Flickr wordt mooir en betr maar het had wel nettr gekund

flickr
Yahoo heeft een druk weekend achter de rug. Niet alleen namen ze Tumblr over voor het lieve sommetje van 1,1 miljard dollar, op tweede Pinksterdag maakten ze ook een grote update bekend van hun fotodienst Flickr. Een compleet opnieuw vormgegeven uiterlijk die gebruik maakt van de volle breedte van het scherm om (je) foto’s te tonen ipv de oude layout waarin toch vooral veel witte achtergrond te zien was. Vernieuwde apps voor zowel Android als iOS. Foto’s kunnen in hoge resolutie worden geupload en worden ook zo getoond. En om dat mogelijk te maken zijn de oorspronkelijke beperkingen van een gratis account min of meer opgeheven.

Meer is betr
Heb je een gratis account, dan ben je niet meer beperkt tot een maximum van 200 foto’s die je alleen nog maar in kleine resolutie kunt downloaden. Nee, iedereen heeft nu 1 TB opslagruimte waarbij Flickr je voorrekent – bij een gemiddelde van 6,5 megapixels – dat je meer dan een half miljoen foto’s kunt opslaan. Een foto mocht tot vorige week maximaal 30 MB zijn maar dat is opgehoogd naar 200 MB. Dat zijn best veel megapixels en die foto’s kun je ook weer in dezelfde resolutie downloaden.

Dat was een goede zet van Yahoo denk ik. De afgelopen jaren is er weinig tot niets veranderd en toegevoegd aan Flickr en de concurrentie zat niet stil. Instagram heeft een grote gebruikersgroep en alsof het gebruik van foto’s op Facebook nog geen merkbare impact had op Flickr, dan zal dat met de overname van Instagram alleen maar meer gaan worden. Ook Google+ zet stevig in op foto’s en trok daarmee ongetwijfeld gebruikers weg van Flickr. En Flickr moest wel wat aantrekkelijker worden om daar nog een alternatief voor te kunnen bieden.

Mooir
En aantrekkelijk is het zeker wel. Ik was en blijf fan van Flickr omdat de fotodienst het bij uitstek mogelijk maakt om foto’s te delen (en te hergebruiken) met anderen. Het (geavanceerd) zoeken gaat nog onveranderd met de oude interface maar zoekresultaten – naar foto’s met een Creative Commons licentie natuurlijk – worden in de nieuwe collage stijl weergegeven. Ik vind het er erg mooi uitzien in elk geval.

Het uploaden van foto’s kan nu ook door foto’s in je browserscherm te slepen en gelukkig staan de opties om een Creative Commons licentie mee te geven aan die geuploade foto’s nog steeds duidelijk in beeld.  Dat is ook mooi ;)

Er is altijd een maar
Als je een gratis account had bij Flickr dan zijn de vernieuwingen, en vooral het verdwijnen van de oude beperkingen, vast een reden om op zijn minst nog eens opnieuw te kijken naar Flickr. Een terabyte opslagruimte is niet verkeerd en hoewel je er op kunt wachten dat Google en Facebook met een tegenactie gaan komen, heb je bij Flickr aanzienlijk meer controle en zeggenschap over je foto’s. Het is maar wat je belangrijk vindt natuurlijk.

Wat wel steekt is hoe Yahoo nu omgaat met betalende gebruikers. Die juist al overtuigd waren van de voordelen van Flickr en daar vaak jarenlang 25 dollar per jaar voor betaalden. Met een Flickr Pro account was je ook van de beperkingen af die een gratis account met zich meebrachten, verdwenen de advertenties van je scherm en kreeg je statistieken voor je foto’s erbij. Onbeperkte opslagruimte voor je foto’s en een limiet van 50 MB per foto.

En Yahoo stopt dus met de Pro accounts. Goed, bestaande gebruikers kunnen hun accounts (blijven) verlengen en behouden hun onbeperkte opslagruimte alsmede de afwezigheid van advertenties. Maar nieuwe Pro accounts kunnen niet meer aangemaakt worden. De beperking van 50 MB per foto blijft echter wel aanwezig voor de oude Pro accounts waardoor gebruikers met een gratis account grotere foto’s (en grotere video’s) kunnen uploaden dan betalende gebruikers.

Stap je om die reden van een Pro account over naar een gratis account dan keren de advertenties terug en ben je je onbeperkte opslagruimte kwijt. Waar Yahoo dan vervolgens twee nieuwe abonnementen voor introduceert: eentje van 50 dollar per jaar om van de advertenties af te geraken en eentje van 500 dollar per jaar om de opslagruimte te verdubbelen van 1 TB naar 2 TB. Waarbij je volgens mij goed gek moet zijn om niet simpelweg een tweede gratis account aan te maken maar enfin.

Waarom Yahoo/Flickr er voor kiest om de bestaande betalende gebruikers zo te behandelen snap ik niet. Het zal een (zeer) klein percentage geweest zijn die daadwerkelijk betaalde maar hoe veel moeite was het nou geweest om ze dezelfde mogelijkheden te geven als de gratis accounts. Met behoud van die onbeperkte opslagruimte die in de praktijk slechts voor enkelen de 1 TB zal overschrijden. Nu blijf ik zitten met het gevoel dat ik als betalende klant geen koning was en ben bij Flickr.

Dan blijf ik gewoon fan van Flickr als fotodienst maar het enthousiasme erover raak ik zo wel kwijt. En ik vraag me af hoe slim het is als je betalende gebruikers gaat overtuigen dat ze beter af zijn door niets meer te gaan betalen. Misschien dat ze nu alles ingezet hebben op de deal met Apple voor de integratie van Flickr in iOS 7?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Ik ben al een paar jaar betalende klant (om van die limiet van 200 foto’s af te komen) en heb nog een jaartje te gaan op mijn huidige abbo maar ik laat dat lekker verlopen volgend jaar. Ik denk dat flickr hier een goede zet heeft gedaan. Ik kan me herinneren dat gmail ooit uitkwam met 1 Gb aan ruimte en dat alle concurrenten snel volgden, dus ik denk dat 1 Tb de nieuwe 1 Gb gaat worden. Daar kunnen we als gebruiker alleen maar beter van worden.
  Ik ben het met je eens dat de nieuwe Pro wat duur is voor eigenlijk alleen maar een beetje extra statistiek en geen advertenties, maar ach. 1 Tb! Gelukkig ga ik dit jaar lekker naar de Galapagos. Maar effe wat extra geheugenkaartjes kopen.

  Reply

 2. Mooier? Eerst kon je kiezen: foto’s klein, middel, groot of justified. Ik gebruikte altijd groot, maar nu heb je alleen nog justified. Dat justified is veel te druk, en de foto’s zijn veel te klein.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top