en je content van toen. Als dat geen mooie manier is om een avondje achter je pc door te brengen?
#
[Vakblog] Wayback Machine: nog eens kijken naar websites en content van vroeger http://t.co/NN1F8AvURp
[…] The Internet Archive is één van de mooiste sites die je op het internet kunt vinden. Tenminste, dat vind ik. Het project is in 1996 gestart door Brewster Kahle en heeft het doel onze digitale cultuurgoed op te slaan en te bewaren in de grootste digitale bibliotheek van de wereld. Zo archiveren ze regelmatig alle publiek toegankelijke sites op het internet die via The Waybackmachine door iedereen te bekijken zijn. Ideaal om oude versies van webpagina’s te bekijken die verwijderd of gewijzigd zijn. Of nog eens te kijken hoe je eigen blog er vroeger uitzag. […]
[…] Wil je verder terugkijken dan enkele uren of enkele dagen? Dan is er de Wayback Machine van Archive.org die eveneens met enige regelmaat websites archiveert. De Wayback Machine houdt een veel groter archief bij (van Vakblog zijn er op dit moment 99 backups te vinden waarvan de oudste uit 2008 dateert) maar is minder volledig. De voorpagina en de pagina’s waar vanaf de voorpagina naar gelinkt wordt zijn goed gearchiveerd maar dat geldt vaak niet voor alle andere onderdelen van een site. Desondanks wel een mooie site om te bekijken hoe je eigen blog er jaren geleden uitzag. […]
Beste,
Op zoek naar een niet meer bestaande webpagina die ik bezocht heb okt/nov 2015. Ik kan die niet terug halen midddels de Wayback machine.
Kunnen jullie mij helpen?
Alvast dank.
Als de verdwenen site nog wel in Google te vinden is – die kans is niet heel groot maar toch – zou je nog de Google Cache kunnen proberen. Ik heb hier vorig jaar over geschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2015/07/21/google-cache/
Dacht dat alles wat op internet komt, altijd terug te vinden …….. Verkeerd gedacht?
Ja :) De wet van Murphy blijft altijd van toepassing: datgene wat je zoekt, dat is nou net wat niet terug te vinden is. Daar kan geen techniek tegen op!
Betreffende website bestaat wel, wat verdwijnen is een webpagina. Dat betekent als ik Google Cache gebruik
dan zie ik de site zoals zonder cache. Zonder verschil, een geen bovenaan een balkje met de melding……
[…] de Wayback Machine van Internet Archive dus. Deze site archiveert miljoenen websites en doet dat periodiek zodat je […]
Hoe kan ik gegevens zien op de oude webpagina, die niet meer bestaat sinds 2010. Het gaat hier om de website van de NPS en nu veranderd is in de NTR. Alles geprobeerd met jullie gegevens.
Graag antwoord,
Irene
Dag Irene,
Ik weet niet wie of wat je bedoelt met ‘jullie’ gegevens maar de website van de NPS is met enige regelmaat geïndexeerd in de Wayback Machine. Op de voorpagina op archive.org/web kun je het oude adres invullen (http://www.nps.nl) en dan zie je dat er ook voor 2010 voldoende indexpunten bestaan. Zie o.a. https://web.archive.org/web/20090301000000*/http://www.nps.nl voor de versie die op 1 maart 2009 bewaard is.
Het is van verre van perfect en compleet maar toch geeft het een mooi beeld denk ik.