Geef zelf je (digitale) boeken uit met Brave New Books maar let wel even op he?

brave new books

Afgelopen woensdag lanceerde Bol.com in samenwerking met mijnbestseller.nl en Singel Uitgevers (een combinatie van uitgeverijen Querido, Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar plus Leopold en Ploegsma) een programma en platform waarbij schrijvers zelf rechtstreeks hun boeken kunnen uitgeven en verkopen. Dit – in goed Nederlands – self-publishing platform heet Brave New Books en maakt het dus mogelijk voor iedereen om zelf uitgever te worden en je ongepubliceerde meesterwerken alsnog via een webshop bij Bol te gaan verkopen.

Bol volgt hier (een beetje) in de voetsporen van Amazon die al tijden het Kindle Direct Publishing programma heeft en recentelijk ook nog Kindle Worlds introduceerde om schrijvers van fanfictie een publicatieplatform te geven. Nu zal het in Nederland niet zo’n vaart gaan lopen verwacht ik – vergeleken met Amerika waar de self-publishing sites populair zijn en al vele commerciële successen hebben voortgebracht – maar Bol hoopt binnen drie jaar toch 25.000 titels aan hun boekenassortiment toe te kunnen voegen.

De redenen voor het in leven roepen van Brave New Books liggen voor de hand. Bol krijgt een uitgebreider assortiment, de uitgevers boren handig een potentiële nieuwe lichting schrijvers aan (wie wil er nou niet de volgende Vijftig tinten grijs auteur binnenhalen) en natuurlijk ontstaan er kansen voor al die nog-niet-ontdekte auteurs in Nederland die nu op zolder hun manuscripten tevoorschijn kunnen gaan halen. Iedereen schiet er wat mee op en als je het mij vraagt is het gewoon een fantastisch idee.

Best slim
En er is wel goed over Brave New Books nagedacht. Als je wilt kun je gewoon je eigen boek gratis uitgeven en gaan verkopen via de webshop. Je maakt een account aan en doorloopt alle verplichte stappen om het uiteindelijk te publiceren en in de verkoop te gooien. Ben je zelf ook in staat je eigen redactie te doen, op de vormgeving te letten, je cover te ontwerpen en de ebookversie op te maken, dan kun je gebruik maken van de al bestaande infrastructuur om je boek als paperback (printing on demand) of ebook aan een miljoenenpubliek te presenteren.

In het – zeer aannemelijke – geval dat je ondanks je schrijftalent wat minder bedreven bent in het vak van uitgeven kun je een aantal diensten optioneel afnemen bij Brave New Books. Wil je dat een redacteur eens naar je eerste hoofdstuk kijkt of je hele manuscript? Dat kan. Voor een prijs. Gaat zo’n omslag maken je toch niet geweldig af en heb je geen illustratoren in je vriendenkring zitten? Dan kun je die ook laten maken. Of krijg ondersteuning bij de promotie van die aanstaande bestseller. Het kost allemaal wat maar je krijgt er ook wat voor terug.

Dat lijkt me ook een win-win situatie eigenlijk. De uitgevers bieden hun reguliere diensten volledig optioneel aan maar maken tegelijk duidelijk dat uitgeven wel een vak is. Je kunt nog zo overtuigd zijn van je schrijfkwaliteiten, er komt natuurlijk veel meer kijken bij echt succes. Welk criterium je ook hanteert voor succes. Het zal (hopelijk) ook zorgen dat de hoeveelheid bagger kwalitatief mindere publicaties een beetje binnen de perken blijft.

Lees die kleine lettertjes!
Ik zou niet over Brave New Books beginnen op dit blog als ik niet naar de (auteurs)rechten kant zou kijken. En dan niet alleen naar de auteursrechten van de schrijver maar ook naar de rechten van anderen die best wel eens geschonden zouden kunnen worden in alle onschuld. Hoeveel van die manuscripten zijn fanfictie en gebruiken dus personages of werelden van anderen? Wordt er opgetreden tegen mensen die een Harry Potter boek doodleuk opnieuw uploaden en alleen de naam van het hoofdpersonage veranderen naar Barry Zotter?

Zoals wel vaker vind je toch wel enkele interessante punten in de algemene voorwaarden.

Artikel 4.4 stelt dat “De Schrijver zal de (community) functionaliteiten van het Publicatieplatform niet gebruiken voor het plaatsen van negatieve, opruiende, haatzaaiende, op enig recht van enige derde inbreukmakende en/of anderszins onrechtmatige uitingen en de Schrijver vrijwaart Brave New Books van iedere vordering van enige derde ter zake.” Met dit artikel kun je in elk geval je fanfictie en Barry Zotter boek beter maar niet proberen te verkopen.

Nou sta ik er wel (weer) van te kijken waarom dit niet wat explicieter en duidelijker gecommuniceerd wordt op de site want dat de gemiddelde amateurschrijver maar weinig kennis van auteursrecht en aansprakelijkheidsrecht heeft durf ik toch wel aan te nemen.

Ook in artikel 5.10 gaat het nog over het intellectuele eigendomsrecht “Omdat de Schrijver de Boeken zelf schrijft en uitgeeft, rusten de intellectuele eigendomsrechten ter zake de Boeken in beginsel bij de Schrijver. De Schrijver accepteert echter dat, indien Brave New Books of door haar ingeschakelde derden ontwerp- redactie- of andere werkzaamheden ten behoeve van zijn Boek(en) verrichten, de intellectuele eigendomsrechten ter zake de resultaten van deze werkzaamheden bij Brave New Books cq. de door haar ingeschakelde derde berusten.” en daar wordt dus verwacht dat als je als snapt wat je eigen rechten zijn, je ook snapt dat je niet alle rechten op je eigen boek perse behoudt als je anderen laat bijdragen aan jouw boek.

Maar je bent behalve schrijver ook nog uitgever bij Brave New Books en daar komen ook nog wat verplichtingen bij kijken, zoals je o.a. in artikel 4.9 aantreft: “De Schrijver kwalificeert als uitgever en als verkoper in de zin van de Wet op de Vaste Boekenprijs en garandeert jegens Brave New Books dat hij deze wet zal naleven. Dit betekent onder meer dat de Schrijver voor elk Boek (in elke uitvoering) een vaste boekenprijs zal aanvragen bij het Commissariaat voor de Media en deze vaste boekenprijs bij de verkoop van Boeken zal toepassen.” Ja, daar hebben de Amerikanen dan weer geen last van maar elke Nederlander die schrijft wordt geacht de Wet op de Vaste Boekenprijs te kennen. Goed nadenken dus over een realistische prijs want daar kun je achteraf niet mee gaan schuiven.

Mocht de boodschap nog niet helemaal over zijn gekomen, dan worden de bovenstaande artikelen nog even samengevat in artikel 6.3. De Schrijver garandeert jegens Brave New Books en (bij wijze van onherroepelijk derdenbeding) ook jegens bol.com B.V., dat hij bij het uitgeven van Boeken te allen tijde de Wet op de Vaste Boekenprijs zal naleven, dat de Boeken niet haatzaaiend, racistisch, discriminerend, aanstootgevende of anderszins onrechtmatig zijn en op geen enkele wijze inbreuk maken op enig recht van enige derde (waaronder maar niet uitsluitend auteursrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht) en de Schrijver vrijwaart Brave New Books en (bij wijze van onherroepelijk derdenbeding) bol.com B.V. van iedere vordering of aanspraak ter zake.

Wel even opletten dus
Als je je boeken via een uitgever op de markt brengt krijg je te maken met een auteurscontract (of uitgeverscontract, de benaming verschilt nog wel eens) en is het zaak zelf goed na te denken hoe je met je eigen rechten wilt omgaan. Bij zelf publiceren en verkopen van je boeken is dat niet anders maar word je niet begeleid hierin en is het maar de vraag of het hele onderwerp zelfs maar in je hoofd opkomt. Via Brave New Books publiceren betekent dat je behalve schrijver ook uitgever bent en dat je je te houden hebt aan dezelfde wet- en regelgeving, zoals dus de Wet op de vaste boekenprijs.

Brave New Books is een mooi initiatief, een goed idee, en ik denk inderdaad dat alle partijen hier wat aan hebben. We leven echter (nog) niet in de Brave New World in een toekomst waar rationalisme ervoor zou kunnen zorgen dat amateurschrijvers de kennis hebben om zowel de rol van schrijver als uitgever op alle punten op zich te kunnen nemen. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van schrijvers met Brave New Books of het ook aan hun verwachtingen zal voldoen.

Maar ik denk wel dat Brave New Books die verwachtingen een beetje in goede banen moet gaan leiden en dan niet middels de goed verstopte algemene voorwaarden.

Je zou er bijvoorbeeld een boek over kunnen schrijven.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. @Raymond,
  Bedankt voor je scherpe blog. Maar wat er werkelijk aan de hand is valt nog het best te vangen onder de noemer: paniekvoetbal. Zo’n anderhalf jaar geleden verkocht Bol.com 88 % van alle eboeken in Nederland. Inmiddels is dat marktaandeel gezakt tot zo’n 60 %. Dit als gevolg van nieuwe aanbieders zoals Apple en Kobo en de absurd hoge korting van 42% die Bol van uitgevers eist. Met dat laatste voert Bol dus niet het totale assortiment van 22.500 eboeken in ons land. Verder staan MagBoox en Google te dringen om de gunst van de consument en onlangs is daar Eboektekoop.nl nog aan toegevoegd. Ik las het niet in je blog, maar waarschijnlijk zit er ergens nog een exclusiviteitsprincipe, als het addertje onder het gras, zoals bij Apple Author. Waar het uiteindelijk op neerkomt is kwaliteit en met de wetenschap dat mijnbestseller erachter zit, doet mij het ergste vrezen. Veel schrijvers zullen zich ongetwijfeld bij Bol aanmelden. Enthousiaste auteur die allen de 26 letters van het alfabet kennen, maar dat maakt hen nog niet tot kansrijk aanstormend schrijftalent. Daar is immers veel en veel meer voor nodig.

  Reply

  • Dat Bol met BNB is begonnen voor meer titelaanbod, dat lijkt me inderdaad evident hoewel ik zelf niet kan inschatten of dit nou de beste route is bij toegenomen concurrentie bij NL ebooks.

   Ik heb specifiek gezocht naar iets dat het exclusief zou maken voor auteurs maar qua rechten en overeenkomst is daar niets over opgenomen. Wel is het – in eerste instantie – zo dat alle via BNB gepubliceerde boeken via Bol verkocht worden dus in die zin is het natuurlijk per definitie al een exclusieve deal. Er wordt wel gewag gemaakt van andere webshops en met de infrastructuur van CB is dat natuurlijk ook prima te realiseren maar dat lijkt me echt gereserveerd voor de kwalitatief betere boeken.

   En ja, mijn ‘zorg’ is ook dat alle belabberde manuscripten uit bureaulades gevist gaan worden en zonder enige vorm van kwaliteitscontrole – want dat kost geld in de vorm van die aanvullende diensten door Singel – in de webshop geplempt gaan worden. Ongetwijfeld ook nog met onrealistische prijzen en in totale onwetendheid van alle in mijn blogpost genoemde auteursrechtelijke aspecten.

   Het zal een interessant traject worden, dat in ieder geval, met als grootste uitdaging om – voor de potentiele kopers – het kaf van het koren te gaan scheiden. Wie gaat er nou door duizenden boeken van amateurschrijvers bladeren (en kopen), zoekende naar die paar echte juweeltjes die de moeite waard zijn?

   Reply

   • Inderdaad Raymond. Bol verkoopt circa 35% van alle boeken in ons land. Dat is veel, maar met een exclusieve deal missen schrijvers wel 65% aan verkoop bij de overige 1800 verkooppunten in Nederland en Belgie. In plaats dat Bol dus titels toelaat tegen een lagere korting dan 42%, slaan ze dat over en gaan ze met mijnbestseller.nl in zee. Daardoor slaat Bol een gap tussen de serieuze aanbieders en die van BNB. Ik zag overigens een boek in hun etalage staan met 102 pagina’s voor € 14,95(!) Een absurd hoge prijs en dat is dan ook wat ik verwacht: magere titels tegen een hoge verkoopprijs en teleurgestelde consumenten tot gevolg. Schrijvers zijn bij BNB niet verplicht om van een gedegen redactie gebruik te maken. Ik vind het concept van http://www.driehoofdstukken.nl daarom beter.

    Reply

 2. […] Het traditionele uitgeversmodel voor boeken is weliswaar nog lang niet overbodig geworden maar er duiken steeds meer interessante alternatieve verdienmodellen op voor auteurs die hun boeken (alleen) digitaal willen verkopen. Zo zijn er de selfpublish platformen zoals Smashwords en Kindle Direct Publishing in Amerika die zowel schrijvers als uitgevers de gelegenheid bieden om hun ebooks te publiceren en een (betalend) publiek te vinden. En ook in Nederland is dat mogelijk met de lancering van Brave New Books een jaar geleden. […]

  Reply

 3. Zojuist http://www.driehoofdstukken.nl bekeken.
  Het ziet er ongelooflijk amateuristisch uit. In feite moet je 2500,- betalen om een paar anderen naar je werk te laten kijken, waarna het alsnog naar een uitgever gestuurd wordt. Website lijkt in jaren niet te zijn vernieuwd en is niet responsive. Je mag boek reviews kopen op een andere website die exact gelijk is aan hun eigen site -prehistorisch zeg maar -. Nee, dan maar lekker meehuilen met de wolven in het bos, en proberen bij Bol de grootste alfawolf te worden….

  Reply

 4. Geef je boek of e-book eenvoudig uit bij Amazon (Create Space.com).
  Kost niets, hoge royalty´s en prima service.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top