Geef zelf je (digitale) boeken uit met Brave New Books maar let wel even op he?

brave new books

Afgelopen woensdag lanceerde Bol.com in samenwerking met mijnbestseller.nl en Singel Uitgevers (een combinatie van uitgeverijen Querido, Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar plus Leopold en Ploegsma) een programma en platform waarbij schrijvers zelf rechtstreeks hun boeken kunnen uitgeven en verkopen. Dit – in goed Nederlands – self-publishing platform heet Brave New Books en maakt het dus mogelijk voor iedereen om zelf uitgever te worden en je ongepubliceerde meesterwerken alsnog via een webshop bij Bol te gaan verkopen.

Bol volgt hier (een beetje) in de voetsporen van Amazon die al tijden het Kindle Direct Publishing programma heeft en recentelijk ook nog Kindle Worlds introduceerde om schrijvers van fanfictie een publicatieplatform te geven. Nu zal het in Nederland niet zo’n vaart gaan lopen verwacht ik – vergeleken met Amerika waar de self-publishing sites populair zijn en al vele commerciële successen hebben voortgebracht – maar Bol hoopt binnen drie jaar toch 25.000 titels aan hun boekenassortiment toe te kunnen voegen.

De redenen voor het in leven roepen van Brave New Books liggen voor de hand. Bol krijgt een uitgebreider assortiment, de uitgevers boren handig een potentiële nieuwe lichting schrijvers aan (wie wil er nou niet de volgende Vijftig tinten grijs auteur binnenhalen) en natuurlijk ontstaan er kansen voor al die nog-niet-ontdekte auteurs in Nederland die nu op zolder hun manuscripten tevoorschijn kunnen gaan halen. Iedereen schiet er wat mee op en als je het mij vraagt is het gewoon een fantastisch idee.

Best slim
En er is wel goed over Brave New Books nagedacht. Als je wilt kun je gewoon je eigen boek gratis uitgeven en gaan verkopen via de webshop. Je maakt een account aan en doorloopt alle verplichte stappen om het uiteindelijk te publiceren en in de verkoop te gooien. Ben je zelf ook in staat je eigen redactie te doen, op de vormgeving te letten, je cover te ontwerpen en de ebookversie op te maken, dan kun je gebruik maken van de al bestaande infrastructuur om je boek als paperback (printing on demand) of ebook aan een miljoenenpubliek te presenteren.

In het – zeer aannemelijke – geval dat je ondanks je schrijftalent wat minder bedreven bent in het vak van uitgeven kun je een aantal diensten optioneel afnemen bij Brave New Books. Wil je dat een redacteur eens naar je eerste hoofdstuk kijkt of je hele manuscript? Dat kan. Voor een prijs. Gaat zo’n omslag maken je toch niet geweldig af en heb je geen illustratoren in je vriendenkring zitten? Dan kun je die ook laten maken. Of krijg ondersteuning bij de promotie van die aanstaande bestseller. Het kost allemaal wat maar je krijgt er ook wat voor terug.

Dat lijkt me ook een win-win situatie eigenlijk. De uitgevers bieden hun reguliere diensten volledig optioneel aan maar maken tegelijk duidelijk dat uitgeven wel een vak is. Je kunt nog zo overtuigd zijn van je schrijfkwaliteiten, er komt natuurlijk veel meer kijken bij echt succes. Welk criterium je ook hanteert voor succes. Het zal (hopelijk) ook zorgen dat de hoeveelheid bagger kwalitatief mindere publicaties een beetje binnen de perken blijft.

Lees die kleine lettertjes!
Ik zou niet over Brave New Books beginnen op dit blog als ik niet naar de (auteurs)rechten kant zou kijken. En dan niet alleen naar de auteursrechten van de schrijver maar ook naar de rechten van anderen die best wel eens geschonden zouden kunnen worden in alle onschuld. Hoeveel van die manuscripten zijn fanfictie en gebruiken dus personages of werelden van anderen? Wordt er opgetreden tegen mensen die een Harry Potter boek doodleuk opnieuw uploaden en alleen de naam van het hoofdpersonage veranderen naar Barry Zotter?

Zoals wel vaker vind je toch wel enkele interessante punten in de algemene voorwaarden.

Artikel 4.4 stelt dat “De Schrijver zal de (community) functionaliteiten van het Publicatieplatform niet gebruiken voor het plaatsen van negatieve, opruiende, haatzaaiende, op enig recht van enige derde inbreukmakende en/of anderszins onrechtmatige uitingen en de Schrijver vrijwaart Brave New Books van iedere vordering van enige derde ter zake.” Met dit artikel kun je in elk geval je fanfictie en Barry Zotter boek beter maar niet proberen te verkopen.

Nou sta ik er wel (weer) van te kijken waarom dit niet wat explicieter en duidelijker gecommuniceerd wordt op de site want dat de gemiddelde amateurschrijver maar weinig kennis van auteursrecht en aansprakelijkheidsrecht heeft durf ik toch wel aan te nemen.

Ook in artikel 5.10 gaat het nog over het intellectuele eigendomsrecht “Omdat de Schrijver de Boeken zelf schrijft en uitgeeft, rusten de intellectuele eigendomsrechten ter zake de Boeken in beginsel bij de Schrijver. De Schrijver accepteert echter dat, indien Brave New Books of door haar ingeschakelde derden ontwerp- redactie- of andere werkzaamheden ten behoeve van zijn Boek(en) verrichten, de intellectuele eigendomsrechten ter zake de resultaten van deze werkzaamheden bij Brave New Books cq. de door haar ingeschakelde derde berusten.” en daar wordt dus verwacht dat als je als snapt wat je eigen rechten zijn, je ook snapt dat je niet alle rechten op je eigen boek perse behoudt als je anderen laat bijdragen aan jouw boek.

Maar je bent behalve schrijver ook nog uitgever bij Brave New Books en daar komen ook nog wat verplichtingen bij kijken, zoals je o.a. in artikel 4.9 aantreft: “De Schrijver kwalificeert als uitgever en als verkoper in de zin van de Wet op de Vaste Boekenprijs en garandeert jegens Brave New Books dat hij deze wet zal naleven. Dit betekent onder meer dat de Schrijver voor elk Boek (in elke uitvoering) een vaste boekenprijs zal aanvragen bij het Commissariaat voor de Media en deze vaste boekenprijs bij de verkoop van Boeken zal toepassen.” Ja, daar hebben de Amerikanen dan weer geen last van maar elke Nederlander die schrijft wordt geacht de Wet op de Vaste Boekenprijs te kennen. Goed nadenken dus over een realistische prijs want daar kun je achteraf niet mee gaan schuiven.

Mocht de boodschap nog niet helemaal over zijn gekomen, dan worden de bovenstaande artikelen nog even samengevat in artikel 6.3. De Schrijver garandeert jegens Brave New Books en (bij wijze van onherroepelijk derdenbeding) ook jegens bol.com B.V., dat hij bij het uitgeven van Boeken te allen tijde de Wet op de Vaste Boekenprijs zal naleven, dat de Boeken niet haatzaaiend, racistisch, discriminerend, aanstootgevende of anderszins onrechtmatig zijn en op geen enkele wijze inbreuk maken op enig recht van enige derde (waaronder maar niet uitsluitend auteursrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht) en de Schrijver vrijwaart Brave New Books en (bij wijze van onherroepelijk derdenbeding) bol.com B.V. van iedere vordering of aanspraak ter zake.

Wel even opletten dus
Als je je boeken via een uitgever op de markt brengt krijg je te maken met een auteurscontract (of uitgeverscontract, de benaming verschilt nog wel eens) en is het zaak zelf goed na te denken hoe je met je eigen rechten wilt omgaan. Bij zelf publiceren en verkopen van je boeken is dat niet anders maar word je niet begeleid hierin en is het maar de vraag of het hele onderwerp zelfs maar in je hoofd opkomt. Via Brave New Books publiceren betekent dat je behalve schrijver ook uitgever bent en dat je je te houden hebt aan dezelfde wet- en regelgeving, zoals dus de Wet op de vaste boekenprijs.

Brave New Books is een mooi initiatief, een goed idee, en ik denk inderdaad dat alle partijen hier wat aan hebben. We leven echter (nog) niet in de Brave New World in een toekomst waar rationalisme ervoor zou kunnen zorgen dat amateurschrijvers de kennis hebben om zowel de rol van schrijver als uitgever op alle punten op zich te kunnen nemen. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van schrijvers met Brave New Books of het ook aan hun verwachtingen zal voldoen.

Maar ik denk wel dat Brave New Books die verwachtingen een beetje in goede banen moet gaan leiden en dan niet middels de goed verstopte algemene voorwaarden.

Je zou er bijvoorbeeld een boek over kunnen schrijven.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

  1. Pingback: Over marktwerking en welles/nietes bij ebooks - Vakblog

  2. Pingback: Lijstjesmaand: voorspellingen voor ebooks in 2014 | Vakblog

  3. Pingback: Unglue.it: crowdfunding voor ebooks met een Creative Commons licentie | Vakblog

  4. Pingback: Nog vier jaar een vaste boekenprijs (en hoe die tijd benut gaat worden) - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top