Hasta la vista, AltaVista

altavista logo

Ook al gaat alle aandacht volgende maand naar het verdwijnen van Google Reader (morgen!), Google is niet de enige die producten en diensten met pensioen laat gaan. Eén week later – op 8 juli – gaat ook één van de oudste zoekmachines met pensioen en zal AltaVista definitief tot de internetgeschiedenis gaan behoren. In tegenstelling tot alle bombarie die er rondom het besluit van Google ontstond, moet AltaVista het doen met een enkel regeltje in een aankondiging van Yahoo over de diensten waar men mee gaat stoppen.

En AltaVista verdient toch eigenlijk wel wat meer dan dat.

In een door Google producten gedomineerde internetwereld zou je kunnen vergeten dat de Google zoekmachine niet de allereerste zoekmachine ooit was. Twee jaar voordat Google als idee ontstond lanceerde AltaVista als een voor die tijd indrukwekkende zoekmachine. In december 1995 was het internet nog niet gigantisch groot maar AltaVista indexeerde toen meteen al 20 miljoen webpagina’s en in 1 keer was het (eindelijk) mogelijk om met één zoekactie een groot deel van het toenmalige wereldwijde web full-text te doorzoeken.

Altavista.digital.com was in 1996 en 1997 met afstand de meest getikte url in de adresbalk van mijn browser en pas in 1998 begon ik zelf Google een beetje te gebruiken omdat die beter waren in het weergeven van relevante zoekresultaten. Vanaf 1999 ging het naar mijn gevoel bergafwaarts met AltaVista toen het overgenomen werd door Compaq en AltaVista en het, in plaats van alleen een zoekmachine, een portaalomgeving werd. Met nieuws, productpromoties en een inmiddels verouderd aanvoelende gids van websites per onderwerp. Zoeken leek bijna ondergeschikt te zijn geworden.

Altavista

Zelf verwees ik anderen nog tot en met 2001 naar AltaVista. Bovenstaande schermafdruk komt uit een internethandleiding die ik dat jaar maakte maar toen schreef ik er al bij dat je voor betere zoekresultaten ook maar beter Google kon gebruiken. Een paar jaar later bleken zoveel mensen ook overgestapt te zijn op googelen dat AltaVista weer doorverkocht werd – naar Yahoo! – en het eigenlijk sinds die tijd een beetje weggekwijnd is. AltaVista maakte gebruik van de zoektechnologie van Yahoo! Search en onderscheidde zich op geen enkel punt meer.

AltaVista, je had een beter afscheid verdiend. Meer dan de melding dat je op 8 juli op zwart gaat en ‘Please visit Yahoo! Search for all of your searching needs‘. Het doet geen recht aan de essentiële rol die je gespeeld hebt in de totstandkoming van het huidige web en de zoektechnologieën tot de dag van vandaag nog steeds een enorme impact hebben. Ruim 4 jaar lang was je de meest gebruikte zoekmachine en voor internetbegrippen is dat een eeuwigheid. Je leeft in elk geval voort in de herinneringen van al je enthousiaste gebruikers.

Vaarwel, AltaVista

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top