Nieuwe RSS feeds toevoegen aan Feedly

feedly

Hoewel diverse partijen staan te trappelen om de rol (en gebruikers) van Google Reader over te nemen, lijkt Feedly tot nu toe de beste kaarten te hebben. De afgelopen maanden kreeg Feedly miljoenen nieuwe gebruikers erbij maar zijn ze ook druk geweest met updates van hun website (ok, de browserextensions) en de Android/iOS apps. Eén van de toevoegingen is een (optionele) compacte lijstweergave van feeds die ideaal is als je – zoals ik – honderden feeds wilt bijhouden. Daarmee is Feedly toch meteen een stuk interessanter geworden voor de RSS grootgebruikers, zeker omdat die weergave ook in de mobiele apps is verwerkt.

Hoe mooi je de interface ook vormgeeft – en Feedly ziet er erg mooi uit – het blijft essentieel dat basisfunctionaliteiten makkelijk, snel en intuitief terug te vinden zijn. Goed, bij Google Reader zocht ik me ook ongans als ik ‘even’ feeds wilde organiseren in labels/mapjes maar bij Feedly had ik zelfs al problemen om eenvoudigweg een nieuwe RSS feed toe te voegen. Ik kon het in eerste instantie ook echt niet vinden en deed dat nog steeds in Google Reader. Daar zat de knop Subscribe niet te missen duidelijk in beeld en ach, Feedly synchroniseert tot 1 juli nog steeds met Google Reader.

Ik vermoed dat het de nummer 1 vraag van gebruikers was bij Feedly want ze besteedden er vorige maand nog een aparte blogpost aan. Die was helder genoeg maar ik vat hem voor mezelf nog even samen met wat schermafdrukken erbij. Ik heb kennelijk drie manieren gemist tot nu toe om een specifieke RSS feed toe te voegen aan Feedly.

1. Abonneren in Feedly als het een Feedburner feed is

feedly via feedburner

Hoewel “reguliere” RSS feeds de inhoud als xml bestand tonen in een browser geeft Feedburner – als onderdeel van hun diensten – een aparte webpagina voor de RSS feeds die via Feedburner lopen. Daar is de inhoud van die feeds  natuurlijk op te lezen maar het bevat bovenaan ook een kopje waarbij je je kunt abonneren op die feed. Nou zit Feedly niet tussen de feedreaders in het lijstje maar dat geeft niet. Als je de browserextensie in je Firefox of Chrome geïnstalleerd hebt staan wordt je meteen vanaf die Feedburner feedpagina doorgestuurd naar Feedly. Daar wordt de feed dan in getoond en heb je – bij de naam van de feed – de optie om je via Feedly te abonneren op de feed.

Handig voor alle Feedburner feeds dus. Voor zo lang het nog duurt echter want de kans dat Feedburner over een jaar nog bestaat lijkt me ook niet heel groot. Google is de eigenaar van Feedburner en het is de enige overgebleven RSS dienst die ze nog hebben.

2. Abonneren op een feed via de Feedly Mini toolbar

Installatie van de Feedly extensie in je browser betekent ook dat je rechtsonderin je browserscherm een kleine toolbar te zien krijgt. De Feedly Mini toolbar is overigens aan en uit te zetten in de Prefs in Feedly zelf mocht je hem nergens te voorschijn zien komen.

feedly mini toolbar
Als je klikt op die Mini toolbar dan kun je, behalve die pagina delen via de diverse sociale netwerken, de feed in Feedly openen door bovenaan op het plus teken te klikken in het groene vak. De plus is trouwens alleen zichtbaar als de toolbar een RSS feed detecteert op de site.

Ook deze route brengt je dan naar Feedly waar de inhoud van de feed getoond wordt en waar je hem kunt toevoegen aan je abonnementen.

 

3. Kopieer de link naar de RSS feed en voeg hem toe in Feedly zelf

Ook vanuit Feedly zelf kun je nieuwe RSS feeds toevoegen. Daarvoor kun je in het linkermenu klikken op Add Content of in de rechterkolom op het vergrootglas klikken.

feedly_addcontent

Beide brengen je naar hetzelfde scherm toe om nieuwe feeds toe te voegen. Dat is het discovery panel van Feedly.

feedly_addcontent_discoverypanel

Daar kun je op onderwerp of thema gaan zoeken naar nieuwe feeds om je op te abonneren maar het is ook de plek om de exacte url van een RSS feed op te geven.

feedly_addcontent_vakblogJe ziet meteen ook hoeveel abonnees er al zijn voor die feed (een beetje deprimerend getal bij mij) en door op het plus teken achter het zoekresultaat te klikken abonneer je je meteen. Voel je vooral niet te bescheiden om mij toe te voegen en me van die 1 af te helpen ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

  1. Geloof er niets van dat het slechts 1 is. Ik volg je al jaren via de RSS dus nee, daar mag Feedly dan ook nog wel wat aan doen. Leren tellen.

    Toevoegen van nieuwe feeds heb ik me ook ongans naar gezocht. Sommige feeds kon ik niet eens toevoegen en toen heb ik het ook opgegeven met deze reader. Jammer, want het heeft zeker veel goeds en moois.
    Ben inmiddels al over naar een ander.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top