Amazon Appstore nu ook beschikbaar in Nederland met dagelijks een gratis app

amazon appstoreIn maart 2011 lanceerde Amazon met de Amazon Appstore een eigen winkeltje voor Android apps. Die was bedoeld voor de Android tablet die ze in oktober van datzelfde jaar zouden lanceren, de Kindle Fire. Amazon was niet voornemens het gesloten ecosysteem van content-via-Amazon op de hardware-van-Amazon open te gooien voor de appstore die met Android zelf meegeleverd wordt, de Play Store, en bood daarom een kleinere eigen variant aan.

Op de Kindle Fire tablets zit je dan weliswaar ook vast aan de Amazon Appstore maar op alle andere Android apparaten kon je die van Amazon ook gebruiken door het installatiebestand rechtstreeks op je apparaat te installeren. Heel handig want hoewel de Amazon Appstore een kleiner aanbod heeft dan de officiële Google Play Store waren en zijn de prijzen soms lager dankzij de acties die Amazon regelmatig heeft. Waaronder de ‘Free App of the Day‘ die – de naam zegt het al – elke dag 1 betaalde app gratis maakt.

Ik probeerde dat toen ook meteen uit maar ontdekte dat je weliswaar de Amazon Appstore kon installeren maar dat je geen apps kon aanschaffen. Dat kon alleen maar als je in 1 van de landen woonde waar Amazon ook actief was en dat is nog steeds niet in Nederland.

Maar vandaag maakte Amazon bekend dan toch eindelijk de Appstore beschikbaar te maken in (bijna) 200 landen en daar zit Nederland ook bij. Niets weerhoudt je nu om de applicatie te installeren en met je Amazon account apps te kopen – of gratis te downloaden – voor je Android apparaat.

Installeren maar
Heel lastig is het niet maar je moet wel even opletten want zoals gezegd moet je het installatiebestand rechtstreeks downloaden vanaf de site van Amazon en installeren op je Android apparaat. Standaard is je Android telefoon of tablet ingesteld om alleen maar apps te kunnen installeren vanuit de Play Store dus afhankelijk van je exacte apparaat moet je allereerst naar de instellingen om dat aan te passen. Bij Instellingen en vervolgens Beveiliging vind je onder het kopje Apparaatbeheer de instelling Onbekende bronnen (de precieze plek kan iets verschillen per apparaat). Deze moet je aanvinken om het mogelijk te maken een gedownload installatiebestand (een apk bestand) te kunnen installeren.

Dit installatiebestand kun je downloaden door op je Android apparaat naar www.amazon.com/getappstore te gaan. Na het downloaden kun je in het notificatievenster klikken op het bestandje waarna je Android apparaat toestemming vraagt om de Amazon Appstore te installeren. Lees nog even hoeveel rechten die applicatie vraagt en ga daarmee akkoord – of niet natuurlijk – om het te installeren en daarna te openen.

Voor de Appstore is een Amazon account vereist dus die zul je moeten aanmaken met een gekoppelde creditcard als je ook daadwerkelijk apps wilt gaan kopen. Ik weet niet zeker of je een account kunt aanmaken zonder  creditcardgegevens in te vullen dus dat zul je zelf moeten uitzoeken helaas. Behalve in de app zelf kun je ook meteen gebruik maken van de webversie van de Amazon Appstore die op www.amazon.com/appstore te vinden is. Daar kun je ook de apps kopen en de dagelijkse gratis app veilig stellen om later te downloaden in de Appstore app.

amazon appstore

In de app vind je alle gekochte apps – zowel via app als via de webstore – terug in de My Apps zodat je ze kunt installeren op je apparaat. Ze blijven gekoppeld aan je Amazon account waardoor je ze ook op alle andere Android apparaten kunt installeren waar je de Appstore op hebt staan in combinatie met je account.

En nu natuurlijk elke dag kijken wat er gratis te halen valt ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top