De Spotify webspeler is nu voor iedereen beschikbaar

spotify

De vele updates van de Spotify desktopcliënt (kom op Spotify, dat hoeft echt niet elke week hoor) deden me terugdenken aan vorig jaar toen Spotify een webversie aan het testen was waarmee je de muziek ‘gewoon’ via een browser kon beluisteren. Soms kreeg ik wel toegang tot die webversie maar vaker had ik er problemen mee. Ook wel logisch want het was nu eenmaal een betaversie waar nog flink aan gesleuteld werd en waar je ook niet zomaar bij kon komen, ook al was je (betalend) gebruiker van de dienst.

Het goede nieuws is dat – ook al is het nog steeds een beta versie – de webspeler van Spotify nu door iedereen gebruikt kan worden. Handig als je muziek wilt luisteren op een computer of tablet waar je, om wat voor reden dan ook, niet de Spotify cliënt of app wilt installeren. Je wordt nogal stevig gestuurd om een Spotify account – via je Facebook account – aan te maken als je naar de webspeler surft maar in aanzienlijk kleiner lettertype vind je ook de link terug om met je bestaande account in te loggen.

spotify

Je komt dan in een webspeler terecht die logischerwijs wat eenvoudiger is dan de desktopcliënt. In het linkermenu vind je, behalve de home knop, slechts de zoekfunctie, de What’s New startpagina, Spotify Radio en je playlists terug. Maar meer heb je eigenlijk ook niet nodig natuurlijk: alle basisfunctionaliteiten zijn aanwezig. En juist het feit dat die Facebook integratie in de webspeler onzichtbaar is vind ik een groot voordeel van deze versie.

Alle afspeellijsten zijn vanzelfsprekend aanwezig en hebben zelfs nog twee extraatjes die ik wel aardig vind. Zo zijn er regelnummers zichtbaar in de afspeellijsten. Je ziet meteen hoeveel nummers er in een lijst staan en het navigeert gevoelsmatig wat prettiger. Speel je vervolgens een nummer af, dan worden in de rechterkolom een aantal gerelateerde nummers getoond, ongetwijfeld gebaseerd op hoe Spotify ook de Radio afspeellijsten vult.

Het viel me op dat niet alle nummers beschikbaar zijn in de webspeler. Logischerwijs zijn de nummers die je als lokaal opgeslagen mp3’s toegevoegd hebt aan een afspeellijst niet af te spelen in de webspeler. Maar ook zie je af en toe iets lichtgrijs staan in je afspeellijst dat wel degelijk in de Spotify collectie thuishoort en wel via de cliënt te streamen is. Het zijn er in mijn afspeellijsten zo weinig dat ik geen patroon kon ontdekken maar het lijkt me een veilige conclusie dat sommige artiesten of muzieklabels (nog?) geen toestemming gegeven hebben om hun muziek via de webspeler beschikbaar te maken.

Als laatste zitten onder de Settings knop de taalinstellingen en – belangrijker – de instellingen voor het delen van je Spotify activiteiten op Facebook en met je volgers op Spotify. Het is verstandig om daar even naar te kijken voordat mensen je morgen aanspreken op je avondje luisteren naar de jaren 80 hits ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top