Maar helpt sociale DRM nou als die bestseller illegaal verspreid wordt?

Je kon er op wachten natuurlijk. De allergoedkoopste ebookversie van het nieuwe boek van Dan Brown dook gisterochtend meteen al op bij de diverse torrentsites: de illegale ebookversie. De DRM van Amazon bleek geen enkele belemmering te zijn om in recordtijd het boek in omloop te krijgen op de piratenwebsites.

De Nederlandse vertaling kwam gisteren ook uit als ebook maar deze beschikte niet over een ‘klassieke’ vorm van DRM. Nee, de vertaalde Inferno is één van de eerste (zo niet de allereerste) bestsellers die voorzien is van sociale DRM, namelijk een digitaal watermerk. Hierbij wordt een unieke code in het ebookbestand zelf verstopt die geen enkele technische belemmering oplevert om het ebook te kunnen lezen maar die er wel voor zou moeten zorgen dat een illegaal verspreid exemplaar te herleiden is naar de oorspronkelijke koper.

En of dat ook daadwerkelijk mogelijk is kan nu getest worden want vanochtend vond ik – met weinig moeite – de Nederlandse ePub op internet terug. Nog steeds voorzien van het watermerk in de vorm van die identificatiecode.

Of die (vorm van) sociale DRM wel goed werkt als kopers van ebooks zich niet of nauwelijks realiseren dat er zo’n identificatiecode in zit, dat vraag ik me af. Zou de koper van het ebookexemplaar van de nieuwe Dan Brown zich gewaarschuwd hebben gevoeld? Ik denk het niet want anders was dat ebook vast niet verspreid. Tot zover het sociale deel van de sociale DRM denk ik dan.

Misschien wist die koper het wel maar gokte hij of zij er op dat het ebook niet te traceren is. Werkt zo’n identificatiecode wel en welke gegevens worden er door de verkopers aan die code gekoppeld? Je naam, adres, accountnaam, betalingswijze, creditcard- of iDeal gegevens? Mogen je persoonsgegevens dan zo maar geregistreerd worden als je een ebook koopt? En ja, alle gegevens die jou kunnen identificeren zijn per definitie persoonsgegevens. Maar wat als die koper valse gegevens heeft gebruikt bij het aanmaken van een account?

Ik ben benieuwd of de uitgever nu ook daadwerkelijk actie gaat ondernemen en de bron gaat opsporen. Een betere casus gaat er niet komen en wil sociale DRM ook daadwerkelijk het betere alternatief zijn voor Adobe DRM, dan moet je wel achter die piraten aangaan.

Oh ja, en het publiek beter voorlichten wat sociale DRM is. Als kopers van je ebooks niet snappen dat er sociale consequenties kunnen zitten aan het illegaal verspreiden van die ebooks, dan is het dus geen sociale DRM he?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Eigenlijk is de sociale DRM meer ingevoerd omdat beveiligde DRM niet werkte. Het was erg lastig voor de gebruikers om zo’n boek te installeren en dit moeilijke proces remde de groei van e-books verkoop. Het eenvoudig installeren van e-book kan met Sociale DMR. Nadeel is wel wat je terecht schreef de bezwaren zoals registratie. Een illegaal boek heeft dat niet, is veel eenvoudiger te installeren en het klinkt raar maar is waar zo’n illegaal boek is ook nog eens je eigendom. De kijk op de groei van e-books is ook totaal verkeerd, officiële verkoopcijfers spreken van 5% maar uit onderzoek blijkt dat ruim 70% mensen e-books illegaal installeren. Bestsellerlijstjes zou er totaal anders uitzien als ook de illegale markt zou worden meegerekend.
  Drastische prijsverlaging naar 1 a 2 euro is de oplossing en eenvoudig te installeren concepten zoals Google play of App Store of Kobo. Bibliotheken kunnen hierin ook een goede rol spelen om op een eenvoudige manier e-books te verspreiden.
  Voorlopig blijven uitgevers zoeken naar concepten die niet werken.

  Reply

  • Tja, ik ben het helemaal met je conclusies eens. Het feit dat sociale DRM als alternatief kwam had niets te maken met een visie maar puur als reactie op het totaal niet werken van Adobe DRM. Eenvoudig te verwijderen als je een beetje rondzocht terwijl het legitieme kopers enorm in de weg zat. Ik hanteer sinds 2007 al mijn eigen beginsel dat als die DRM er niet van af te halen is, ik het ebook ook niet koop. Juist *omdat* ik vind dat een gekocht ebook mijn bezit moet zijn.

   Het enige wat de combinatie van Adobe DRM en hoge prijzen heeft opgeleverd is dat het inmiddels sociaal acceptabel is geworden om illegaal ebooks te gebruiken. In Amerika zie je dat enkele uitgevers om die reden DRM vrij zijn gegaan en ik snap serieus niet waarom dat niet als optie meegenomen wordt door Nederlandse uitgevers. Nu de sociale DRM potentieel nog draconischer gaat zijn dan de Adobe DRM voorzie ik alleen maar dat het illegale ebookgebruik nog groter gaat worden ten koste van de verkoop. Dat lijkt me ook niet meer dan terecht als je als uitgever achter je betalende klanten aangaat.

   Omdat ik zelf vooral Engelstalige SF en fantasy ebooks koop kan ik goed uit de voeten met het buitenlandse aanbod. Daar koop ik regelmatig SF boeken voor 3 tot 5 euro per stuk en dat zijn prijzen die ik er voor over heb. Ik kijk niet eens of ik ze illegaal kan vinden voor die prijs. Zolang NL uitgevers niet beseffen dat ze met zowel de prijs omlaag moeten alsmede op moeten houden met je betalende klanten te pesten komt het simpelweg niet (meer) goed in Nederland. Ik ben benieuwd wat de impact van een Google Play Books in de toekomst gaat zijn, zeker als ze periodiek ebooks in de aanbieding blijven doen.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top