Infographics maken met infogr.am en visual.ly

infographics

Bijna een jaar geleden schreef ik al over infogr.am. Met slechts een paar templates en verplicht inloggen met je twitter of Facebook account was het nog verre van perfect maar zelfs toen vond ik het al handig om zelf makkelijk aan de slag te gaan met eigen infographics. Hoewel je er mee dood gegooid wordt op internet blijven infographics een fraaie manier om (grote hoeveelheden) data te visualiseren zonder dat je lange teksten en opsommingen hoeft te gebruiken. Je verhaal kunnen vertellen met afbeeldingen in plaats van duizend woorden.

Vanaf vandaag is infogr.am naar versie 1.0 gegaan en zal het beta labeltje binnenkort verdwijnen. Je kunt – behalve met de social media accounts – nu ook met een eigen infogr.am account inloggen. Er zijn nieuwe templates geïntroduceerd en diverse functionaliteiten die deels ondergebracht zijn in een betaalde versie van de dienst. Alleen met een Pro account kun je gemaakte infographics downloaden en krijg je een extra aanbod van templates.

infographics

Afgelopen jaar zijn er ook tientallen grafieken toegevoegd die zo te zien alle (nog?) steeds beschikbaar zijn in het gratis account. Zowel de infographics als de grafieken kun je zelf ‘vullen’ of aanpassen in een soort mini spreadsheet venster. Het is kinderspel om je gegevens uit Excel hiervoor te gebruiken.

infographics

Infogr.am is niet de enige webdienst die je infographics laat maken. Ook visual.ly timmert aan de weg hoewel je daar aanzienlijk minder keuze en functionaliteiten hebt als je zelf geen ontwerper bent. Visual.ly richt zich vooral op de community van ontwerpers hoewel ze ook enkele templates aanbieden waarmee eindgebruikers zelf eenvoudige infographics kunnen maken.

visuallyEn als ik zeg dat je ze zelf kunt maken bedoel ik bij visual.ly vooral dat je ze kunt laten generen aan de hand van data uit je social media accounts. Zo zijn er 5 templates voor een visueel aantrekkelijke CV die gevuld wordt door een koppeling te maken met je LinkedIn account. Ook zijn er templates om enkele aspecten uit je Facebook of Twitter account te visualiseren en vorige maand kwam daar een automatisch gegenereerde infographic bij die je Google Analytics maandstatistieken visualiseert.

infographic-googleanalytics

Als je regelmatig met een brei aan getallen en data werkt die je moet uitleggen aan een ander, dan heb je met infogr.am en visual.ly in elk geval twee webdiensten tot je beschikking om dat met minder woorden te doen. En met meer infographics.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top