TV kijken via YouTube

youtube

Eigenlijk is heel geleidelijk gegaan. Ik weet nog dat je alleen Nederland 1, Nederland 2 en drie Duitse zenders had om te kijken. ‘s Avonds zat ik met mijn kleine zwart-wit tv’tje te kijken en was ik jaloers op die Amerikanen. Bruce Springsteen constateerde al zingend dan wel dat hij 57 tv zenders had – maar dat er nog steeds niets (goeds) op was -, ik kon echter alleen maar dromen van zoveel zenders.

Die achterstand heb ik inmiddels ruim ingehaald, die droom is waarheid geworden. Nederland 3 kwam, toen volgden de commerciële zenders en daarna nog tientallen anderen. Jaren geleden zag ik mezelf op de bank zitten en begreep ik waar The Boss het over had. Meer dan 100 zenders en nog steeds niets te vinden wat ik wilde kijken.

Toen ik eenmaal de les had geleerd dat kwantiteit in tv zenders niets zegt over de kwaliteit van de content werd ik ook meteen kritischer. Liever investeren en betalen  voor goede tv content dan urenlang zappen en hopen wat interessants tegen te komen. Ik ging (Amerikaanse) TV series downloaden, nam een abonnement op de BBC iPlayer app, keek alleen selectief naar de ‘echte’ tv en pakte via Uitzending Gemist die dingen mee waar ik geen tijd voor had om live te kijken of die ik simpelweg ook gemist had. TV on demand dus.

Ook heel geleidelijk ben ik meer webshows gaan kijken. Steeds meer videocontent is beschikbaar geworden als YouTube kanalen. Ik ben geabonneerd op zo’n 20 kanalen, van muziekvideo’s en gameshows tot de TEDtalks. Cartoons, videoclips, tv afleveringen, complete films, documentaires, instructievideo’s .. noem het maar op en het staat op YouTube. Elke minuut wordt er 72 uur video geupload bij YouTube. Onvoorstelbaar.

Ik zap ‘s avonds nooit meer langs alle beschikbare tv kanalen. Ik zap langs de kanalen (en populaire video’s) van  YouTube. Op de laptop, op een YouTube app op een tablet, de YouTube app op mijn blurayspeler maar nog vaker via de (fijne) YouTube app op mijn PS3. Niks geen 5 zenders, 57 zenders of zelfs honderden zenders. Het is een oneindige stroom aan videomateriaal waar je naar kunt kijken. TV kijken via YouTube.

En nu lijken de betaalde abonnementen er ook nog aan te komen. De geruchten gingen al geruime tijd maar het zal binnenkort zo ver zijn dat je voor enkele dollars per maand betaaltv gaat krijgen op YouTube. Betaalkanalen die zich zullen moeten onderscheiden van het al aanwezige – en oneindige – aanbod. Mijn hoop, en verwachting, is dat TV zenders en filmmaatschappijen daar uiteindelijk hun content ook gaan aanbieden. Die TV series die ik wil zien, films die me boeiend lijken en documentaires waar ik het bestaan nog niet van af weet. Een betaalbare pay-per-view constructie zonder meteen aan dure abonnementen vast te zitten vol content die me voor 90% niet boeit.

Daar zal het zeker niet mee beginnen, die betaalkanalen op YouTube. Maar dat geeft niet. Ik weet nog hoe ik op dat zwart-wit tv’tje zat te kijken 25 jaar geleden naar die vijf zenders. Ik weet hoe dit soort dromen uit kunnen komen dus ik droom nu gewoon verder.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top