Lees Meer is binnenkort niet meer

lees meer
Een half jaar vliegt voorbij. Op mijn lijstje met blogonderwerpen schreef ik begin december dat ik eind mei van 2013 nog even terug moest komen op de Lees Meer-campagne en de Lees Meer ebookdienst van de Bibliotheek. Het was vanaf het begin al de bedoeling dat de dienst – waarbij leden en niet-leden van de openbare bibliotheken streaming ebooks konden lezen op tablet of pc – beschikbaar zou zijn tot 1 juni. Dan ben ik natuurlijk wel benieuwd of deze pilot geslaagd is, waarom dat zo wel (of niet) is en of ze ook echt gaan stoppen met deze ebookdienst.

Vooraf was ik in ieder geval best kritisch over de doelen van de Lees Meer-campagne. Die spraken vooral over laten zien dat de Bibliotheek meeging met haar tijd en dat er leads gegenereerd moesten worden. Het persbericht met deze marketingtaal verdween begin december en keerde later verkort en aangepast weer terug. De implementatie van die ebookdienst stemde me echter al een stuk positiever. Ook al blijf ik een streaming ebookdienst een inferieure variant vinden van ebooks aanbieden, mijn eerste indrukken waren goed en zijn eigenlijk niet veranderd in de maanden daarna.

Het aanbod groeide langzaam maar gestaag richting de beloofde 100 titels en hoewel ik eind 2012 ben gestopt met tellen – hoeveel moeite was het nu echt om een alfabetische lijst op de Lees Meer site te zetten? – geloof ik meteen dat de 100 wel gehaald is. Nog steeds een druppel op de gloeiende plaat qua aanbod maar zeker representatief genoeg voor een experimentele ebookdienst.

Kom je nu op de Lees Meer site, dan krijg je een popup te zien waarin het naderende einde van de Lees Meer dienst wordt aangekondigd.

lees meer
Afspraak is afspraak, Lees Meer eindigt inderdaad per 1 juni. Ongetwijfeld zullen de overeenkomsten met de uitgevers voor het beschikbaar stellen van hun ebooks op deze wijze ook alle deze einddatum noemen. Ongeacht of het experiment succesvol zou zijn.

Naar de definitie van succesvol en geslaagd ben ik dan wel weer benieuwd. Bijna 50.000 (ik neem aan dat 50.000 duizend een tikfout is) klanten klinkt als best veel maar hoe is dat gemeten? Puur het aantal aangemaakte accounts? Het aantal accounts waarop daadwerkelijk 1 of meerdere ebooks gelezen is? En hoeveel accounts zijn langer dan, laten we zeggen, een dag actief gebruikt om ebooks mee te lezen? Hoeveel ebooks zijn er (volledig!) gelezen? Hoeveel reacties hebben ze gekregen over het online (moeten) lezen versus het kunnen downloaden van ebooks naar een ereader?

Het zou mooi zijn als je daar wat meer duidelijkheid over zou krijgen. Als ik echter lees dat het gaat over succesvol inspireren van klanten om ebooks te lezen en over de positieve beeldvorming dat de Bibliotheek inderdaad met z’n tijd meegaat, dan vrees ik dat het blijft bij deze abstracte marketingtaal. Er zal een goede return on investment zijn, leads zijn vast gegenereerd en de conversion rate stemt tot tevredenheid. Of zoiets.

De gebruikers en leden die het afgelopen jaar door de Lees Meer-campagne geïnspireerd zijn om digitaal te gaan lezen moeten het tot nader orde zonder de Lees Meer dienst en de 100 titels doen. De Bibliotheek verwijst door naar hun andere streaming ebookdienst waar inmiddels ook een klein aanbod van Nederlandstalige titels te vinden is. Daarvoor moet je, in tegenstelling tot bij Lees Meer, dan wel lid zijn van een openbare bibliotheek om in te kunnen loggen.

Hopelijk betekent de volgende stap in ebooks voor de Bibliotheek dat er nu echt heel goed gekeken gaat worden naar wat er nodig en (nog) mogelijk is om met een herkenbare, werkbare en betrouwbare ebookdienstverlening te komen. Op dit moment is deze dienstverlening versnipperd over diverse verschillende diensten (vijf inclusief het ePortal van NBDBiblion) en lijkt de focus te liggen op streaming ebooks. Wat een groot – ongeïnspireerd – gat achterlaat voor die tienduizenden leden met ereaders.

Ik kijk uit naar het volgende ebook initiatief van de Bibliotheek. Met meer hoop dan vertrouwen als ik eerlijk ben.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top