Op zoek naar de goedkopere ebookversie van Inferno (van Dan Brown)

ebookversie infernoKomende dinsdag komt wereldwijd het nieuwe boek van Dan Brown uit. Na The Da Vinci Code, Angels and Demons en The Lost Symbol is Inferno het vierde boek waarin professor Robert Langdon de hoofdrol speelt. Hoewel ik niet meteen alle andere boeken van mijn stapeltje terzijde zal leggen om dit deel te gaan lezen, moet ik toegeven dat ik toch wel zin heb om te kijken of het de hype kan waarmaken die eromheen gegenereerd wordt. De voorgaande boeken lazen in ieder geval lekker weg en ach, je kunt weer eens meepraten met anderen. Niet iets dat me vaak lukt met de SF en fantasy boeken die ik normaliter lees.

Ik wil echter perse de ebookversie kopen.

Geen punt natuurlijk want ook die komt dinsdag tegelijkertijd met de hardcover versie uit. Maar dit is niet de eerste keer dat ik een boek wil kopen meteen op de releasedatum en dan spelen er ineens andere zaken mee weet ik inmiddels uit ervaring. Vorig jaar zat ik namelijk ook ongeduldig te wachten tot de nieuwe titel van Peter F. Hamilton uit kwam. Ik nam toen aan dat de (Engelstalige) ebookversie de goedkoopste versie zou zijn maar het bleek – met afstand – de megadikke hardcover te zijn die mijn portemonnee het minst belastte. Iets meer dan een tientje betaalde ik er voor.

Die rare prijsverschillen komen omdat er gestunt kan worden met boeken in het buitenland. In Nederland hebben we de Wet op de vaste boekenprijs en hoewel die niet geldt voor ebooks hebben de Engelsen en Amerikanen effectief geen enkele last van dit soort beperkingen. Waardoor je dus op de releasedatum voor een tientje een hardcover papieren versie kunt kopen terwijl de ebookversie bijna twee keer zo duur bleek te zijn.

Ook deze keer loont het om goed op te letten. Op de site van HP/de Tijd verscheen vandaag een artikel over de verschillende prijzen voor het nieuwe boek van Dan Brown en dat was aanleiding om meteen zelf even te kijken wat het voor mij ging betekenen. Het artikel vergelijkt namelijk wel de prijzen voor de papieren versie en de ebookversie maar nam bij die laatste ook Amazon.co.uk en Amazon.de mee. Terwijl je in Nederland geen Kindle boeken kunt bestellen uit die twee webshops zonder met een VPN dienst aan de slag te gaan.

Als ik dan kijk hoe de vlag erbij hangt dan blijven er voor mij maar een paar plekken over waar ik dinsdag de Engelstalige ebookversie kan kopen. Amazon Amerika heeft hem voor $14.51 (11,2 euro) terwijl ik maar liefst €18,62 kwijt ben als ik hem bij Kobobooks koop. Irritant want ik wil natuurlijk het liefste de ePub versie (en geen Kindle formaat) die ook meteen op mijn Kobo ereader gesynchroniseerd wordt. Een beetje zuur zie ik dan ook nog dat de Italiaanse vertaling eveneens dinsdag al uitkomt maar dat die bij Kobobooks slechts een tientje is? Vreemd. Bij Bol.com, Bruna of ebook.nl lijkt de Engelstalige ebookversie overigens niet eens te koop te zijn. Daar zul je ongetwijfeld moeten wachten tot de Nederlandse vertaling uit komt om hiervan dan een ebookversie te kopen.

Als je die prijzen vergelijkt met die van de (hardcover) papieren editie dan zie je toch weer hetzelfde beeld ontstaan. Amazon Amerika heeft die voor $17.49 hoewel dat met de verzendkosten wel een stuk hoger zal uitkomen. Amazon Engeland stunt wederom met de prijs en doet hem voor 9 pond (10,7 euro) in de verkoop. Bij Amazon Duitsland – waar boeken gratis verstuurd worden – ben je €14,95 kwijt. In Nederland betaal je iets meer bij Bol want die verkoopt het voor €14,99. Tot slot kan ik je alleen maar afraden om bij de Bruna naar binnen te lopen aangezien die doodleuk het dubbele vragen (€29,95).

En nu?
Tenzij ik volgende week onverwachts toch nog een goedkopere ebookversie weet te vinden zal ik hem bij Amazon.com gaan bestellen. Ik heb geen Kindle maar heb (ook) geen gewetensbezwaren om de DRM na aankoop te verwijderen en het zelf te converteren naar ePub formaat. Zou ik echter Amazon.com niet als een optie beschouwen, dan zou ik vastzitten aan de €18,62 die het ebook bij Kobobooks kost. En zou de verleiding van de 9 pond kostende papieren editie bij Amazon.co.uk wel erg groot zijn geworden.

Oftewel, exact zoals het vorig jaar met het boek van Peter F. Hamilton is gegaan.

Hoe onlogisch het ook klinkt, ook in 2013 is het bepaald niet vanzelfsprekend dat je minder betaalt voor een ebookversie van een boek dan voor de papieren versie. Goed, je moet wel even vergelijkend winkelen maar dat je in Nederland (iig bij Engelstalige bestsellers) bijna twee keer zoveel moet betalen voor een ebookversie dan voor de hardcover is eigenlijk niet uit te leggen.

Update 14-5-2013
Het aanbod en de prijzen veranderen dus ook op de dag zelf. Amazon heeft de prijs van de Kindle editie verhoogd naar $22,52 terwijl die van Kobo iets is gezakt naar €17,99. Bij Bol is ‘ineens’ ook de Nederlandse editie beschikbaar in paperback (€22,95), hardcover (€29,95) en ook ebook (€17,99). Het zal dan ook de Nederlandse hardcover editie zijn die bij Bruna zo duur leek. Voor de Nederlandse versie ben je dus inderdaad het goedkoopste uit met de ebookversie hoewel de Engelse hardcover nog steeds een stuk goedkoper is bij zowel Bol als Amazon.co.uk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top