Organiseren van je ebooks met virtuele bibliotheken in Calibre

Ook al is Calibre heel geschikt voor het organiseren en beheren van je ebooks, je raakt wel het overzicht kwijt als je eenmaal meer dan een paar honderd ebooks in één Calibre bibliotheek hebt zitten. Dan kun je wel je collectie gaan uitsplitsen en verdelen over meerdere bibliotheken – en dat is ook zeker handig als je bijvoorbeeld behalve ebooks ook stripboeken in cbr formaat in Calibre beheert – maar waarschijnlijk wil je toch het liefste alles in 1 bibliotheek houden. De ebooks voorzien van goede tags kan dan bijvoorbeeld helpen om subcollecties van elkaar te onderscheiden maar als je veel tags gebruikt blijft het wel omslachtig om de tags in kwestie telkens aan te klikken in het menu.

In versie 0.9.28 introduceert Calibre echter een nieuwe functionaliteit die bedoeld is om makkelijk te kunnen filteren binnen een bibliotheek. Met een ‘virtual library’ voer je een specifieke zoekactie uit in de Calibre bibliotheek die op dat moment geopend is. Alleen de ebooks die aan de zoekcriteria voldoen worden getoond en vervolgens gedraagt Calibre zich alsof de bibliotheek alleen nog maar die selectie van ebooks bevat. Alle gegevens van de gefilterde ebooks zijn tijdelijk onzichtbaar geworden. Handig om dus te filteren zodat je alleen subcollecties van bepaalde series, auteurs of genres te zien krijgt.

calibre virtuallibrary01
Een virtuele bibliotheek kun je aanmaken door een zoekactie in te vullen in het nieuwe menu en knop Virtual Library. Als je bekend met de zoektaal van Calibre kun je dat rechtstreeks doen maar het handigste is om om 1 van de linkjes in het bovenstaande scherm te klikken om een al aanwezige auteur, tag, uitgever, serie of bewaarde zoekactie te selecteren als basis voor de virtuele bibliotheek.

calibre virtuallibrary02
In het voorbeeld hierboven gebruik ik een zoekactie op tag om een virtuele bibliotheek aan te maken die me alleen die ebooks toont die de tag ‘leeslijst’ hebben. In deze bibliotheek gebruik ik de tag om de ongelezen ebooks aan te geven zodat ik kan zien hoeveel jaren aan leesmateriaal ik nog heb.

calibre virtuallibrary03En zo simpel is het ook meteen. Het echte werk zit hem natuurlijk in het goed taggen van alle ebooks in je bibliotheek zodat je daar ook zinnig op kunt gaan filteren maar als je die tijd al geïnvesteerd hebt, dan werkt de virtuele bibliotheekfunctie zeer gemakkelijk. Als je er eentje hebt aangemaakt dan is die meteen actief en zie je achter de knop gelijk hoeveel gefilterde ebooks er weergegeven worden. Je kunt er ook meerdere aanmaken en wisselen tussen verschillende virtuele bibliotheken mocht je daartoe genegen zijn.

calibre virtuallibrary04
Je kunt er ook nog voor kiezen om altijd automatisch een virtuele bibliotheek te gebruiken op het moment dat je Calibre start met de (volledige) bibliotheek. In de opties (Preferences-Behavior) is een veld toegevoegd waar je dit kunt instellen. Op die manier zie ik dus standaard alleen de ebooks die ik nog wil lezen in deze bibliotheek.

En waarvoor gebruik jij een virtuele bibliotheek in Calibre?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

 1. beste raymond,
  vraagje. ga een kobo aura hd aanschaffen en heb calibre reeds gedownload en gedownloade ebooks in calibre ingelezen.
  Mijn vraag is volgende.
  Wil de e-reader samen met mijn vrouw gaan gebruiken.
  Is het mogelijk om een tweedeling te maken met eigen bookshelves enz of in de reader of in calibre? zou erg handig zijn dat ieder zijn eigen bibliotheek zou kunnen hebben en oproepen. zie je reaktie graag tegemoet. mvg alfred

  Reply

  • Dag Alfred,

   Jazeker is dat mogelijk. Je kunt natuurlijk in Calibre twee verschillende bibliotheken aanmaken voor jezelf en je vrouw maar tenzij jullie smaak in boeken zo enorm verschilt dat je geen enkele overlap in titels hebt, is dat niet echt handig en nodig. Helemaal al niet omdat jullie beiden 1 ereader willen delen.

   Het handigste is om eigen boekenplanken aan te laten maken op de Kobo Aura HD. Daar heb ik een hele handleiding voor geschreven https://rsnijders.info/vakblog/2013/08/15/kobo-shelves-calibre/ die hopelijk voldoende duidelijk is?

   Bij de laatste stap ‘En hoe dan?’ staat aangegeven hoe je de boekenplanknaam kunt opgeven per boek als een tag. Je zou dan bijvoorbeeld je eigen naam als boekenplank kunnen gebruiken (en die van je vrouw). Het is ook mogelijk om een boek op meerdere boekenplanken te zetten door beide namen in te geven, gescheiden door een komma maar dat zou ik je niet aanraden. Het blijft namelijk gewoon 1 boek op de ereader en je kunt het niet beiden onafhankelijk van elkaar lezen natuurlijk.

   Succes!

   Reply

 2. Beste Raymond,
  Hartelijk dank voor de info en adviezen.
  Heb de kobo aura hd net gehaald bij de media markt en ga er straks mee aan de slag. Nogmaals dank. Mvg Alfred Veira

  Reply

 3. beste Raymond ,
  moet je toch weer lasig vallen.
  jouw instrukties gevolgd krijg op mijn ereader niet 2 bibliotheken te zien. Waarschijnlijk doe ik iets niet goed bij het overzetten naar de e-reader vanuit calibre. Heb als test 8 boeken overgezet, dat gaat prima. maar nu de struktuur van calibre ( 2 bibliotheken = 2 boekenplanken overzetten naar de e-reader ) Help svp. gr alfred

  Reply

  • De Calibre bibliotheken krijg je sowieso niet te zien als boekenplank, tenzij je alle boeken in de bibliotheken voorzien hebt van die custom metadata.

   Ik kan helaas niet afleiden wat het probleem in jouw geval kan zijn maar ik zou je willen adviseren om echt al die stappen uit de blogpost met de Shelves nog eens door te nemen. Zowel bij het aanmaken van de nieuwe kolom, het configureren van de Kobo plugin en de instellingen voor het automatisch synchroniseren komt het nogal nauw aan. Een spatie of vinkje verkeerd kan er voor zorgen dat het niet werkt. Als alles echt exact zo ingesteld is zou het definitief moeten werken.

   Reply

 4. Hallo Raymond.
  Dankzij jou tips geniet ik steeds meer van onze Kobo’s.
  Wij gebruiken 2 KoBo’s Glo (en een oude AutoVision 701 voor de jeugd).
  Is het mogelijk om (evt. door het toevoegen van tag: Bieb Dhr. / Bieb. Mevr. / Bieb jeugd bijv.?) onderscheid te maken tussen de boeken die met Calibre naar afzonderlijke E-readers zijn geëxporteerd?
  Waar maak ik dan die tag? En is het mogelijk om de tags in Calibre dan automatisch te (laten) vullen als het betr. apparaat is aangekoppeld, of moet dat handmatig?

  Reply

  • Dag Daan,
   hiervoor kun je inderdaad de virtuele bibliotheken gebruiken zoals het hierboven beschreven is. Voordat je kunt filteren op een tag in een virtuele bibliotheek moet je die natuurlijk wel eerst hebben.

   Het makkelijkste is om de bestaande kolom ‘tags’ te gebruiken en daar per titel in de bibliotheek de tag in kwestie aan toe te kennen. Heb je dat eenmaal gedaan voor alle titels, dan kun je met een virtuele bibliotheek (of drie virtuele bibliotheken, eentje per tag waar je dan op filtert) zien welke ebooks op wiens ereaders staan.

   Het vervelende nieuws is dat je handmatig de tags moet toekennen. Het kan helaas niet automatisch. Ik zou me nog kunnen voorstellen dat je met de Kobo Utilities plugin nog iets zou kunnen fabriceren met custom kolommen maar dat lijkt me ten eerste meer werk dan het je aan tijd gaat opleveren en gaat ten tweede sowieso niet werken voor de AutoVision ereader.

   Wat wel (enorm) helpt – en voorkomt dat je ze echt 1 voor 1 moet doen – is eerst een ereader met de kabel aan de computer verbinden terwijl je Calibre gebruikt. Je krijgt dan in de bibliotheek een extra kolom aan de linkerkant erbij waarbij je wel meteen kunt zien welke titels in die Calibre bibliotheek al op die ereader staan.

   Die kolom kun je ook gebruiken om de bibliotheek op te sorteren door helemaal bovenaan te klikken in die kolom. Nu is het heel gemakkelijk om alle titels te selecteren in de bibliotheek [die je op die ereader gezet hebt] en dan met de rechtermuisknop (of de menuknop) te kiezen voor ‘Edit metadata in bulk’

   Je kunt dan op het eerste tabblad de tag toevoegen (Bieb Dhr bijv.) en die wordt na het klikken op OK dan toegevoegd aan *alle* geselecteerde titels. Hatsikidee :)

   Die stappen herhaal je met de twee andere ereaders en dan heb je binnen een kwartiertje alle tags goed staan. En is het vanaf dat moment een kwestie van bijhouden zodra je een boek op één van de ereaders zet.

   Reply

 5. Hallo,

  Ik heb net een boek gekocht in de KOBO store, deze wil ik nu graag in mijn Calibre bibliotheek zetten.
  Echter krijg ik steeds de melding de volgende boeken zijn virtueel en kunnen niet niet aan de calibre-bibliotheek toegevoegd worden, wat nu?

  Reply

  • @Xsjlo Je hebt op 1 of andere manier niet het ebook (het EPUB bestand) toegevoegd maar een link of het ascm bestandje. Ga naar je bibliotheek in je Kobobooks account https://store.kobobooks.com/nl-nl/library en kies dan je gekochte boek uit. Download daar het ebook (Bestand exporteren) en kijk welk bestand je nu gedownload hebt. Is het een EPUB dan kun je die meteen importeren in Calibre.

   Is het een bestandje dat URLlink.acsm heet dan is het ebook beveiligd met Adobe DRM en moet je eerst Adobe Digital Editions installeren, een Adobe ID aanmaken en daarmee Adobe Digital Editions activeren. Als dat gelukt is kun je URLlink.acsm openen in Adobe Digital Editions en dan wordt het ebook alsnog gedownload. Let wel dat de Adobe DRM er voor zorgt dat je deze ebooks wel kunt toevoegen aan Calibre maar dat je ze niet kunt bewerken of converteren. Lees hier verder als je bijv. een backup wilt maken van dat ebook die je wel op alle apparaten kunt lezen: https://rsnijders.info/vakblog/2014/09/27/backup-kobo-ebooks/

   Reply

 6. hallo, hoe kan je in Calibre een verlanglijst voor ebooks maken? Ik bedoel ermee dat je een lijst met auteurs en titels kan aanmaken die je graag later wil gaan aankopen, downloaden en lezen. Bedankt!

  Reply

  • @Kristien Ja en nee. Calibre heeft geen speciale functie voor een verlanglijst maar je kunt wel een bestaande andere functie gebruiken om een verlanglijst te maken.

   Calibre heeft namelijk de optie om een zogenaamd “leeg boek” toe te voegen aan een bibliotheek. Feitelijk is dat gewoon een record met metadata (titel, auteur enz) maar zonder dat er een EPUB aan hangt. Die optie is bedoeld om een hele uitgebreide bibliotheek te beheren van al je titels zonder dat er bijv. duizenden ebooks in 1 bibliotheek opgenomen hoeven te worden maar kun je ook perfect gebruiken natuurlijk om alvast een titel toe te voegen aan je bibliotheek die je nog niet (gekocht) hebt als ebookbestand.

   calibre leegboek

   Je vindt de optie onder de knop ‘Boeken toevoegen’ als je op het pijltje aan de rechterkant van die knop klikt (of met de sneltoets Ctrl+Shift+E). Je kunt dan ook gewoon de metadata downloaden als je alleen de titel en/of auteur invult zoals je dat gewend bent.

   Als je al een lijst met titels hebt die je in 1x zou willen toevoegen op dit manier, dan kun je de optie eronder gebruiken: ‘Aan de hand van ISBN toevoegen’ . Als je alle ISBN nummers van de titels plakt in dat scherm – eentje op elke regel – dan voegt Calibre alle ISBN’s toe en zoekt daar zelf de correcte gegevens van het boek bij. Gemak dient de mens :)

   Aangezien alleen de boeken op je verlanglijst geen EPUB (of een ander) exemplaar heeft kun je ook filteren in je bibliotheek op alle boeken zonder een daadwerkelijk exemplaar. Door een zoekactie (achter het loepje) te doen op ‘format:false’ krijg je alle titels zonder exemplaren.

   calibre zoek op lege boeken

   Heb je geen zin om iedere keer die zoekactie in te typen? Dan kun je links van dat loepje een Virtuele Bibliotheek maken die dezelfde zoekactie bevat .. en bijvoorbeeld de pakkende naam verlanglijst mee geven :)

   calibre virtuele bibliotheek leegboek

   Reply

 7. Raymond,
  Ik gebruik Calibre al enkele jaren en heb er 2 bibliotheken op staan. Een voor mij en een voor mijn vrouw. Sinds enige tijd, ik weet niet precies wanneer, na welke update, krijg ik bij het snel schakelen van de bibliotheek van mijn vrouw naar mijn bibliotheek weer alle kolommen te zien. Ik wil o.a. waardering, labels, reeksen niet steed uit moeten zetten, dus wat kan ik doen? Bij het schakelen van mijn bibliotheek naar die van mijn vrouw gebeurt dat niet.
  Ik kan er verder niets over vinden; weet jij een oplossing?

  Reply

  • Dag Coen,

   Ik herken het probleem niet (helaas) want bij mij gaat dat altijd goed gelukkig. Calibre onthoudt dus op 1 of andere manier niet de settings van jouw bibliotheek als ik het zo lees.

   Of het werkt weet ik niet maar ik zou proberen om je bibliotheek te verplaatsen – in Calibre zelf – naar een nieuwe locatie om Calibre te dwingen de instellingen vers op te slaan. Onder Verwissel/maak bibliotheek kun je kiezen voor ‘Verplaats de momenteel gebruikte bibliotheek maar de nieuwe locatie’ als je in het balkje daarboven die nieuwe locatie intikt. Dat kan dus een tijdelijke map zijn omdat je daarna altijd nog een keer de bibliotheek terug kunt verplaatsen naar de plek waar die nu staat.

   Door de bibliotheek te verplaatsen zouden de instellingen opnieuw opgeslagen moeten worden in de map van de bibliotheek zelf, inclusief de gekozen kolommen. Hopelijk biedt dit dan soelaas.

   Reply

   • Raymond,
    Dank je wel voor je tip, maar het heeft het probleem niet opgelost. Het is pas ontstaan na een van de updates, welke weet ik niet meer. Hopelijk wordt het door een volgende update weer opgelost. Kan ik de maker(s) ook mailen?
    Groeten,
    Coen

    Reply

 8. Hallo Raymond,

  ik zou graag nog een kolom erbij maken van boeken die ik al heb gelezen, dat er achter staat gelezen. maar ik krijg het niet voor elkaar, is dat wel mogelijk?
  ik bewaar de boeken namelijk anders is de kans dat ik ze opnieuw erin zet en weer ga lezen.

  Groet,
  Jan

  Reply

 9. Dag Raymond,
  Dank je wel voor de reactie, schoonmoeder en ik zijn er blij mee. Zo maak je het toch weer een beetje eigen he!
  Is er ook een optie om zelf een verslagje te maken van het boek, die je erbij kan zetten? Scheelt weer boekjes op documneten maken en het zit in je calibre ook nog.

  Reply

  • Hallo Raymond,

   Ik ben aan het puzzelen geweest, maar helaas het lukt mij niet om een verslagje te maken.
   Ik zou graag aam de rechterkant in het menu dus een eigen verslagje schrijven over het boek.
   Heeft u nog een idee?

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top