Live TV kijken via internet op de NPO site

npo site
Aan de naam moet ik nog wennen. NPO is voor mij – als zoon van een duivenmelker, dat wist je vast nog niet van me – de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. Maar de Nederlandse Publieke Omroep wil graag dat we in Nederland de afkorting en de daarbij horende domeinnaam NPO.nl gaan associeren met alles wat de publieke omroepen aanbieden.

Dat mag ook wel natuurlijk want de ene NPO rekende 100.000 euro aan die andere NPO zodat er een nieuw portaal ingericht kon worden op NPO.nl die – op termijn – toegang biedt tot alle andere diensten en url’s van de publieke omroep. Op de recent vernieuwde site kon je al de TV gids en een alfabetische lijst van alle programma’s van de zenders van de NPO vinden maar sinds deze week kun je ook live tv kijken en radio luisteren. Dat laatste kon je al via de sites van de radiozenders maar het live tv kijken, dat is echt nieuw.

npo livetvDe zenders worden, vergelijkbaar met bijna alle EPG’s, in rij onder elkaar getoond waarbij de programma’s blokken vormen die de begin- en eindtijd aangeven. Het aanbod bestaat uit Nederland 1, 2 en 3, aangevuld met de themakanalen Journaal 24, Politiek 24, Best 24, Cultura, 101 TV, Holland Doc, Zapp 24 en Humor TV.  De programma’s die live uitgezonden worden op dat moment zijn duidelijk gemarkeerd met een kleur.

Klik op één van die programma’s van een willekeurige zender en je kunt meteen tv kijken. Gewoon in je browser.

Uitzending Gemist
Ook Uitzending Gemist is geïntegreerd in de site van de NPO. Op de beginpagina zie je, net als op uitzendinggemist.nl, een selectie van beschikbare programma’s maar het is ook verwerkt in zowel het live TV deel als de overkoepelende programmagids. Met een npo icoonicoontje is aangegeven dat het programma via Uitzending Gemist beschikbaar is en je kunt meteen doorklikken om dat programma te bekijken. De site van Uitzending Gemist zelf blijft voorlopig ook gewoon daarnaast bestaan maar door programma’s kunnen bladeren aan de hand van een programmagids vind ik zeker een toegevoegde waarde hebben. Ik zie mezelf wel meer de NPO site gaan gebruiken.

Kan de TV de deur uit?
De kwaliteit van de livestream is redelijk maar kan niet tippen aan die van een reguliere uitzending, laat staan als je die in HD kunt bekijken via je tv abonnement. Ook worden niet alle programma’s op de publieke zenders live uitgezonden om dezelfde reden dat ze achteraf ook niet beschikbaar zijn via Uitzending Gemist. De NPO moet specifiek de rechten hebben om een programma via internet uit te kunnen zenden en hoewel dat voor eigen en veel aangekochte programma’s het geval is, geldt dat zeker niet voor alle programma’s. Denk daarbij aan (sommige) buitenlandse speelfilms en tv series. Mijn tv abonnement ga ik in elk geval nog niet opzeggen.

Kijk je echter – net zoals ik – steeds meer TV via internet, dan is de mogelijkheid om Nederland 1, 2 en 3 in een browsertab open te laten staan een mooie toevoeging. Ik snap nog niet waarom dat zo lang heeft moeten duren maar ik ben er blij mee.

Dan ga ik nu even EenVandaag kijken. Via internet.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

  1. Pingback: Het wijzende vingertje bij College Tour via Uitzending Gemist - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top