Een avondje Google I/O 2013

Net als vorig jaar zat ik er weer klaar voor. De keynote van Google I/O 2013, de conferentie die Google houdt voor ontwikkelaars, en waarin ze vele aankondigingen doen voor nieuwe hardware en de diverse webdiensten die ze hebben. Waaronder natuurlijk YouTube waar de keynote live te volgen was.

Google I/O 2013De vorige edities duurden ongeveer een uur maar ook al was er al het een en ander uitgelekt over de aankondigingen die Google zou gaan doen, nergens had ik gelezen dat het bijna drie uur zou gaan duren gisteravond. Die werden, tegen mijn verwachtingen in, niet gevuld met mededelingen over een nieuw Nexus 7 model of andere hardware maar stonden wel bol van de tientallen upgrades aan hun bestaande producten en diensten.

Android
Met Android gaat het behoorlijk goed. 900 miljoen geactiveerde Android apparaten en 48 miljard Android apps die op deze apparaten geïnstalleerd zijn. Er werd geen nieuwe Android versie aangekondigd maar wel diverse nieuwe functionaliteiten. Google Cloud Messaging moet er niet alleen voor gaan zorgen dat apps berichten kunnen gaan sturen maar ook dat notificaties van apps gesynchroniseerd gaan worden tussen Android apparaten. Heb je een notificatie gelezen of verwijderd op je telefoon, dan is die ook gelezen of verwijderd op je tablet. Google komt ook met de al gelekte aankondiging van Google Play Game Services. Hiermee kun je optioneel inloggen met je Google Plus account in Android spellen en worden achievements, cloud saves en de voortgang in het spel bijgehouden, zelfs tussen web, Android en iOS versies. Hoef je eindelijk niet iedere keer op elk apparaat opnieuw te beginnen in Angry Birds.

Muziek
Zoals al verwacht werd kondigde Google gisteravond een eigen streaming muziekdienst aan: Google Play Music All Access. Google Play Music is hun bestaande dienst waar je tot 20.000 eigen muzieknummers kunt uploaden – die nog steeds niet officieel in Nederland toegankelijk is – en daar komt nu dus een dienst bovenop waar je 20 miljoen nummers streamend mee kunt beluisteren. Er zijn natuurlijk behoorlijk veel van dat soort diensten tegenwoordig (ook Google Play Music All Access gaat hetzelfde kosten met 10 dollar per maand) en dus focusde Google bij de presentatie op de radio functie waarbij automatisch playlists worden gemaakt en die je zelf kunt bewerken en beïnvloeden. Een mooie dienst die echter vooral/alleen meerwaarde heeft volgens mij als je ook al gebruik maakt van Google Play Music om je eigen muziek daar op te slaan. Hoe dan ook, de kans is niet groot dat we hier op korte termijn over kunnen beschikken in Nederland.

Chrome
Dat Chrome met 750 miljoen gebruikers inmiddels de nummer 1 browser van de wereld is liet Google goed merken gisteravond. Er kwam een uitgebreid verhaal langs over de nieuwe compressietechnieken voor afbeeldingen (webp) en video (webm) en er werd flink benadrukt dat het behalve een browser ook een ontwikkelplatform voor apps is. Alsof je met de nieuwe Chromebook Pixel – die op ChromeOS draait – nog overtuigd moest worden. Google gaf in ieder geval voor de zekerheid alle aanwezigen gisteravond deze nieuwe Chromebook mee naar huis.

Google+
Ook al ziet lang niet iedereen Google+ als het sociale netwerk waar je toch echt moet wezen, het weerhoudt Google er totaal niet van stug door te gaan met het steeds verder uitbreiden van de mogelijkheden. Maar liefst 41 upgrades en nieuwtjes werden aangekondigd. Het meest opvallende is de nieuwe layout van Plus die inmiddels al uitgerold is. Standaard nu met een tijdlijn in drie kolommen die schaalt naar de grootte van het scherm waar je het op kijkt. Content zal automatisch getagd worden door Plus en gelinkt met andere content over hetzelfde onderwerp zodat je daar ook kennis van kunt nemen. Big Brother is tagging you.

Er zijn een groot aantal tools toegevoegd voor het automatisch corrigeren en bewerken van foto’s en Hangouts heeft een veel grotere rol gekregen. Talk en G+ Messenger zijn vervangen door Hangouts en apps zijn beschikbaar voor zowel Android als iOS waarmee Hangouts een centrale plek voor (video)chat wordt. Ik ben benieuwd wanneer ze SMS gaan ondersteunen en met Whatsapp en iMessage de strijd aangaan.

Maps
Tegen het einde van de keynote werd duidelijk dat ook Google Maps een grote update krijgt. Nog sneller, meer informatie door integratie met zowel andere Google diensten maar ook reviews van restaurants e.d. plus nog meer gedetailleerde kaarten. Het is echter nog even wachten voordat we die versie krijgen.

Google Zoeken
Het einde van zoeken. Daarmee werden de nieuwe mogelijkheden van de oudste van Google’s diensten aangekondigd. Kon je je zoekvraag al stellen in de Google Search apps door ze uit te spreken, die mogelijkheid komt ook naar de Google zoekmachine in je browser. Tenminste, als je 1 van die 750 miljoen Chrome gebruikers bent want het is exclusief voor Chrome. De droom van je vragen kunnen stellen aan de Star Trek computer en daar vervolgens antwoord op krijgen, wordt bewaarheid volgens Google. Met de woorden ‘OK, Google‘ hoef je niet zelf te klikken op het microfoontje in de zoekmachine maar wordt Google getriggerd om te luisteren naar je zoekvraag. En daar met de Google Now technieken een antwoord op te geven. De demo was ongetwijfeld goed voorbereid maar werkte perfect. Jammer alleen dat je die vragen in steeds meer talen kunt stellen maar dat Nederlands daar (voorlopig?) niet bijzit.

Het zal dus nog wel even duren voordat ik door de straten loop hier en praat tegen mijn Google Glass om wat zoekacties uit te voeren. Ik ben al blij als 3G het fatsoenlijk doet ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top