Bloginspiratie rechtstreeks in je WordPress dashboard met je bloginspiratiefeed

Nieuws van andere sites of blogs lezen kan zeker helpen als je zelf even geen idee hebt waar je over wilt gaan bloggen. Je kunt bloginspiratie uit alles halen zeggen de experts maar ik vertrouw liever op een klein aantal bronnen die me de afgelopen jaren ideetjes hebben gegeven voor blogposts. Sites als Webwereld, Ars Technica, PaidContent, Boek9, IE-Forum en INFOdocket bijvoorbeeld.

Aangezien ik toch bezig was met uitzoeken hoe ik RSS feeds kon combineren heb ik meteen een verzamelfeed gemaakt van al die sites die ik voor mijn eigen bloginspiratie gebruik. Een bloginspiratiefeed als het ware. Ars Technica heb ik er uitgelaten omdat die te veel nieuwe berichten per dag in de feed plaatst maar voor de rest leverde het een handig nieuwsoverzicht op. Alleen leek het me wel interessant om (de inhoud van) die feed te kunnen lezen in het dashboard van WordPress. Daar staan immers standaard al wat widgets met – voor mij niet erg interessante – nieuwsberichten dus het zou toch niet lastig moeten zijn om daar een RSS widget aan toe te voegen dacht ik.

Het eerste wat ik vond was een uitleg met wat php code erin waarbij je een RSS widget kon toevoegen via de function.php. Niet heel erg complex en de uitleg is helder genoeg maar waren die al aanwezige nieuws widgets in het WP dashboard dan geen RSS widgets?

Jawel dus.

Afhankelijk van welke plugins je geïnstalleerd hebt zie je andere/meer widgets in je dashboard maar er zijn er sowieso twee die standaard aanwezig zijn.

bloginspiratie

Rechtsbovenaan in het dashboard kun je op Screen Options klikken om widgets aan en uit te zetten. WordPress Blog en Other WordPress News zijn standaard aangevinkt en beide zijn feitelijk RSS widgets met een vooraf ingevulde RSS feed erin. Die je gewoon kunt aanpassen. Als ze zijn aangevinkt dan zie je ze al in je dashboard. In het onderstaande voorbeeld ga ik Other WordPress News aanpassen om daar mijn bloginspiratiefeed in weer te geven.

bloginspiratie

Als je met je muis in de buurt komt van het pijltje wordt de optie Configure zichtbaar. Daar zitten de instellingen van de widget achter en als je daar op klikt zie je het volgende:

bloginspiratie

Het eerste veld bevat de URL van de RSS feed, het tweede veld de naam die de widget krijgt in je dashboard en in het derde veld staat aangegeven hoeveel items uit die RSS feed getoond moeten worden. De vakjes eronder staan standaard uit bij deze widget. De eerste aanvinken betekent dat behalve de titel ook een klein deel van de inhoud zelf getoond wordt. Indien een feed per item auteursinformatie bevat kun je dat ook laten weergeven in die widget en datzelfde geldt voor de datum van een item.

Het is dan dus kinderspel om die instellingen aan te passen en de RSS feed te vervangen door een nieuwe verzamelfeed waar meerdere RSS feeds in opgenomen zijn. In mijn geval komt het dan hierop neer:

bloginspiratie

Even op Submit klikken en meteen staan er (maximaal) 20 nieuwsberichten in je WordPress dashboard. Dan heb je wat te lezen als je aan het piekeren bent over een onderwerp om over te bloggen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Fijne en handige tip samen met feed.informer :) Dankjewel.

  Omdat ik graag mijn ‘eigen dashboard-pagina’ met rss wilde heb ik een tijd geleden deze plugin geinstalleerd: http://wordpress.org/extend/plugins/wp-rss-aggregator/ en ze met shortcode op een private pagina geplaatst dat werkte fijn. (Werkt met Simple Pie) -je kan ze ook direct in een php pagina template aanroepen. Echter voor de veelvuldige thema wisselaar is de shortcode handiger.

  En voor deze tutorial over een rss-server op eigen domein heb ik nog geen tijd gehad, maar ze leek me handig/leuk om te vermelden: http://lifehacker.com/465176143 (Werkt met Tiny Tiny RSS) Er is ook een android app voor de mobiele lezer (nog geen ios)

  Reply

  • Zeker als je maar een paar RSS feeds wilt volgen is je ‘eigen’ feedreader op je blog absoluut een fijne optie. Ik heb die plugin in het verleden gebruikt om te kijken of ik content van mijn andere blogs automatisch kon laten tonen maar echt heel fijn werkte dat niet.

   Tiny Tiny RSS zou ik zeker ook als tip meenemen maar dan moet je, zoals jij, wel vaardiger zijn in zelf knutselen op een webserver. Voor mij is het geen oplossing omdat ik erg gewend/verslaafd ben aan de iOS en Android apps die ik gebruik om de honderden feeds bij te houden :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top