Slimmer zoeken naar (Google+) foto’s met Google Zoeken

slimmer zoeken google photo search

Vorig jaar verzuchtte ik nog dat ik niet kon snappen waarom je nog steeds geen foto’s kon zoeken met een zoekmachine. En dan bedoel ik niet aan de hand van tags die je aan foto’s kunt toevoegen – of die Google binnenkort automatisch aan foto’s wil laten toekennen – maar via echte beeldherkenning. Er bestaan al lang hele slimme systemen die zelf (redelijk) kunnen vaststellen wat er op een foto afgebeeld staat. Systemen die alleen maar beter worden naar mate ze meer foto’s ‘bekeken’ hebben. Slimmer zoeken met behulp van slimme zoeksystemen, hoe moeilijk kan dat nou zijn tegenwoordig?

Hoewel je nog steeds niet in Google op zoek kunt gaan naar alle foto’s op het internet, kun je wel sinds gisteren op zoek gaan in de Google zoekmachine naar je eigen foto’s die je op Google+ hebt geplaatst. En die van je vrienden op Google’s sociale netwerk.

Starting today, you’ll be able to find your photos more easily and connect with the friends, places and events in your Google+ photos. For example, now you can search for your friend’s wedding photos or pictures from a concert you attended recently. To make computers do the hard work for you, we’ve also begun using computer vision and machine learning to help recognize more general concepts in your photos such as sunsets, food and flowers.

Goed, je moet wel gebruik maken van Google.com (dus let op dat je niet automatisch wordt doorverwezen naar google.nl want daar werkt het niet) en je moet ingelogd met je Google+ account maar dan kun je gaan kijken welke foto’s Google terug weet te vinden uit jouw albums. Het werkt overigens/natuurlijk ook vanuit Google Photo’s in Google+.

Zoeken op ‘my photos‘ geeft je bovenaan de zoekresultaten een nieuw onderdeel met Photos from you and your friends op Google+ waar je in eerste instantie je eigen foto’s kunt zien en na doorklikken verder kunt zoeken in de foto’s die door je vrienden geplaatst zijn.

Google ziet wat jij niet ziet. En andersom
Natuurlijk is de beeldherkenning best wel beperkt. Google herkent maar een miniem percentage van wat er op al die miljoenen foto’s afgebeeld staat en je kunt aan je foto’s ook niet zien wat Google er precies wel of niet in ziet. Dat betekent dat je eigenlijk een beetje moet gaan raden en gokken met welke zoekacties welke foto’s naar boven komen drijven.

Ik heb behalve enkele foto’s van mijn kinderen eigenlijk alleen maar 1 album op Google+ staan met tientallen foto’s van een vakantie in Ierland. Zoeken op ‘my photos of a lake‘ levert wel de meeste foto’s op waar je ook daadwerkelijk een meertje op ziet. Zoek je vervolgens op ‘my photos of a river‘ dan krijg je nog steeds een paar van die foto’s terug en dat worden er zelfs nog iets meer als ik zoek op ‘my photos of a sea‘. Google kijkt vooral naar de (procentuele?) aanwezigheid van water op een foto denk ik. Ik dacht pienter te zijn en dan eens te gaan zoeken op ‘my photos of water‘ maar dat bracht om onverklaarbare redenen slechts 1 zoekresultaat: een foto van mijn dochtertje :)

slimmer zoeken google photo searchIk was ook wel benieuwd of Google uberhaupt een link met Ierland kon leggen in mijn foto’s (en nee, ik heb geen geotags aan die foto’s hangen) en waarempel, 1 foto werd herkend als zijnde (in) Ierland!

Heel erg betrouwbaar zal het nu allemaal nog niet zijn maar het is wel een leuk en mooi begin van wat ongetwijfeld over enkele jaren de normaalste zaak van de wereld zal zijn. Dan zijn die systemen slim genoeg om iedereen foto’s en afbeeldingen te laten vinden aan de hand van wat er op afgebeeld staat.

Geweldig toch?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top