Google Scholar voor de beginnende (onder)zoeker

google scholar

Heel veel deed ik tot nu toe nog niet met Google Scholar moet ik toegeven. Dat komt vooral omdat ik maar zelden op zoek ben naar wetenschappelijke artikelen of andere bronnen. In het HBO zijn kenniskringen en lectoraten echter nu al geruime tijd bezig met (praktijkgericht) onderzoek en vooral hoe zowel dit onderzoeksproces als de resultaten ervan terug kunnen vloeien naar het onderwijs zelf. Dat houdt o.a. in dat steeds meer docenten wel op zoek gaan naar wetenschappelijke literatuur en zoals Google zoeken synoniem is voor zoeken op het internet, is Google Scholar al snel gevonden door een onderzoeker die een artikel of boek zoekt.

Toegang en zoekvaardigheden
De vergelijking met de Google zoekmachine is op meer punten te maken. De meeste mensen tikken daar een paar zoektermen in en vertrouwen er op dat Google de meest relevante resultaten teruggeeft. En dat zie je ook terug als mensen voor het eerst Google Scholar gaan gebruiken. Er worden zoektermen ingetikt, Google Scholar komt terug met een aantal resultaten maar ongetwijfeld niet met het artikel dat je zocht. Het zal je in de Google zoekmachine niet heel veel uitmaken hoe recent een resultaat is maar dat ligt anders als je naar wetenschappelijke literatuur zoekt.

Plus, in Scholar zelf is geen enkele publicatie fulltext beschikbaar. Bij zoeken naar wetenschappelijke literatuur gaat het, behalve een goede zoekactie kunnen uitvoeren en kennis hebben van de bron waarin je zoekt, vooral om het daadwerkelijk toegang hebben tot die gevonden informatie. Hoewel er steeds vaker open access gepubliceerd wordt is het overgrote deel van de wetenschappelijke artikelen opgenomen in – zeer dure – databanken waar je niet zo maar bij komt. Ook niet via Google Scholar.

Stel hem in en verken de mogelijkheden voordat je begint
Ook al doet Google zijn uiterste best om een eenvoudige zoekinterface te presenteren in Scholar, bedenk dat het juist bij wetenschappelijke bronnen erg loont – essentieel zelfs is – om te kijken naar de functionaliteiten en de inhoud van zo’n bron. Wat kun je er mee, wat kun je er in vinden en zijn er instellingen waarmee je bepaalde functies op maat kunt maken voor jezelf?

Ik ben zelf geen onderzoeker maar een beetje systematisch bronnen verkennen zodat ik een ander kan uitleggen hoe ze er in kunnen zoeken, dat kan ik wel. Hieronder staan de dingen die ik tegenkwam bij Google Scholar:

Instellingen

Helemaal linksbovenaan vind je het menu met daaronder de instellingen [1]. Serieus, ga daar naar toe voordat je ook maar 1 ding tikt in Scholar. Wellicht ten overvloede maar je krijgt dat menu vanzelfsprekend alleen als je ingelogd bent met een Google account in Scholar.

google scholar

Daar vind je diverse opties in het linkermenu die allemaal interessant zijn. Standaard opent het scherm met de Zoekresultaten opties en kun je daar het aantal resultaten per pagina aanpassen en of er een nieuw venster wordt geopend als je een zoekresultaat aanklikt. Bibliografiebeheer is nog interessanter want de default waarde is dat er geen links voor het importeren van citaten wordt weergegeven bij de individuele zoekresultaten. Juist als je literatuuronderzoek doet zul je die citaatgegevens wel willen hebben en bij voorkeur meteen in het formaat van de software die je daarvoor gebruikt. Met EndNote of Refworks heb je twee van de grootste te pakken en ook al gebruik je een ander pakket, het zal compatibel zijn met 1 of beide formaten.

google scholar

Bij Talen kun je zowel de taal van de menu’s en interface aanpassen (standaard in het Nederlands waarschijnlijk) maar ook de taal aangeven voor de zoekresultaten. Ook dit kan standaard op Nederlands staan terwijl je al snel de eerste optie zult willen kiezen. Mocht je perse alleen maar Franstalige of Spaanse zoekresultaten willen hebben, dan is dit ook de plek om dat in te stellen.

google scholar

De optie Bibliotheeklinks heeft te maken met die toegang tot wetenschappelijke bronnen. Standaard staat daar alleen Worldcat – als publiek toegankelijke catalogus – maar je kunt daar nog maximaal vier bibliotheken aan toevoegen. Dit moeten bibliotheken zijn die ‘bekend’ zijn bij Google omdat ze een zogenaamde linkresolver gebruiken. Het gaat te ver om dat hier ook toe te lichten maar in essentie verwijst een linkresolver vanuit een zoekresultaat in (dit voorbeeld) Scholar naar de volledige tekst in 1 of meerdere bronnen waar die bibliotheek een licentie op heeft.

google scholar

Heb je dus toegang tot 1 of meerdere onderwijs- of onderzoeksbibliotheken, dan kun je dat hier invullen. In de zoekresultaten zal dan – waar van toepassing – een verwijzing komen naar de betreffende bibliotheek zodat je via die toegang ook daadwerkelijk bij het volledige artikel of rapport kunt komen.

Statistieken

Ook al zijn de Statistieken – die je ook in het menu ziet staat – eigenlijk bedoeld om voor auteurs inzichtelijk te maken welke tijdschriften het meest invloedrijk zijn, je krijgt als zoeker ook een prima beeld van wat er in een taal- en vakgebied (toonaangevend) gepubliceerd is.

Bij de Statistieken krijg je links de taal te zien – en alleen bij Engels ook vakgebieden en de subvakgebieden – terwijl rechts de tijdschriften te zien zijn waarnaar het vaakst gerefereerd wordt in citaten. Klik je door op de h5-index waarde van dat tijdschrift dan krijg je de meest geciteerde artikelen uit dat tijdschrift te zien. Dit kan handig zijn om je eigen zoektermen (goed) te formuleren maar ook om je eventueel door te verwijzen naar een andere databank waar 1 of meerdere tijdschriften fulltext te vinden zijn die zeer relevant blijken te zijn voor jou.

Stel je zoekvraag

Natuurlijk kun je op de beginpagina van Google Scholar meteen wat zoektermen invullen en op de blauwe zoekknop drukken maar met de geavanceerde zoekopties stel je eigenlijk automatisch al een (betere) zoekvraag samen waarmee je in ieder geval duidelijk formuleert waar je naar zoekt. En nee, dat is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken.

Die zoekopties zitten in Scholar verborgen onder het menu bij Geavanceerd zoeken [2]

google scholar

Je krijgt dan het volgende zoekscherm:

google scholar

De eerste vier velden kun je gebruiken om beter op woorden te zoeken (met Boleaanse AND, zinsdeel, OR en NOT). In het enige pulldown menuutje hier kun je aangeven of de gezochte woorden overal in het artikel mogen voorkomen (fulltext en samenvatting) of dat ze perse in de titel moeten staan. Dat laatste zal veel minder zoekresultaten opleveren maar wat je vindt zal waarschijnlijk relevanter zijn.

Vooraf de gevonden zoekresultaten beperken op de auteur kan ook een goede manier zijn om specifieke literatuur te vinden en datzelfde geldt als je al weet in welk tijdschrift het gepubliceerd is. Als laatste kun je ook een gebied van jaartallen aangeven waarin het gevonden resultaat gepubliceerd moet zijn. In het eerste vakje 2010 invullen en het tweede leeg laten levert bijvoorbeeld alleen maar resultaten op van 2010 en recenter.

Gevonden resultaten bewaren of citeren

Als je interessante resultaten gevonden hebt in Google Scholar dan kun je ze bewaren in je Bibliotheek (om later nog te organiseren of langs te lopen) door op het sterretje te klikken onder de gevonden publicatie.

google scholar

Je bibliotheek vind je overigens terug in het menu (Mijn bibliotheek) maar is ook rechtstreeks vanaf de hoofdpagina te zien.

Je kunt meteen zien hoe vaak de publicatie geciteerd is, doorklikken naar alle verschillende versies maar ook naar verwante artikelen. Heb je dus eenmaal een goede publicatie gevonden, dan kun je op die manier eenvoudig verder sneeuwballen naar andere relevante publicaties.

Wil je het artikel zelf citeren en dus ook gelijk opnemen in je refentiesoftware? Klik dan op het icoontje van het aanhalingsteken.

google scholar

Doe meer met de zoekresultaten

Heb je een goede zoekvraag geformuleerd waar je ook nog goede resultaten mee gevonden hebt? Maak er dan meteen een alert van zodat je op de hoogte gehouden wordt van nieuwe zoekresultaten in Scholar.

Bij de zoekresultaten staat daarvoor, onderaan in het linkermenu, de optie Melding maken.

google scholar

Als je daar op klikt krijg je de zoekopdracht te zien waarvoor het alert wordt aangemaakt en wordt standaard het mailadres ingevuld dat bij je Google account hoort. Je kunt nog kiezen tussen maximaal 10 of 20 resultaten en verder rest je weinig meer dan op Melding maken te klikken.

google scholar

In het menu kun je bij Meldingen altijd controleren welke alerts je hebt aangemaakt en ze eventueel annuleren.

Zolang je maar beseft dat Google Scholar niet de totaaloplossing is voor het zoeken naar wetenschappelijke literatuur kan het een hele nuttige bron zijn om in te zoeken. Bedenk wel dat het lang niet alles bevat – helemaal al niet fulltext – en dat je waarschijnlijk nog steeds in vakspecifieke wetenschappelijke bronnen moet zoeken om meer te vinden over specifieke onderwerpen. Scholar kan wel uitstekend als eerste ingang dienen om bijvoorbeeld die bronnen te identificeren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (27) Write a comment

 1. Mooi helder stuk! Ik verwijs zelf mensen vaak naar GS als ze via de bibliotheek geen toegang hebben. GS toont ook namelijk ook vaak locaties waar een artikel vrij beschikbaar is, zoals op eigen sites van onderzoekers. Dan hoeft het niet eens officieel Open Access te zijn. Dé kacht van GS is natuurlijk de full text search, iets dat zelfs de dure wetenschappelijke bibIiografische databases meestal niet bieden en dat je verder vrijwel alleen op uitgeversplatforms zoals Science Direct ziet. Full text search is meestal vooral nuttig in combinatie met een heel krachtige ranking van zoekresultaten, wat Google Scholar gelukkig heeft. Die ranking heeft wel een tricky punt: ze is namelijk ook gebaseerd op aantallen citaties van artikelen, waardoor heel recente artikelen vaak niet bij de bovenste zoekresultaten staan.
  Nog één kleine correctie: voor instellen van voorkeuren hoef je niet per se een Google account te hebben, het kan ook gewoon in een cookie worden opgeslagen. Meer, wellicht overbodig veel, achtergronden in onze LibGuide: http://libguides.library.uu.nl/googlescholar

  Reply

  • Dank voor de aanvullingen en correctie! Ik wist niet dat Scholar ook verwijst naar andere plekken waar publicaties vrij beschikbaar zijn. Ook handig om te weten dat je de instellingen zonder een Google account lokaal kunt bewaren. Ik kwam vorige week een onderzoeker tegen zonder Facebook, Twitter en Google account dus die mensen bestaan echt :)

   Reply

 2. Mooi stuk Raymond toch moet ik wat kwijt. Je stelt dat in GS weinig full text zit, dat klopt! In GS zit helemaal niets, het verwijst slechts naar de bronnen waar het staat: een uitgever, of zoals Jeroen Bosman terecht zegt op de site van de auteur, universiteit, instituut, etc.
  Toegankelijkheid van het materiaal is afhankelijk van afgesloten abonnementen, licenties en of het wellicht OA materiaal is.
  Maar GS is een krachtig zoeksysteem wanneer je weet wat je zoekt, weet je dat niet (exact) dan raad ik mijn studenten GS ten sterkste af. Voor een zogenaamde “unknown search” raad ik ze dan een discipline specifieke bibliografie aan: Pubmed, Web of Science, Scopus, etc..

  Verder vind ik het een interessant stuk, bedankt!

  Reply

  • Ik had het inderdaad wat handiger kunnen verwoorden op sommige plekken want in Scholar zit inderdaad niks fulltext en het verwijst hoogstens naar plekken waar wel de fulltext variant te vinden is. Daarmee is GS effectief een catalogus en catalogi moet je mijns inziens sowieso niet gebruiken voor unknown searches. Dat geldt ook voor federated search en discovery tools naar mijn mening maar daarin lijk ik weinig medestanders te hebben bij de onderzoekers zelf. Ik adviseer ook altijd om een vakgebiedspecifieke bron te raadplegen maar daar zie je wel de ‘aantrekkingskracht’ van een GS.

   Reply

 3. Dank je wel voor dit artikel Raymond. Ik heb net vorige week het boek “Naar de bron : informatie zoeken en gebruiken in de sociale en humane wetenschappen” van Mortelmans, Spooren en Chandesais gelezen. Hierin wordt ook op een rijtje gezet hoe je GS kunt gebruiken, en het geeft ook een vergelijking met het zoeken in Scirus. Handig boek!

  Reply

 4. Dank je wel voor het artikel Raymond. Erg nuttig! Ik heb nog een vraag. Je geeft in het artikel aan “Die zoekopties zitten in Scholar verborgen onder het mini pijltje aan het einde van de zoekbalk”
  Maar ik heb geen mini pijltje in de zoekbalk. Moet ik dit ergens activeren? Hoor het heel graag. Alvast bedankt!

  Reply

  • Dag Carina, dat pijltje ontbreekt omdat Scholar in de vijf jaar die verstreken is sinds de bovenstaande blogpost de interface aangepast heeft. Je vindt de zoekopties nu terug in het menu – met de 3 streepjes – linksbovenaan.

   Ik heb het stuk hierboven zojuist voorzien van nieuwe screenshots en alle passages aangepast die naar de oude onderdelen verwezen. Volgens mij klopt het nu allemaal weer!

   Reply

 5. Hallo Raymond, een echte beginneling hier met Scholar ;-) Super dat je dit zo snel oppakt. Dank je wel!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top