Nintendo en YouTube Content ID: geen filmpjes blokkeren maar er aan verdienen

nintendo
Ik was het zelf nog niet eerder tegen gekomen. Een rechthebbende die het Content ID systeem van YouTube gebruikt om advertenties aan YouTube filmpjes toe te voegen. Om zelf te verdienen aan de filmpjes die anderen maken waarin beschermde beelden in voorkomen. Maar vooral dus om te voorkomen dat die anderen er geld aan verdienen.

Content ID is een set aan tools voor rechthebbenden wiens content (met enige regelmaat) geupload wordt op YouTube. Rechthebbenden – meestal tv/filmstudio’s en uitgevers – uploaden dan zelf via die tools hun content als referentiemateriaal naar de servers van YouTube en kunnen aangeven hoe er door YouTube gehandeld moet worden als die content door het publiek op YouTube gezet wordt. Filmpjes kunnen dan automatisch verwijderd worden of aangepast worden met links naar de eigen oorspronkelijke content toe.

youtubecontentid

In de praktijk wordt Content ID vooral gebruikt om filmpjes en muziekvideo’s te verwijderen als een inbreuk gesignaleerd wordt door het systeem. De uploader krijgt dan een waarschuwing en bouwt een soort strafblad op bij YouTube waarmee je – bij herhaling – zelfs volledig verbannen kunt worden van de videosite.

Enkele weken geleden maakte Nintendo bekend dat ze middels het Content ID systeem video’s die content van Nintendo (spellen) bevatten automatisch lieten voorzien van advertenties.

As part of our on-going push to ensure Nintendo content is shared across social media channels in an appropriate and safe way, we became a YouTube partner and as such in February 2013 we registered our copyright content in the YouTube database. For most fan videos this will not result in any changes, however, for those videos featuring Nintendo-owned content, such as images or audio of a certain length, adverts will now appear at the beginning, next to or at the end of the clips. We continually want our fans to enjoy sharing Nintendo content on YouTube, and that is why, unlike other entertainment companies, we have chosen not to block people using our intellectual property.

En inderdaad, bij YouTube filmpjes waarin beelden te zien zijn van Nintendo personages of spellen zijn nu ook Nintendo advertenties te zien. En daar is de Let’s Play community op YouTube niet blij mee. Om het nog mild uit te drukken. Honderden gamers besteden namelijk duizenden uren aan het maken en uploaden van uitgebreide video’s waarin je – vaak met begeleidend commentaar en tips – door het hele spel meegenomen wordt. Dat zijn de Let’s Play video’s die fungeren als (zeer) uitgebreide besprekingen of als walkthroughs voor mensen die vast zitten in een spel.

Dus heb je nu boze YouTube gebruikers die – best wel terecht – aangeven dat ze met hun filmpjes een grote bijdragen leveren aan het succes van Nintendo spellen en nu gedwongen worden hun eigen advertenties en inkomsten bij die filmpjes op te geven aan Nintendo. En aan de andere kant Nintendo die – eveneens best wel terecht – gebruik maakt van hun rechten om geld te verdienen aan hun eigen content. Die zelfs vindt dat ze het nog sympathiek doen door die content niet meteen te laten verwijderen.

Of Nintendo er verstandig aan doet om een grote groep loyale Nintendo gamers tegen zich in het harnas te jagen in ruil voor wat (geringe?) advertentie-inkomsten waag ik te betwijfelen. Helemaal nu zowel Sony als Microsoft voor hun nieuwe consoles specifiek de functionaliteit toevoegen om beelden uit spellen meteen op (o.a.) YouTube te plaatsen. Het is goede reclame en je laat je eigen gebruikers een community bouwen rondom zowel je console als de spellen. Dan kun je wel beschikken over de auteursrechten, merkrechten, naburige rechten enz maar daarmee geven Sony en Microsoft aan te snappen dat je die rechten beter kunt inzetten om draagvlak voor je producten te creëren ipv je fanatieke klanten te pesten.

Rechten hebben is één ding, er verstandig mee omgaan is heel wat anders.

@ afbeelding gemaakt als screenshot van een Lets Play video van Donkey Kong Country Returns 3D

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top