Bekijk je eigen Twitter statistieken

twitter statistieken
Het was al in 2010 toegezegd door Twitter. Het ontwikkelen en beschikbaar stellen van een dashboard met alle mogelijke twitter statistieken. Hoeveel tweets je stuurt, hoe vaak die geretweet zijn, hoe veel er op gereageerd is en hoe vaak ze als favoriet zijn gemarkeerd. Eind van dat jaar ging die mogelijkheid inderdaad live voor gebruikers maar niet voor iedereen. Twitter lanceerde de twitter statistieken voor hun zakelijke gebruikers als onderdeel van hun  Ads programma.

Nu zijn we 2,5 jaar verder en lijkt Twitter van plan te zijn om alsnog alle gebruikers toegang te geven tot hun eigen twitter statistieken. Tenminste, het is nu mogelijk voor iedereen om gebruik te maken van de Ads site en via deze route bij je statistieken te komen.

ads twitterAls je naar ads.twitter.com gaat – ironischerwijs moet daarvoor perse je eventuele adblocker uitstaan – kun je met je Twitter account inloggen. Je krijgt (voorlopig?) wel een melding dat je account niet in aanmerking komt om gebruik te maken van Twitter Ads maar dat kun je negeren als je ook niet daadwerkelijk voornemens was om de adverteerfunctionaliteiten te gebruiken. De Analytics menu optie doet het echter wel hoewel ik zelf enkele uren moest wachten voordat de Timeline activity daadwerkelijk gegevens vertoonde. De optie Followers zou allerlei statistieken over aantallen en het bereik bij je volgers moeten geven maar ook na 3 dagen wachten blijft Twitter Ads melden dat er niet genoeg data is om statistieken te kunnen tonen. Dat zal waarschijnlijk wel gaan werken als Twitter de mogelijkheid ook officieel en formeel uitrolt naar alle gebruikers buiten Amerika (en de Engelstwitterende landen).

Bij de Timeline activity krijg je bovenaan eerst een tijdlijn te zien die een maand teruggaat en waar je per dag kunt zien hoeveel mentions, follows en unfollows je gehad hebt. Met de totalen van de gehele maand er natuurlijk ook bij. Daaronder zie je je eigen recente tweets te zien in een tabelstructuur met drie kolommen erachter die aangeven hoe vaak een tweet als favoriet is gemarkeerd, hoe vaak die geretweet is en hoe veel replies er op geweest zijn.

Bij alle getweete links krijg je ook te zien hoe vaak er geklikt is op die link en wordt ook aangegeven als dat bovengemiddeld veel is. Dit lijkt echter grillig te werken want zag ik gisteren dat er 40 keer geklikt was op de link naar mijn vorige blogpost op twitter, vanochtend staan alle linkjes op ‘0 clicks’.

De tweets met de bijbehorende interactiegegevens kunnen ook als CSV of Excel bestand gedownload worden. Hoewel je hierbij kunt kiezen voor alleen de tweets van vandaag, gisteren, afgelopen week, afgelopen maand en de laatste 90 dagen zit er een overkoepelende limiet op van 500 tweets. Als je een veeltwitteraar bent dan ben je waarschijnlijk beperkt tot de afgelopen week of zelfs nog minder.

Samenvattend valt het eigenlijk best wel tegen met wat je nu aan twitter statistieken te zien krijgt. Natuurlijk, het is leuk om te zien dat er veel gereageerd wordt op (sommige) tweets maar het zou handig zijn als je ook kon achterhalen welke twitteraars veel/vaak reageren. Of welke trefwoorden in tweets veel reactie oproepen. En op welke tijden je het beste kunt twitteren voor de meeste interactie? Op zijn minst zou je dezelfde analyse moeten kunnen loslaten op je eigen tweets als die derden mogelijk maken met het downloadbare twitterarchief.

De klik statistieken van de getwitterde links zijn wel een aardige toevoeging (mits die voor jou wel werken) maar als Twitter echt voornemens is om al hun gebruikers te voorzien van statistieken / Twitter Analytics, dan hoop ik echt dat ze wel verder kijken dan alleen maar de opties die adverteerders interessant vinden. Zoals het nu is schieten de Twitter statistieken eigenlijk flink te kort.

@ foto: id-iom via photopin cc // screenshots van de statistieken zelf ontbreken aangezien de advertising terms van Twitter Ads dat expliciet niet toestaat.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top