En Feedly is mijn alternatief voor Google Reader na 1 juli

feedly
Nou, ik weet nu zeker wat mijn alternatief voor Google Reader gaat worden na 1 juli a.s. Eigenlijk was het meteen al duidelijk na de aankondiging van Google over het stoppen van Reader dat Feedly voor mij het beste – en enige – alternatief ging worden maar ik zat nog een beetje in mijn maag met de apps. Ik maak vooral gebruik van een Android app, gReader Pro, om mijn Google Reader RSS feeds te lezen terwijl ik op mijn iPad dat via Newsify doe. Nou zijn er wel Feedly apps voor beide platformen maar hoewel die zeker niet slecht zijn ben ik toch wel erg gehecht aan gReader en Newsify.

Nadat Feedly bekend maakte hun servers ook open te willen stellen voor andere apps had ik nog de hoop dat ‘mijn’ apps daar gebruik van zouden gaan maken. En gelukkig voor mij meldde Feedly vandaag op hun blog dat dit ook gaat gebeuren. De RSS apps Reeder, gReader, Press, Nextgen en Newsify stappen in de loop van deze maand over naar Feedly voor het synchroniseren en aanbieden van je RSS feeds. Aangezien je bij Feedly al gebruik maakt van je bestaande Google Reader abonnementen zou je als gebruiker van 1 of meerdere van die apps dus relatief onzichtbaar moeten kunnen wisselen naar Feedly toe.

Niet alleen dat maar in dezelfde blogpost laat Feedly ook weten nog te gaan werken aan de snelheid van hun site en aan een echte webversie van Feedly (je hebt nu een plugin nodig voor Firefox of Chrome). Daarmee zijn wat mij betreft alle bezwaren die ik had verdwenen en denk ik dat Feedly zelfs beter gaat zijn dan Google Reader.

En dat allemaal een kleine maand voordat de stekker uit Google Reader getrokken wordt. Prettig geregeld.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Ik hou het bij Netvibes.
  Dank voor je artikelen over dit onderwerp. Dankzij jou heb ik de feed reader in ere hersteld (en zie ik echt de meerwaarde ervan). Ik vind het wel moeilijk om alles wat voorbij komt ook echt te lezen.
  Het is vaak verleidelijk om alles meteen als ‘gelezen’ aan te vinken en jezelf aldus het idee te geven dat je wel erg ‘productief’ bezig bent. :)

  Reply

  • Leuk om te lezen! Je moet ook altijd – vind ik – de tools kiezen die bij jou en jouw vraag horen. Ik volg honderden feeds en laat het even gezegd zijn dat ik die echt niet allemaal lees. Ik zou niks anders meer doen de hele dag in dat geval.

   Ik scan de koppen van de items in de meeste feeds en ga die pas lezen als ik daardoor getriggerd word. De feeds (voornamelijk van blogs) die ik echt altijd volledig lees heb ik ondergebracht in een apart kopje in Reader/Feedly en zo heb ik twee vliegen in 1 klap: ik kan zonder problemen alles makkelijk lezen wat ik ook graag *wil* lezen en kan snel scannen door al het andere nieuws en mezelf heel productief voelen :)

   Reply

  • Maar ik ben wel heel erg opgelucht dat ik mijn apps kan blijven gebruiken. Eigenlijk is het ongekend dat er een alternatief komt voor een (voor mij) essentiële dienst waar ik er *niet* op achteruit ga :)

   Reply

 2. Dat is ook een alternatief maar het is niet *mijn* alternatief :)

  Netvibes heeft geen mobiele apps en ik vind het zelf niet geschikt om echt grote aantallen feeds mee te lezen maar daar mag iedereen anders over denken natuurlijk!

  Reply

 3. Beste, Als fantiek-feed-vreter ben ik zoals veel ‘GoogleReader-wezen’ op zoek gegaan naar een alternatief. OldReader, Newsblur, Digg, Commafeed en Feedly zijn allemaal de revue gepasseerd. Feedly heeft het langst standgehouden. Tot vorige week, toen Feedly (al)weer plat lag. Uit frustratie verder gezocht naar een ander alternatief en op Inoreader gebotst. De interface van Inoreader is dan misschien wel archaïsch maar de snelheid en de zoekopties zijn ‘mega-cool’. Commafeed hou ik voorlopig wel achter de hand als reserve-reader.
  Groet
  Bruno

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top