Minder zoeken en toch meer vinden met de Kenniskaart

google kenniskaart

Het was me bijna ontgaan omdat ik altijd de Engelstalige versie van Google gebruik – en die heeft al een jaar Knowledge Graph – maar Google heeft nu ook de Nederlandse variant toegevoegd aan Google.nl onder de naam Kenniskaart.

Dat betekent dat je nu ook bij Nederlandstalige zoekresultaten een nieuw paneel aan de rechterkant te zien krijgt waarin alvast een overzicht gegeven wordt van relevante informatie en afbeeldingen die met het onderwerp te maken hebben waarop je zocht. Met behulp van de miljoenen (miljarden) zoekacties die Google gebruikers al uitgevoerd hebben legt de zoekgigant verbanden tussen zoektermen en wat relevante bijbehorende resultaten zijn. Dat combineert Google met informatie uit vele andere bronnen zoals Freebase, Wikipedia, CIA World Factbook en natuurlijk eigen diensten als Maps en Google+ om een kenniskaart te maken van wat je waarschijnlijk zocht.

Zo’n semantisch netwerk (want dat is eigenlijk wat er achter Kenniskaart zit) ‘snapt’ als het ware welke relaties begrippen met elkaar hebben. Zodat als je op een locatie zoekt, zoals een museum of een restaurant, de Kenniskaart ‘weet’ dat het idealiter routegegevens via Google Maps moet tonen, een telefoonnummer en openingstijden. Terwijl als je op personen zoekt de Kenniskaart terugkomt met foto’s, biografische gegevens (uit Wikipedia) en een overzicht van boeken als de persoon een auteur is of films als het een acteur is.

Het doel van Google met Knowledge Graph / Kenniskaart is om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken en gezochte informatie alvast te presenteren bij de zoekresultaten zonder dat die gebruiker verder hoeft te klikken en zelf de relevante informatie bij elkaar hoeft te zoeken. Daar worden Google medewerkers zelf kennelijk heel enthousiast van als ik het bovenstaande introductiefilmpje bekijk.

Het is leuk maar ….
Dat Kenniskaart een erg handig instrument kan zijn om snel wat feitelijke informatie op te sporen betwijfel ik niet. Maar hoe meer Google zit te ijveren om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken, hoe ongemakkelijker ik er van word. Want Google wil al heel lang geen zoekmachine meer zijn, het wil zelf een informatiebron zijn. De enige bron die je nodig hebt en waarbij ze advertenties kunnen verkopen omdat ze 1 ding nog veel beter in kaart brengen dan wat ze met Kenniskaart doen: al hun gebruikers.

En die gebruikers willen niet lastig gevallen worden met te veel informatie. Dus zie je maar een kleine selectie gegevens in de Kenniskaart te voorschijn komen. Niet alle boeken van een schrijver maar slechts vijf, ook al heeft hij of zij er tientallen geschreven. Slechts een hele summiere samenvatting van de Wikipedia gegevens met een piepkleine link naar het volledige lemma.

En dan bekruipt me toch weer het gevoel dat Google nog meer filtert. Dat je nog minder redenen wordt gegeven om iets verder te kijken dan je neus lang is. Of beter gezegd, dat het ontmoedigd wordt om zelf (goed) te zoeken en dat het vooral aangemoedigd wordt om op de selectie te vertrouwen die Google voor je maakt.

De systemen van Google worden steeds slimmer, dat is waar. Maar ik vraag me wel af of je er als gebruiker ervan niet de prijs ervoor betaalt. En dat we er misschien wel wat dommer van worden.

Misschien toch eens naar een andere zoekmachine om gaan kijken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

  1. Google wil geen informatiebron zijn, primair wil Google advertenties verkopen…

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top