Wat verandert er als Netflix naar Nederland komt?

netflix
Er gingen al geruime tijd geruchten over het toetreden van Netflix op de Nederlandse markt. Nog geen week geleden lieten Pathé Nederland en HBO – die al hun eigen online videodiensten hebben in Nederland – weten rekening te houden met de komst van Netflix dit jaar en kennelijk waren ze zeer goed geïnformeerd want vandaag liet Netflix middels een persbericht weten inderdaad nog dit jaar naar Nederland te komen.

Zodra Netflix de digitale deuren daadwerkelijk opent kun je je voor een vast bedrag per maand abonneren op wat in het persbericht een ‘breed aanbod’ aan tv-series en films genoemd wordt. Hoe hoog dat bedrag wordt is nog niet duidelijk hoewel de prijsstelling in de twee andere Europese landen  – waar Netflix al actief is – zou suggereren dat het 7 of 8 euro per maand gaat worden.

Waarom dit goed nieuws is
Allereerst is dit goed nieuws omdat er daarmee eindelijk meer aanbod en meer concurrentie komt in dit land. Netflix is één van de grootste aanbieders van internetvideodiensten wereldwijd en hun enorme catalogus aan videocontent zou daarmee – in beginsel – ook eindelijk legaal hier te bekijken zijn. Er wordt door de industrie veel geklaagd over het illegaal downloaden van tv series (hoewel je daar ook echt anders tegenaan kunt kijken) maar dat is moeilijk serieus te nemen als je als consument geen legale route hebt om aan die content te komen. Pathé Thuis en HBO zijn ook interessante diensten maar zijn naar verhouding – zeker qua hoeveelheid videocontent – aanzienlijk kleinere spelers op de markt.

Waar Netflix ook sterk in is, is de wijze hoe die videocontent bekeken kan worden. Niet alleen kun je via computer/laptop en tablets kijken, er zijn ook apps voor alle gameconsoles. Heb je een PS3, Xbox 360 of een Wii, dan kun je in Amerika ook hiermee gewoon naar Netflix series en films op je tv kijken.

Maar eerst zien en dan geloven
Maar wat krijgen we precies aan content en mogelijkheden zodra Netflix beschikbaar is in Nederland? Een breed aanbod aan tv-series en films voor een laag bedrag per maand klinkt leuk maar hoe gaat het aanbod er precies uitzien? In Amerika zijn er vele honderden tv series en films te zien via Netflix maar in de andere landen waar Netflix ook beschikbaar is, is dat aanbod toch een stuk beperkter. Rechtenkwesties zouden zo maar kunnen betekenen dat het in Nederland om slechts een fractie gaat van het Amerikaanse aanbod. Het is ook maar de vraag wat er aan Nederlandse content beschikbaar komt (een overeenkomst met de NPO voor Uitzending Gemist bijv. lijkt me essentieel hier) maar het zal vooral de Amerikaanse content zijn waarom mensen een abonnement op Netflix zouden overwegen. Denk ik.

Zelf kijk ik veel YouTube via de app op de PS3 en ben ik dus geïnteresseerd in de Netflix app voor op mijn Playstation. Als die app er niet gaat komen voor Nederland, dan wordt het toch meteen een stukje minder interessant voor mij.

En wat gaat er nou echt veranderen?
Het downloaden van TV afleveringen en films zal echt niet ineens fors gaan afnemen door de komst van Netflix maar na alle discussies over illegaal downloaden en het bestrijden daarvan door beter en meer legaal aanbod, is het wel een goede ontwikkeling dat dit aanbod er ook daadwerkelijk gaat komen. Het zal echter afhangen van het aanbod dat voor Nederlandse abonnees gerealiseerd kan worden – en de prijs – of Netflix net zo’n begrip in Nederland gaat worden als dat het in Amerika is.

Ik heb me in ieder geval aangemeld op netflix.nl om op de hoogte gehouden te worden en ga het zeker vanaf dag 1 proberen. Misschien dat ik inderdaad wat minder tv series ga downloaden in de toekomst en wie weet wordt het nog wel het begin van een ander model van tv kijken. Kan ik dat abonnement op Ziggo ook nog eens de deur uit doen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Ik las op nu.nl dat er in amerika 13000 series/films worden aangeboden en in de UK en Zweden 2600 en 2000. Dat is echt een idioot verschil, en dan blijf je dus downloaden als je de leuke lopende series wil volgen. Pathé thuis is ook heel oubollig en lopen heel erg achter, daar kijk ik al niet eens meer op.

  Reply

  • Nu geloof ik wel in kwaliteit versus kwantiteit maar je kunt er vergif op innemen dat het juist de populaire en kwalitatief betere series zijn die dan ontbreken helaas. Ook de reden dat ik niet meteen een juichpostje er aan besteed want je hebt echt wel actuele en populaire series nodig wil je het aantrekkelijk genoeg maken om er 7 of 8 euro per maand aan te besteden. Met alleen de eigen producties als House of Cards en Arrested Development komen ze er niet. Die heb ik al lang gedownload en gekeken ;)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top