Nog een keer over RSS, Feedly Cloud, IFTTT, gReader en Newsify

feedly
Het was voor mij al een uitgemaakte zaak. Ja, ik baal nog steeds een beetje dat Google Reader gaat verdwijnen vanaf 1 juli maar eerlijk is eerlijk, de plannen die Feedly presenteerde om alle RSS feeds en bijbehorende Reader accounts over te nemen zagen er goed uit. Niet alleen wilden ze met een eigen oplossing kunnen synchroniseren tussen de browserversie van Feedly en de Android & iOS apps, ook wilden ze dat openstellen voor andere RSS apps die op Google Reader leunden voor de synchronisatie van RSS feeds.

Op mijn wensenlijstje – ik kan wel lijstje met eisen zeggen maar je hebt niets te eisen bij een gratis product – stond in ieder geval de mogelijkheid om makkelijk grote hoeveelheden feeds door te kunnen nemen en de aanwezigheid van een Android en iOS app. Als het nog even zou kunnen dan zou ik ook best graag mijn huidige apps (gReader voor Android en Newsify voor iOS) willen blijven gebruiken en als Feedly dan toch alles wil overnemen wat Google Reader deed, dan zou een IFTTT kanaal ook erg fijn zijn. Om alles mooi aan elkaar te knopen.

En zo te zien kan ik alles van dat lijstje afvinken.

Feedly maakte gisteren bekend gereed te zijn met het importeren van de Google Reader feeds van alle Feedly gebruikers naar hun eigen nieuwe Feedly Cloud omgeving. Ook werd meteen aangekondigd dat de eigen website gereed was en dat er afscheid genomen kan worden van de browserextensions die nodig waren om Feedly in Firefox en Chrome te gebruiken. Daarmee kan Feedly ook gebruikt worden als je de voorkeur geeft aan een andere browser dan die twee.

Apps
De Feedly Cloud omgeving kan ook door andere ontwikkelaars gebruikt worden en gisteren zag dan ook meteen updates voor een aantal bestaande RSS apps. Eerst kwam Newsify met een nieuwe versie die afscheid neemt van Google Reader en je laat synchroniseren met Feedly Cloud en later op de avond volgde ook gReader. Die laatste vereiste nog wel wat zoekwerk om te ontdekken hoe je moest overschakelen naar Feedly – de truc bleek om uit te loggen waarna een inlogscherm voor o.a Feedly opdook – maar aan het einde van de avond was ik 100% Google Reader-vrij.

IFTTT
Dat Feedly ook IFTTT toegang gegeven heeft tot Feedly Cloud kwam voor mij als een verrassing maar is ook best slim uiteindelijk. Voor wie IFTTT niet kent, deze site maakt het mogelijk om content binnen en tussen tientallen webdiensten automatisch te verspreiden. Op deze manier creëert Feedly in 1 keer een koppeling met al die andere webdiensten zoals o.a. Gmail, Evernote, Facebook, Dropbox, Twitter en WordPress.

feedly evernoteIk gebruikte bijvoorbeeld het oude Google Reader kanaal om favoriete items in een RSS feed automatisch naar mijn Evernote notebook te sturen. Datzelfde kan nu dus ook met behulp van het Feedly kanaal.

Vaarwel Google Reader
Ook al vond ik het eerst extreem zonde (en dom van Google) dat Google Reader ging verdwijnen, uiteindelijk heeft het zelfs een positief effect gehad. In tegenstelling tot wat Google aannam is RSS nog lang niet dood en zitten miljoenen gebruikers niet te wachten om alleen maar nieuwsupdates via Google+ te gaan lezen. Er zijn vele concurrenten en alternatieven te voorschijn gekomen en ook al is Feedly met afstand de grootste, de komende dagen komt Digg nog met een eigen RSS dienst en gaan er nog steeds geruchten dat ook Facebook wel brood ziet in RSS. RSS lijkt populairder dan ooit te zijn en met Feedly heb ik uiteindelijk alle functionaliteiten die ik tot nu toe bij Google Reader had.

Hopelijk is het ook een les voor Google dat ze bij elk product waar ze – na jarenlang gebruik – de stekker uittrekken bovenal een grote groep ontevreden gebruikers achterlaten. Gebruikers die nu met miljoenen tegelijk naar de concurrenten overstappen en die steeds beter snappen dat je soms Google beter kunt zien gaan dan komen.

happy retirement google reader
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top