SURF Edublogger Meetup 2013: over 4G en Eduroam

Vorig jaar vond de eerste editie van de SURF Edublogger Meetup plaats bij SURFmarket. Dit is een kleinschalige bijeenkomst voor bloggers in/uit/voor het onderwijs die door SURF bijgepraat worden over actuele ontwikkelingen die te maken hebben met onderwijs en onderzoek. Dat smaakte aan twee kanten naar meer en dus treinde ik vanmiddag naar Utrecht waar de tweede editie van de SURF Edublogger Meetup deze keer werd georganiseerd bij SURFnet.

Het thema deze keer paste prima bij SURFnet want het ging over de ontwikkelingen in mobiele technologie en wat het onderwijs met deze ontwikkelingen kan doen. Met zeven (of acht – ik heb niet specifiek geteld) edubloggers kregen we in een zaaltje te horen over o.a. de LTE (4G) pilots waar SURFnet bij betrokken is samen met KPN. Petra Bodde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht vertelde daarna over de pilot die ze uitgevoerd hebben met het live streamen van weblectures naar 4G tablets. Om het allemaal nog een beetje in context te plaatsen werden ook de bevindingen van een recent TNS-NIPO onderzoek naar het gebruik van mobiele technologie onder studenten en medewerkers van onderwijs/onderzoeksinstellingen gepresenteerd.

Voor mij zat de klapper aan het einde want de laatste presentatie ging over hoe in het centrum van Tilburg een uitgebreid wifi netwerk tot stand is gekomen waarmee ook Eduroam niet alleen binnen onderwijsinstellingen beschikbaar is maar in Tilburg dus ook in het gehele centrum gebruikt kan worden. Misschien niet het meest spannende onderwerp maar het werd ontzettend leuk en bijna terloops gebracht door de presentator (wiens naam ik later toevoeg want ik ben hem schandelijk vergeten). Ik ben er van overtuigd dat hij zichzelf en alle moeite die dit project gekost moet hebben een beetje wegcijferde maar hij wist zijn project en de resultaten prachtig te verkopen. Ik  hoop dat de gemeente Deventer hem inhuurt om ons centrum te voorzien van wifi plus eduroam. Mij heeft hij overtuigd.

Voordat ik kon gaan spelen met de aanwezige 4G gadgets apparatuur moest ik helaas richting trein waarbij ik de hele reis terug vooral geconfronteerd werd met het sterke contrast tussen die mobiele ontwikkelingen en de huidige praktijk. En dan bedoel ik dat 4G en Eduroam geweldige ontwikkelingen zijn maar dat ik in de trein ruzie had met een onwerkbaar trage wifi en T-mobile pas ver buiten Utrecht enige vorm van mobiel internet kon realiseren op mijn telefoon.

4G klinkt voor mij in elk geval nog als science fiction ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top