Toestemming verzocht: over auteursrecht op foto’s en afbeeldingen op je blog

Natuurlijk is het al lastig genoeg om met enige regelmaat nieuwe stukjes voor je blog te bedenken zonder ook nog diep te moeten nadenken over de afbeeldingen of foto’s die je er bij wilt plaatsen. Hoe gemakkelijk is het niet om eenvoudig het onderwerp van je blogpost in Google te typen en te kijken of je daar geschikte plaatjes bij vindt om je blogpost wat op te leuken. Het oog wil ook wat, nietwaar?

Maar dat is precies wat je als blogger dus niet moet doen.

Ook al staat het internet vol met leuke, boeiende, interessante en mooie foto’s, het wil niet zeggen dat je ze zo maar mag gebruiken. Mag overnemen voor eigen gebruik. Mag stelen feitelijk. Want dat doe je als je het vanuit het perspectief van de maker van die foto’s bekijkt. Die heeft een foto gemaakt of tijd gestoken in het maken van een illustratie. Die zijn het intellectuele eigendom van die maker en ook al zet hij of zij dat op internet, dat wil niet zeggen dat je dat zo maar mag overnemen. Mag stelen.

Op (bijna) alle foto’s en afbeeldingen die je online vindt rust auteursrecht. En dat betekent dat je wel moet nadenken over de afbeeldingen en foto’s die je op je blog wilt gebruiken. Daarmee voorkom je problemen als de rechthebbenden in de gaten krijgen dat je hun werken zo maar overgenomen hebt en ze beginnen met het versturen van boze brieven en rekeningen. Je wilt immers niet zo krampachtig hoeven te reageren als Kluun die zijn hele blog daarvoor (schijnbaar) verwijderde.

Een kleine introductie op het auteursrecht
Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld. Dat is artikel 1 van de Auteurswet en het zegt eigenlijk heel simpel dat als jij een werk maakt jij het exclusieve recht hebt om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen. Niemand anders mag dit vervolgens opnieuw openbaar maken (publiceren) of kopiëren.

auteursrechtArtikel 10 van de Auteurswet geeft een hele opsomming van wat er allemaal onder werken verstaan wordt maar in de praktijk valt daar bijna alles onder. Je hebt al heel snel het auteursrecht op iets dat jij gemaakt hebt en dat wordt eigenlijk alleen begrensd door een inhoudelijke factor. Dat is dat er dan wel minimaal sprake moet zijn van een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker. Je moet dus wel iets maken dat niet ontleend is aan een al bestaand iets en waar je als maker eigen creatieve keuzes in gemaakt hebt.

Met foto’s staat dit bijna nooit ter discussie. Alleen al het kiezen van het onderwerp, perspectief, belichting en sluitertijd geeft een fotograaf het auteursrecht op een gemaakte foto. Bij afbeeldingen en illustraties is dat vaak nog duidelijker want de stijl van de maker zul je al snel terugzien.

“Gelaagde” rechten
Dat er auteursrecht op foto’s berust is al duidelijk genoeg maar juist met foto’s heb je veelal te maken met meerdere rechten. Als er een persoon gefotografeerd is bijvoorbeeld dan geldt ook het portretrecht van die persoon. Maar er kan ook modelrecht zitten op een gefotografeerd voorwerp. Of merkenrecht. Een fotograaf kan niet zo maar mensen of voorwerpen fotograferen zonder ook zelf rekening te houden met rechten van anderen. Als blogger hoef je daar niet iets rechtstreeks mee maar wees wel waakzaam als je foto’s gaat gebruiken op je blog waar (bekende) mensen op staan of waar je logo’s van merken op ziet. De kans is groot dat de eigenaren dat geen geweldig idee vinden.

De basis is toestemming!
Je kunt je helemaal gaan verdiepen in alle aspecten van het auteursrecht maar dat is niet nodig. Het is namelijk erg eenvoudig om één regel in je achterhoofd te houden. Je hebt toestemming nodig van de rechthebbende als je zijn of haar werk wilt gebruiken op je blog. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een uitzondering in de Auteurswet (één van de beperkingen zoals die in artikel 1 genoemd worden) en afbeeldingen citeren maar over het beeldcitaatrecht zou ik een hele aparte blogpost kunnen schrijven en dat heeft Arnoud Engelfriet al gedaan. Feit is wel dat een beeldcitaat aan meerdere voorwaarden moet voldoen en dat je als blogger beter af bent door vooral op de toestemmingsregel te letten.

Waar haal je je afbeeldingen en foto’s vandaan?
Foto’s en afbeeldingen met toestemming gebruiken kan op meerdere manieren.

 1. Vat het letterlijk op en stuur een mail naar de eigenaar van de site waar je een geschikte foto of afbeelding gevonden hebt. Vraag gewoon of je die op je eigen blog mag gebruiken en zeg toe dat je teruglinkt naar zijn of haar eigen site. Nee heb je en ja kun je krijgen. Commerciële partijen zullen misschien om een vergoeding vragen terwijl particulieren en non-profit organisaties eerder geneigd zullen zijn om die toestemming wel te geven zonder dat je ervoor hoeft te betalen;
 2. Maak gebruik van foto’s en afbeeldingen waarbij de maker vooraf al toestemming gegeven heeft om ze te hergebruiken. Dit kan iemand doen door er bijvoorbeeld een Creative Commons licentie aan mee te geven. Een licentie is niets meer dan een verklaring dat je iets mag gebruiken met de randvoorwaarden die daarmee gepaard gaan. Bij Creative Commons licenties kan dat bijvoorbeeld zijn dat je het alleen maar niet-commercieel mag gebruiken of dat je een foto niet mag bewerken (aanpassen). Zonder uitzondering hebben ze allemaal de eis dat je aan naamsvermelding moet doen. Op je blog moet je dus vermelden wie de maker is en waar mogelijk linken naar de plek waar je een foto gevonden hebt.Er zijn diverse websites waar je foto’s en afbeeldingen kunt vinden die onder een Creative Commons licentie gebruikt mogen worden. Je kunt specifiek op dergelijke foto’s zoeken bij Flickr of 500px. Zelf gebruik ik Photopin, een zoekmachine die alleen de foto’s met een CC licentie doorzoekt van Flickr;
 3. Haal je foto’s van zogeheten stockfotosites. Dat zijn websites met grote hoeveelheden foto’s (en soms afbeeldingen) die je onder voorwaarden mag gebruiken op je eigen website. Je hebt er tientallen van die -grotendeels – gratis zijn maar de betere en mooiere foto’s vind je vaak toch op stockfotosites waar je (iets) voor moet betalen. Al deze sites hebben eigen licenties met voorwaarden – en prijzen – dus controleer wel of je de foto’s ook wel echt op je blog mag gebruiken. Dat gezegd hebbende zijn dit soort sites bijna allemaal specifiek gericht op website-eigenaren en bloggers. Ik maak zelf soms gebruik van 123RF bijvoorbeeld;
 4. Geen zin om op zoek te gaan naar geschikte foto’s en/of ervoor te betalen? Wees dan zelf de rechthebbende en maak je eigen foto’s en afbeeldingen. Natuurlijk, het is meer werk maar zelf je foto’s of afbeeldingen maken betekent dat je geen toestemming van anderen nodig hebt. Let hierbij wel op die gelaagde rechten want ook al heb je dan zelf het auteursrecht, niet iedereen zal het bijvoorbeeld waarderen als je hun portret online zet. Of hun product.

Wat doe je met je eigen foto’s?
Zoals anderen het niet leuk vinden dat jij met hun foto’s aan de haal gaat, zo is het ook niet prettig als anderen zonder toestemming jouw foto’s of afbeeldingen gebruiken. Het vervelende is wel dat het niet zo eenvoudig is om je recht ook te halen bij anderen. Tenzij je zelf ook je foto’s verkoopt is het heel lastig om aan te tonen dat – en hoeveel –  je schade hebt omdat mensen die foto’s van je stelen. Het is ook niet echt te voorkomen dus tenzij je bereid bent om watermerken op alles te gaan zetten kun je beter maar kiezen voor een praktische benadering. Door zelf je foto’s ook te uploaden naar Flickr en onder een Creative Commons licentie beschikbaar te maken bijvoorbeeld.

Op die manier deel je niet alleen je blogposts met de wereld maar kunnen andere bloggers weer gebruik maken van jouw foto’s bij hun blogposts. Misschien houd je er zelf wel nieuwe lezers aan over. Verantwoord omgaan met auteursrechtelijk beschermde content hoeft niet alleen maar moeilijk, lastig en negatief te zijn. Uiteindelijk willen we allemaal gewaardeerd worden voor wat we schrijven en maken. En dat begint toch echt met het respecteren van wat die ander gemaakt heeft.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

 1. Dankjewel Raymond. Helder verhaal. Ik heb nog een vraag bij een andere mogelijkheid: ik ben iets aan het uitvogelen voor iemand die in een landkaart wat trefwoorden wil plaatsen. Een geschikte landkaart vond ik niet (er mogen geen woorden of plaatsnamen in staan). Tot ik ontdekte dat ik op mijn tablet een foto (screenshot) kon maken van een satellietbeeld. Dat vond degene voor wie ik dit uitzoek ook prima. Weet jij of dit toegestaan is: het is als het ware mijn eigen foto maar gemaakt van een google maps afbeelding?

  Reply

  • Wat op screenshots staat kan ook auteursrechtelijk beschermd zijn. Onder verveelvoudigen (kopiëren) wordt ook verstaan de zgn. nabootsing van een werk in gewijzigde vorm en dat is precies waar je het met een screenshot over hebt. Daarmee geldt voor screenshots hetzelfde als voor alle andere beschermde werken en dat is dat je in beginsel toestemming nodig hebt van rechthebbende(n) om ze te mogen gebruiken.

   De satellietkaarten van Google Maps zijn ook beschermd zie je onderin staan ( ©2013 Aerodata International Surveys, DigitalGlobe, GeoBasis-DE/BKG, GeoContent, Kaartgegevens ©2013 Google).

   Het hangt er dus vanaf wat je precies met die screenshots van Google Maps gaat doen uiteindelijk (of beter gezegd die iemand). Als die dat voor zichzelf gebruikt is er geen probleem want je maakt het dan niet openbaar. Wil je het gebruiken op je website met de trefwoorden of, nog erger, in een eigen publicatie dan zal die persoon echt toestemming moeten vragen voor gebruik van die kale satellietkaart.

   Reply

 2. […] Tip 3 is verantwoord omgaan met andermans fotomateriaal. Vraag gewoon zelf ook toestemming aan andere bloggers voordat je hun foto’s overneemt, maak gebruik van zogenaamde stockfotosites waar je voor een klein bedrag mooie foto’s kunt kopen die je op je blog mag gebruiken of ga op zoek naar foto’s met een Creative Commons licentie die daarmee ook al ingebouwde toestemming hebben. Je vindt dit soort foto’s o.a. als je bij de geavanceerde zoekopties bij Flickr kijkt. Ik heb dit laatst nog beschreven.  […]

  Reply

 3. “Er zijn diverse websites waar je foto’s en afbeeldingen kunt vinden die onder een Creative Commons licentie gebruikt mogen worden. Je kunt specifiek op dergelijke foto’s zoeken bij Flickr of 500px. ” Dat klinkt weliswaar correct maar op Flickr staat heel veel content die van andere sites (of van Flickr zelf) is overgenomen. Zo kunnen volledig gelicenseerde foto’s van een watermerk worden ontdaan en op Flickr geplaatst worden onder een cc-licentie alsof het eigen werk is. Dat soort dingen zijn uiteraard niet te voorkomen maar hoe te handelen als je problemen krijgt met het gebruik van een dergelijke foto? Je verwijst dan (zover jou bekend) naar de maker terwijl deze de foto gewoon ‘gepikt’ heeft.

  Reply

  • Dat is inderdaad de achilleshiel van elke overeenkomst en transactie natuurlijk en dat strekt zich ook uit tot Creative Commons licenties: dat iemand – bewust of onbewust – toestemming geeft voor gebruik terwijl die persoon niet de eigenaar is. In het wetboek van strafrecht staat het een en ander over heling maar dat gaat over fysieke goederen en de parallel met een CC-licentie gaat me eigenlijk wat te ver.

   Toch is het achterliggende idee wel gelijksoortig. Op het moment dat iemand een beschermde foto op Flickr zelf voorziet van een CC-licentie dan is die persoon degene die inbreuk pleegt op het auteursrecht van de rechthebbende. Daar hoeft een eventueel watermerk niet eens voor verwijderd te zijn. Intentie of onwetendheid spelen daar geen rol in.

   Hoewel ik geen enkele casus ken van het aanspreken door een rechthebbende van iemand die gebruik gemaakt heeft op zijn/haar site van een Flickr foto onder een verkeerde (CC) licentie, kan ik me wel voorstellen dat hier intentie of onwetendheid wel een rol speelt. Als je redelijkerwijs had kunnen nagaan dat een gebruikte foto – ondanks de aanwezigheid van een CC-licentie – in werkelijkheid een beschermde foto was, dan zal een rechthebbende allicht proberen om jou aansprakelijk te stellen. Zeker omdat een Flickr gebruiker zeer waarschijnlijk onvindbaar zal zijn als die bewust watermerkjes verwijdert van foto’s.

   Ik schat in dat het op Flickr wel mee zal vallen want wat is in hemelsnaam de meerwaarde om beschermde en commerciële foto’s onder een CC-licentie beschikbaar te stellen, maar het komt absoluut voor dat er een CC-licentie gehangen wordt aan afbeeldingen die gebruikers elders gevonden hebben. Samen met het feit dat je bij Google Afbeeldingen ook enorm moet opletten ook al beweert Google dat er een CC-licentie aan zit betekent het ook dat ik bij workshops ook altijd de ‘gezonde boerenverstand’ overweging meegeef. Wees kritisch bij dit soort dingen. Als je een portret van een bekende Nederlander terugvindt bij Flickr met een CC-licentie dan is de kans groot dat het niet klopt. Ziet een foto er ‘verdacht’ professioneel uit, klik dan door op de gebruikersnaam en kijk wat die nog meer op Flickr heeft staan. Lees de comments bij een foto en laat er eventueel eentje achter als je twijfelt. Rapporteer de gebruiker bij Flickr als je zeker meent te weten dat het geen zuivere koffie is.

   Voorkomen van dit soort dingen kun je inderdaad niet maar het is uiteindelijk net zoiets als bij Marktplaats kopen: je moet niet blind vertrouwen op een advertentie of zoals in dit geval op een CC-licentie. Of iemand nou een gestolen fiets of een gestolen foto probeert te slijten, uiteindelijk moet je ook als consument zorgvuldig handelen. Het is alleen een stuk lastiger om dat met digitale foto’s te doen.

   Reply

   • Dank voor je uitgebreide en supersnelle antwoord! Bij de gevallen die er voor mij gelijk uitsprongen op Flickr (zoals bekende artiesten) zegt je gezonde verstand inderdaad dat er iets niet klopt (al voel ik mij niet geroepen om gebruikers te rapporteren). Het zijn juist de niet-opvallende foto’s waar je als ‘hergebruiker’ die keurig op de cc-licenties let, in de fout kunt gaan. Altijd op je quivive blijven dus :)

    Reply

    • Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit iemand gerapporteerd heb hoor :) Ik lees wel altijd de beschrijving bij een foto, kijk of er geen Getty collectie logo bij staat (want die foto’s mijd ik ook) en lees eventuele comments. Als een foto al vele jaren op Flickr staat acht ik het ook veiliger hoewel ook dat geen garantie is natuurlijk. Altijd op je quivive blijven is inderdaad het beste advies!

     Reply

 4. Interessant artikel! Er zijn heel veel website waarbij je wel gewoon foto’s kunt gebruiken gelukkig;)

  Reply

 5. Beste Raymond,

  Helder stuk. Ik heb een speciefieke vraag . Als je CC afbeeldingen in een video gebruikt hoe los je dan de naamsvermelding op. Mag dat bijvoorbeeld door aan het einde van de clip een lijst van namen op te voeren?

  Reply

  • Dag Kees, ja dat is een prima oplossing. Noch een CC-licentie, noch de Auteurswet (in het geval van een citaat) stelt specifieke eisen aan de naamsvermelding omdat het ook heel afhankelijk van het medium en context is waar dat mogelijk en gepast is.

   In een Powerpoint presentatie of video adviseer ik altijd om het aan het einde op te nemen in de vorm van een soort aftiteling. “Foto van de BMW via site X/van fotograaf Y met deze CC-licentie”. Zoiets.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top