Bloginterview door @marysjabbens

bloginterview

“Lijkt me leuk”, antwoordde ik op de vraag van @marysjabbens via Twitter of ik mee wilde doen aan de reeks bloginterviews die ze bloggers aan het afnemen was. Wie zou er niet vereerd zijn als je bedenkt dat o.a. @pixelprinses, @lindakwakernaat, @ruudketelaar, @caro_geurtsen, @CajaArtemis, @Drspee, @poeetweet, @jjvoerman, @blogtrommel en @tussenjouenmij me voorgingen?

Pas na het ja zeggen bedacht ik me dat het misschien handiger was om het op mijn andere blog te zetten – het bleek de bedoeling te zijn om het interview als blogpost uit te werken voor op je eigen blog – maar ja, *dit* is natuurlijk mijn echte blog. Dus ook al is het eens wat anders op Vakblog, de antwoorden op de 14 vragen vind je dus gewoon hier.

Het bloginterview

Wil jij je even voorstellen?
Aangezien dat bij elke blogpost erbij staat kan ik daar kort over zijn. Ik ben Raymond Snijders, 40 jaar, en werk als informatiespecialist (wat vroeger bibliothecaris was) in het hoger onderwijs. Mijn hobbies en de onderwerpen waar ik me op mijn werk mee bezig houd overlappen elkaar in hoge mate hoewel ik nog geen werkgerelateerde invulling heb gevonden voor de games die ik speel en de (Japanse) anime waar ik graag naar kijk.

Wat is de reden dat je bent gaan bloggen?
Ik ben gaan bloggen voordat er blogs waren. Ik maakte lijstjes van gelezen boeken, boeken die ik nog wilde lezen, films die ik nog wilde zien en onderwerpen waar ik meer over wilde weten. Die lijstjes werkte ik uit in schriften en later op mijn eigen – eerste – websites. Niet omdat ik gelezen wilde worden maar vooral omdat het een handige plek was om zelf overal die handleidinkjes en lijsten bij de hand te hebben. Toen de eerste gratis blogsoftware uitkwam ging ik echt bloggen maar met nog steeds dezelfde insteek: om een plek te hebben waar ik de dingen die ik (vak)inhoudelijk interessant vond kon uitwerken en bewaren. Als een naslagwerk voor mezelf en als een soort buitenboordgeheugen.

Toen ik weer later begon met Vakblog bleef dat onverminderd de reden om te blijven bloggen maar kwam daar wel gerichter de focus bij op onderwerpen die (ik) bij mijn vak (vind) horen en het willen delen van mijn ervaringen ermee.  Tot de dag van vandaag beschouw ik mijn blog en mijn bloggen als een middel om zowel mijn eigen kennis en ervaringen op te slaan als die ook te delen met anderen. Voor wie er interesse in heeft.

Hoe lang blog jij al?
Ik schrijf al heel lang en hoewel ik meerdere sites heb gehad waar ik zelf met html ‘blogde’, ben ik pas echt met bloggen begonnen toen ik Pivot leerde kennen als blogsoftware. Ik heb geen idee welk jaar dat was maar ik ben nog een blog begonnen met Pivot wat zo rond 2002 (2004?) moet zijn geweest. Gemakshalve reken ik tegenwoordig vanaf het begin van Vakblog – wat ook is begonnen met Pivot – en dat is december 2006.

Hoe vaak blog jij?
Sinds vorig jaar blog ik (bijna) dagelijks in het kader van iedere dag bloggen hoewel ik dat vanaf dit jaar met wat minder verplichting naar mezelf doe. Ik sla dus ook gerust eens een dag (of 2) over als ik te weinig tijd of simpelweg even geen inspiratie heb. In voorgaande jaren ging dat veel grilliger. Soms 20 keer per maand, soms 2 of 3. Bijna dagelijks bloggen bevalt me beter want schrijven – en dus ook bloggen – moet je absoluut met regelmaat doen wil je er beter in worden.

Heb jij vaste tijden waarop jij je blogs schrijft?
Nee en dat heeft vooral te maken met het feit dat ik wel een vaste plek (nodig) heb om te bloggen. Ik blog thuis op mijn zolderwerkkamer en daar zit ik nu eenmaal niet constant. Behalve bloggen heb ik nog mijn fulltime baan, mijn gezin en andere interesses die ervoor zorgen dat ik ook wel eens wat anders doe dan bloggen. Doordeweeks is het dan meestal ‘s avonds dat ik aan bloggen toekom en in de weekeinden varieert dat een beetje.

Heb jij altijd een thema of idee waarover je wilt bloggen of komt dat pas als je er voor gaat zitten?
Ik raak helaas niet geïnspireerd door een blanco scherm met knipperende cursor dus ik heb altijd wel een idee waar ik over ga bloggen. Dat idee komt regelmatig uit de actualiteit (bijvoorbeeld omdat ik er over gelezen heb in een RSS feed) maar dat werk ik al bloggend eigenlijk dan ‘live’ uit aan de hand van mijn eigen ervaring, mening en eerdere blogposts. Ik begin met een titel, zoek er altijd wat achtergrond materiaal bij en ga dan schrijven. Waarbij ik zelf nooit van te voren weet hoe zo’n blogpost er uit gaat zien en welk punt ik er mee wil ga maken :)

Dagelijks bloggen heeft me geleerd om, binnen de afbakening van onderwerpen die ik voor mijn blog hanteer, overal wel iets blogwaardigs in te zien maar ook om niet te willen proberen vooraf structuur hierin aan te brengen. Het basisidee, het basisonderwerp werk ik in mijn hoofd uit tot een titel en dat is dan ook de rode draad die ik gebruik bij het uitwerken ervan in een blogpost. Soms sta ik er zelf van te kijken welke kant die uitwerking op gaat.

Blog jij over alles?
Nee dus. Een hele scherpe afbakening heb ik niet maar het moet iets met (digitale) informatievoorziening te maken hebben en mij interesseren vanuit mijn vakinhoud. Dan blijven er in deze digitale wereld waar alles feitelijk informatie is nog voldoende onderwerpen over overigens. Maar met online (sociale) data, webdiensten, ebooks, ereaders, auteursrecht, onderwijs en bibliotheken heb je wel een rode draad op mijn blog te pakken.

Hoe zou jij jouw blogs omschrijven?
Als een soort inhoudelijke reflectieverslagen. Als een onderwerp me interesseert dan werk ik dat voor mezelf uit, zoek er achtergronden bij en probeer het voor mezelf in context te plaatsen. Bloggen is voor mij meer het uitwerken en activeren van ideeën. Ik kan iets lezen over de komst van een nieuwe bibliotheekwet (om een recent voorbeeld te geven) en het daar bij laten. Ik wil echter weten waarom die komt, wat de aanleiding is, welk probleem het moet oplossen, wat de consequenties zijn en wat het eventueel voor mij betekent. Dat zoek ik uit, dat verwerk ik in een blogpost en dat komt op mijn blog te staan. Natuurlijk zodat een ander het kan lezen maar vooral voor mezelf. Zodat ik het later weer bij de hand heb mocht ik voort willen borduren op dat onderwerp. Hetzelfde geldt voor de (kleine) handleidingen die ik maak als ik iets uitzoek over een webdienst of software. Primair voor mezelf en fijn als anderen er wat aan hebben.

In hoeverre en waarom houd jij rekening met jouw lezers, of doe je dat helemaal niet?
Uit al het bovenstaande blijkt al dat ik niet expliciet voor mijn lezers schrijf. Het is mijn blog en ik blog om mijn eigen naslagwerk samen te stellen maar je kunt niet bloggen mijns inziens zonder rekening met lezers te houden. Voor mij is dat vooral een kwestie van schrijfstijl. De beste manier om voor mezelf een onderwerp of idee duidelijk te krijgen is om het te schrijven alsof ik het een ander uitleg. Op die manier gebruik ik minder vakjargon en dwing ik mezelf om dingen uit te leggen en op te schrijven die ik op het moment van schrijven erg voor de hand vind liggen. Maar die dat natuurlijk voor een ander niet hoeven te zijn. Eigenlijk probeer ik de wetenschap dat ik gelezen word te gebruiken om mezelf te verbeteren in hoe ik blogposts schrijf. Dan mag je daar zelf uit concluderen of ik daarmee dan rekening houd met mijn lezers :)

Zijn er onderwerpen waarover je wilt schrijven maar het nog niet durft/wil/kan?
Ik kan er geen bedenken. Over onderwerpen waarvan ik vind dat ze hier niet thuishoren kan ik elders wel schrijven als ik dat zou willen. Ik censureer mezelf niet wat dat betreft. Het zal dan vast wel schelen dat het een vakblog is en geen persoonlijk blog.

Hoe belangrijk zijn de statistieken voor jou?
Niet heel belangrijk. Vroeger keek ik eigenlijk maar 1x per jaar naar de statistieken omdat ik toch nieuwsgierig was of iemand me las maar hoewel ik blij was en ben met elke lezer en reactie speelde het geen grote rol. Sinds vorig jaar, met dank aan het dagelijks bloggen, heb ik aanzienlijk meer bezoekers en nu kijk ik 1x per maand hoeveel bezoekers er geweest zijn. Het heeft vervolgens geen invloed op wat ik wel of niet op mijn blog zet overigens.

Op wat voor manier en waar, maak je kenbaar dat je een nieuw blog hebt geschreven?
Ik meld handmatig op Twitter en Google+ dat er een nieuwe blogpost is zodat ik er eventueel ook meteen op kan reageren als iemand daar aan refereert. Nieuwe blogposts worden natuurlijk meteen zichtbaar in mijn RSS feed waar ik een paar honderd abonnees op heb dus dat gaat automatisch. Vanuit mijn RSS feed gaat er ook 1x per dag automatisch een bericht naar Facebook en de laatste maanden plaats ik ook automatisch een update op LinkedIn.

Ben je tevreden over jouw site?
Jazeker. Qua vormgeving moet het gewoon functioneel zijn en besteed ik zo min mogelijk tijd aan mijn theme. Mijn huidige voldoet aan al mijn wensen (minimalistisch, prettig leesbaar en vooral responsive) en ik heb er bijna niet aan gesleuteld. Het meest tevreden ben ik eigenlijk, na bijna 7 jaar, met alle blogposts die er te vinden zijn. Het is een beter naslagwerk voor mezelf geworden dan ik ooit had durven dromen.

Wat vind je van de reacties van lezers op jouw blog?
Ik ben blij met alle reacties die ik krijg. Rechtstreekse reacties of retweets/mentions op Twitter, dat maakt me helemaal niets uit. Ook al schrijf ik mijn blogposts in eerste instantie voor mezelf, het is werkelijk fantastisch als je ook echt ziet dat mensen het lezen. En er op reageren!

@ foto  Enderst07 via photopin cc. Met dank aan Mary Sjabbens voor de vragen

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top