Je eigen nieuwsoverzicht maken door het combineren van RSS feeds

RSS feeds

Dat Google geen verdienmodel meer ziet in RSS betekent niet dat ik dat ik klaar ben met RSS feeds. Integendeel, ook al moet ik bloggers nog wel eens uitleggen dat ze echt zo’n ding hebben op hun blog, voor het bijhouden van nieuwssites en blogs heb ik nooit een beter alternatief gevonden. En zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen, if it ain’t broke don’t fix it. Nietwaar?

Behalve dat ik me dit weekend (pas) besefte dat met het verdwijnen van Google Reader per 1 juli aanstaande iets anders wel kaduuk zou gaan, namelijk de paar “groeps RSS feeds” die ik gebruik. Reader heeft namelijk de mogelijkheid om een gecombineerde RSS feed te maken van alle individuele RSS feeds die je in Reader in 1 categorie/label ondergebracht hebt. Anderen kunnen daarmee met 1 RSS feed alle blogs en nieuwssites volgen in hun feedreader die jij in die categorie/label hebt staan. Ik gebruik dat o.a. om de verzamelde RSS feed van alle Nederlandse biblioblogs in één nieuwsoverzicht te lezen en te volgen. En die verzamelfeed is afkomstig van een Google Reader account en zal dus niet meer werken over 2 maanden.

Dat moet wel gefixed worden vind ik.

Met de verzamelfeed voor de biblioblogs komt het wel goed – Edwin gebruikt die ook voor Open Bibliotheken en daar komt een oplossing voor – maar ik zocht toch een alternatief om zelf RSS feeds te kunnen combineren. Dat is namelijk erg handig in sommige gevallen:

  • Als je niet tientallen RSS feeds individueel wilt volgen die je sowieso wel zou willen groeperen in je feedreader. Bijvoorbeeld omdat er ook RSS feeds tussen zitten van blogs of sites met relatief weinig updates. Zoals biblioblogs, edublogs of blogs van blogpraters;
  • Sommige nieuwssites of bloggers hebben meerdere RSS feeds of blogs. Enorm handig om die dan voor jezelf te combineren tot 1 RSS feed;
  • Als je zelf meerdere sites of blogs hebt kun je je lezers ook alvast een verzamelfeed aanbieden van al jouw content;
  • Ook al heb je vele feedreaders, RSS feeds kun je vaak in andere systemen en webdiensten lezen via bijvoorbeeld een RSS widget. Nadeel van dit soort widgets (Sharepoint, WordPress dashboard) is dat je meestal maar één RSS feed kunt opgeven. Door je eigen verzamelfeed te maken omzeil je die beperking.

Gelukkig blijken er genoeg (gratis) diensten te zijn die het (nog steeds) mogelijk maken om meerdere RSS feeds te combineren tot 1 verzamelfeed. De één wat handiger dan de anderen.

RSSMix
RSSMix is meteen de meeste eenvoudige dienst. Op de beginpagina vul je alle URL’s van de RSS feeds in (elk op zijn eigen regel), geef je optioneel een naam mee aan de mix en klik je op Create om een verzamelfeed te maken.

rssmix

Je krijgt als resultaat te zien of alle RSS feeds toegevoegd zijn en wat de URL is van je nieuwe verzamelfeed waarin ze dus nu allemaal opgenomen zijn. Op het tabblad News Box Wizard kun je een eigen widget maken om de inhoud van die nieuwe verzamelfeed te tonen op bijvoorbeeld je blog.

rssmix

Het enige nadeel is dat je achteraf geen nieuwe feeds kunt toevoegen of bestaande feeds kunt verwijderen. Wil je dat doen, dan zul je eenvoudigweg een nieuwe mix moeten maken. Het is verstandig om dat lijstje van RSS feeds dus ergens te bewaren mocht je later nog eens mutaties willen aanbrengen.

Feedkiller
Met Feedkiller kun je instellen hoeveel items uit de individuele RSS feeds meegenomen moeten worden naar een verzamelfeed. Vul de URL’s in de daarvoor bedoelde velden en klik op build it! om de verzamelfeed te maken.

feedkiller

Feedkiller heeft echter een stevige beperking en dat is dat je maximaal maar vijf RSS feeds kunt combineren. Prima voor kleinschalig gebruik maar RSSMix kent die beperking niet dus dan houd je weinig redenen over om toch Feedkiller te willen gebruiken mijns inziens.

Blastcasta
Ook met Blastcasta zit je aan een maximum vast van 5 RSS feeds. In tegenstelling tot Feedkiller (en RSSMix) heb je echter veel mogelijkheden om de inhoud van individuele feeds te kunnen filteren, sorteren en zelfs te vertalen. Als je veel flexibiliteit zoekt, dan zit je bij Blastcasta goed.

blastcasta

ChimpFeedr
De makers van Mailchimp blijken – overduidelijk – ook achter de site van ChimpFeedr te zitten. Ze doen de suggestie om de gemaakte verzamelfeed in te zetten voor je nieuwsbrieven maar natuurlijk kun je ChimpFeedr prima gebruiken zonder iets met Mailchimp te doen. Vul hier 1 voor 1 de URL’s in van de RSS feeds en klik op Chomp Chomp om nog een naam te geven en de nieuwe verzamelfeed URL te krijgen.

chimpfeedr

Voor zover ik kon zien zit hier geen beperking op het aantal RSS feeds. Wel geldt hier, net als bij de anderen, dat je bestaande verzamelfeeds niet kunt aanpassen. Wil je iets veranderen, dan zul je weer alle URL’s handmatig moeten toevoegen.

Feed.informer
Wil je meerdere verzamelfeeds maken, ze ook achteraf kunnen aanpassen en ook de inhoud van die gemaakte verzamelfeeds kunnen embedden op je blog of site, dan is feed.informer volgens mij de beste keuze.

feedinformer

Je zult een account moeten aanmaken voor feed.informer maar vervolgens kun je stapsgewijs je nieuwe verzamelfeeds maken, of digests zoals de site ze noemt. Voeg 1 voor 1 de URL’s toe en pas daarna de instellingen aan voor de verzamelfeed. Hier kun je kiezen hoe de items gesorteerd moeten worden, hoeveel er getoond moeten worden en kun je filteren op trefwoorden om alleen die items uit de feeds te krijgen waarin die trefwoorden voorkomen. Ook kun je instellen dat feed.informer eventuele dubbele items eruit haalt. Op het derde tabblad kun je uit enkele templates kiezen hoe de inhoud getoond moet worden en op het laatste tabblad publiceer je de digest. Dat genereert dan de embedcodes voor op je eigen site maar je krijgt er ook de URL van de verzamelfeed bij.

Wat alle verzamelfeeds van de bovenstaande diensten met elkaar gemeen hebben is dat je – in tegenstelling tot Google Reader – niet te zien krijgt welk item uit welke RSS feed afkomstig is. Daar kom je snel genoeg achter als je doorklikt natuurlijk maar het was handig om dat vooraf al te kunnen zien. In elk geval betekent het verdwijnen van Google Reader niet dat we afscheid hoeven te nemen van gecombineerde RSS feeds en dat is wel zo prettig.

Nu alleen nog kijken welke feedreader ik ga gebruiken na 1 juli om al die verzamelfeeds in te gaan lezen.

@ afbeelding bewerkt mbv foto: HiMY SYeD / photopia via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top