Volg een Twitter feed als RSS feed met Twitter RSS

twitter rss

Waren vroeger de diensten populair om de inhoud van RSS feeds automatisch op sociale netwerken te plaatsen, tegenwoordig concurreren die sociale netwerken met nieuwssites, blogs en vooral andere sociale netwerken. En als je concurreert met al die andere alternatieven voor je eigen dienst, dan doe je je uiterste best om er voor te zorgen dat zowel je gebruikers als de content van die gebruikers binnen dat sociale netwerk blijven.

RSS feeds zijn om die reden niet heel erg populair meer bij de sociale netwerken. Voor Google betekent het bijvoorbeeld dat alle ondersteuning voor RSS feeds wordt stopgezet. De Google+ content van individuele gebruikers is niet als RSS feed te krijgen, het is bijna onmogelijk om de inhoud van externe RSS feeds op dat netwerk te plaatsen en over Google Reader en Feedburner hoeven we het niet nog eens te hebben. Google wil niets meer met RSS feeds te maken hebben, dat is wel duidelijk.

Twitter is echter nog een graadje erger dan Google. Zij zijn al jaren bezig om geleidelijk – maar consequent – Twitter steeds geslotener te maken. Externe webdiensten kunnen nog nauwelijks (automatisch) content plaatsen op Twitter (of tweets importeren) doordat er steeds strengere regels gesteld worden aan het gebruik van de Twitter API. De focus van Twitter is er steeds meer op gericht om gebruikers en vooral de tweets op Twitter zelf te houden. Tweets horen op Twitter en dat moet via door Twitter geautoriseerde cliënts.

Eén van die maatregelen van Twitter is het stoppen van de RSS ondersteuning. Kon je voorheen heel eenvoudig alle tweets van een account volgen als een RSS feed, sinds vorige maand is dat niet meer mogelijk. Omdat ik het zelf heel handig vind om tweets van sommige twitteraccounts te volgen via RSS (je krijgt ze gewoon makkelijk en allemaal te zien zonder te hoeven zoeken in je Twitter tijdlijn), moest ik dus op zoek naar een alternatief.

Twitter RSS is er zo’n eentje. Een handleiding of uitleg heb je niet nodig want het doet maar 1 ding op een hele simpele manier.Vul de naam van een twitteraccount in en via de site van Twitter RSS worden de tweets van dat account in XML formaat weergegeven. Als RSS feed dus. Kopieer en plak de URL van die feed in Google Reader, Feedly of wat je dan maar ook als RSS cliënt gebruikt en je krijgt alle tweets netjes te zien.

Gewoon een kwestie van http://twitter-rss.com/user_timeline.php?screen_name=<naam_van_twitteraccount> gebruiken eigenlijk.

Hopelijk blijft die site nog wel een tijdje bestaan. Je weet het maar nooit.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top