Verwijderverzoeken bij Google kunnen ook leiden tot censuur op je Blogger blog?

Google krijgt en verwerkt steeds meer en meer verwijderverzoekencopyright removal requests – op basis van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Dat zijn inmiddels zulke enorme aantallen geworden dat bijna alles automatisch verwerkt wordt. Nog erger, al die verzoeken worden ook door rechthebbenden min of meer automatisch verstuurd waarbij het lijkt alsof rechthebbenden nog maar nauwelijks (willen) begrijpen hoe het internet werkt. Sites met URL’s naar – mogelijk – beschermde werken worden massaal aangemeld bij Google zonder dat gekeken wordt waar de oorspronkelijke “overtreding” heeft plaatsgevonden. Symptoombestrijding in plaats van het probleem daadwerkelijk aan te pakken.

Op het Google Operating System blog – dat bij Blogger gehost wordt – was afgelopen vrijdag (deel 1), eergisteren (deel 2) en gisteren (deel 3) te lezen hoe de eigenaar van het blog een mail van Google had gekregen. Met melding dat Google Blogger op de hoogte had gebracht dat een oude blogpost van hem inbreuk zou maken op de rechten van iemand die een DMCA claim had ingediend. De blogpost in kwestie (Google cache link) bleek door Google uit Google Search gehaald te zijn terwijl Blogger de post gereset heeft naar de status van concept.

De drie blogposts hierover beschrijven de zoektocht van de blogger naar de ingediende claim en de constatering dat het uiteindelijk niets te maken bleek te hebben met zijn blogpost. Waar hij zelf achteraan moest en nu met een tegenclaim poogt aan te tonen dat hij niets fout heeft gedaan.

Hoewel het al kwalijk genoeg is dat een blogger zelf op zoek moet naar de claim die tegen hem is ingediend en bij de rechthebbende zelf zijn gelijk moet gaan halen, blijkt het dus beleid te zijn van Google om verwijderverzoeken met URL’s van hun eigen diensten – zoals YouTube en dus ook Blogger – door te spelen naar die diensten.

“From time to time, the Search team may receive copyright removal requests for search results that link to other Google products like Blogger or YouTube. In these cases, we forward these requests to the appropriate teams to evaluate the allegedly infringing material.” (bron)

En dat doorspelen kan dus al heel snel betekenen dat Google/Blogger niet alleen je blogposts verwijdert maar bij herhaling zelfs je hele blog of je account (!) kan verwijderen, blijkt uit de aan de blogger verstuurde mail. Dat is dan je Google account voor de goede orde. Datzelfde account waar ook je Gmail en Google+ accounts aan gekoppeld zijn.

“If it is brought to our attention that you have republished the post without removing the content/link in question, then we will delete your post and count it as a violation on your account. Repeated violations to our Terms of Service may result in further remedial action taken against your Blogger account including deleting your blog and/or terminating your account. DMCA notices concerning content on your blog may also result in action taken against any associated AdSense accounts.”

Of die soep ook zo heet gegeten zou worden als het wordt opgediend, dat is lastig in te schatten maar het lijkt er toch erg op dat je als een blog bij Blogger hebt, je meer dan bij andere blogdiensten overgeleverd bent aan mogelijke claims van rechthebbenden die toevallig iets op jouw blog bespeurd hebben.

Tijd om als blogger bij Blogger je oude blogposts na te speuren of misschien om te kijken naar een blogplatform waar je meer zeggenschap hebt over je eigen content?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top