De Kobo Aura HD in de praktijk

Hoewel ik nieuwsgierig blijf naar de verkoopcijfers van ereaders in Nederland (en daarbuiten) mag je toch wel concluderen dat het minder slecht gaat dan eind vorig jaar voorspeld werd. Er zijn meer verschillende modellen ereaders te koop dan ooit tevoren en Kobo doet zijn uiterste best daar een bijdrage aan te leveren. Met de introductie van de Kobo Aura HD ereader heeft Kobo op dit moment maar liefst vier modellen in de aanbieding en lijkt het bedrijf vastbesloten te zijn om de digitale lezer aan zich te binden.

Voor elk wat wils
De Kobo Aura HD is niet zo maar een nieuwe ereader maar is min of meer een logische uitbreiding van het bestaande assortiment van Kobo ereaders. Anderhalf jaar geleden kwam de Kobo Touch uit met een 6″ touchscherm waarna deze in oktober 2012 gezelschap kreeg van zowel de Kobo Mini (met een 5″ touchscherm) als de Kobo Glo die behalve een verbeterd 6″ scherm ook een ingebouwde schermverlichting introduceerde.

kobo aura hd

V.l.n.r. Kobo Mini, Kobo Glo, Kobo Touch en Kobo Aura HD

Daar komt nu dus de Kobo Aura HD bij. Met een groter scherm van 6,8 inch, een nieuwe vormgeving – van de achterkant – en met een nog hogere resolutie van 1440×1080 wordt de Aura HD gepositioneerd als luxe ereader voor de fanatieke digitale lezer. Deze “Porsche onder de ereaders” moet dan ook vooral exclusiviteit uitstralen en dat zie je vanzelfsprekend terug in de prijs. De Kobo Aura HD wordt verkocht voor ca. 170 euro waarmee het ingaat tegen de trend van goedkoper wordende e-ink ereaders. Niet heel vreemd aangezien je de Mini voor zo’n 79 euro (en vaak goedkoper) kunt krijgen, de Touch je 99 euro kost en je voor de Glo 129 euro moet afrekenen. Kobo wil overduidelijk de verschillende modellen richten op digitale lezers met verschillende budgetten.

Kobo Aura HD versus de Kobo Glo
De Aura HD kun je volgens mij het beste vergelijken met de Kobo Glo. Ook de Glo had al een scherm met een hogere resolutie dan zijn voorganger (en de concurrenten) en beschikte als eerste over een ingebouwde schermverlichting. De Aura HD is in essentie een Glo met een iets groter scherm, een fors hogere resolutie en een licht verbeterde schermverlichting. Maar is de Aura HD ook 40 euro beter dan de Glo?

kobo aura hd
Op papier lijkt er geen groot verschil te zijn tussen een scherm van 6,8″ en eentje van 6″ maar zoals je hierboven ziet scheelt het wel behoorlijk. Het levert een additionele 30% schermoppervlak op waardoor je simpelweg meer tekst – van dezelfde lettergrootte – op het scherm krijgt. De HD resolutie van het nieuwe e-ink scherm van de Aura HD betekent niet dat alles kleiner en moeilijker leesbaar wordt (zoals bij een pc monitor) maar wel dat de getoonde letters nog scherper en strakker getoond worden. De Kobo Glo was al een sprong vooruit ten opzichte van de Touch maar de Aura HD gaat er met gemak overheen. Het lijkt nu meer dan ooit op wat je gewend bent van een papieren boek.

Om dat HD geweld aan te sturen zit er in de Aura HD een nieuwe en snellere processor maar daar hoef je je verder niet blind op te staren. De snelheid van het bladeren is gevoelsmatig hetzelfde gebleven. Verder is qua hardware het interne geheugen uitgebreid van 2 GB bij de Glo naar 4 GB voor de Aura HD. Dat betekent vooral dat er in de marketingpraat weer duizenden extra ebooks toegevoegd kunnen worden als reden om een ereader te kopen maar net zoals alle voorgangers beschikt de Aura HD over de mogelijkheid om een micro SD kaartje van max. 32 GB toe te voegen. Je kunt nog steeds je hele (illegale) collectie van tienduizenden ebooks op je Kobo ereader zetten hoewel ik je dat echt zou afraden. De Aura HD vindt het – net als alle andere ereaders die ik ooit getest heb – niet fijn als je honderden ebooks in 1 keer toevoegt.

Zoals al gezegd ontbreekt ook de schermverlichting niet bij de Aura HD. Deze is beter afgesteld dan bij de Glo waar ik hem permanent op de allerlaagste stand heb staan omdat zelfs dat al meer dan voldoende licht oplevert. Bij de Aura HD kun je beter variëren tussen zwak en (heel) veel licht terwijl het nog steeds nauwelijks impact lijkt te hebben op de accuduur. Kobo claimt dat de Aura HD het 2 maanden kan volhouden op 1 lading als je 30 minuten per dag leest en hoewel ik hem nog geen 2 maanden heb geloof ik wel dat dit redelijk accuraat is. Zelfs met de schermverlichting aan!

Het gebruik
De indeling van het beginscherm is aangepast om beter gebruik te maken van de 30% extra schermoppervlak waarbij er nu – in blokken – ook ruimte is gemaakt voor enkele Reading Life statistieken en de aanbevolen ebooks uit de Kobobooks webshop. Bij het eerste gebruik van de ereader moet je dan ook, zoals altijd bij Kobo ereaders, een Kobobooks account hebben om de Aura HD te configureren. De handleiding en de instructies op het scherm sturen je weliswaar naar een werkwijze van het koppelen van de ereader aan je pc en gebruik maken van de Kobo software maar die kun je helemaal negeren als je wilt. De Kobo ereaders zijn tegenwoordig ook via wifi – en met behulp van je Kobobooks account – in te stellen. Heb je al eerder ebooks gekocht bij Kobobooks, dan worden de recentste exemplaren rechtstreeks gedownload uit de Kobo Cloud naar je ereader toe terwijl alle andere titels wel zichtbaar worden in de Bibliotheek en je die later kunt downloaden. Of niet natuurlijk.

De software is voor de rest hetzelfde als bij de andere Kobo ereaders. Dat betekent dat je nog steeds Reading Life hebt voor leesstatistieken en badges maar ook dat je zelf boekenplanken kunt aanmaken om de ebooks op de ereader te organiseren. De Bibliotheek heeft wel een paar kleine verbeteringen gekregen en zo kun je nu kiezen om wel of niet de covers te zien van de ebooks in de lijstweergave maar kun je ook ervoor kiezen om alleen de ebooks op de ereader zelf te zien in de lijst. De bij Kobobooks gekochte ebooks die je niet hebt gedownload naar de ereader worden er dan uitgefilterd. Een nuttige toevoeging als je, zoals ik, vele tientallen ebooks bij Kobo gekocht hebt die je al uitgelezen hebt en dus niet op je ereader zichtbaar wilt hebben.

Het uiterlijk
Waar de Aura HD zich ook in onderscheidt is de vormgeving en dan specifiek de achterkant. De ontwerpers hebben zich – naar eigen zeggen – laten inspireren door gevouwd papier. Dat levert een aparte hoekige achterkant op waardoor je twee richels krijgt waar je je vingers op kunt laten rusten als je de ereader vasthebt in 1 of beide handen. Daar was ik vooraf sceptisch over maar ondanks de bijzondere aanblik werkt dat eigenlijk heel goed. Het was nog iets fraaier geweest als ze die achterkant niet van gewoon plastic hadden gemaakt – bepaald niet de uitstraling van een Porsche onder de ereaders – maar zal wel gedaan zijn om het gewicht van de ereader beperkt te houden.

Die hoekige achterkant bracht me op het idee dat de richels mooie plekken zouden zijn voor een kleine knop waarmee je vooruit kunt bladeren aangezien je daar toch je vingers al hebt. Het blijft me namelijk storen dat als ik de ereader in mijn linkerhand heb, ik dus niet via het touchscherm naar de volgende pagina kan bladeren zonder mijn rechterhand daarvoor te gebruiken. Wie weet een mooi idee voor de opvolger van deze ereader, Kobo?

Veilig mee in de rugzak
Nog steeds vind ik het handig om een goede hoes te gebruiken ter bescherming van een ereader. Dat is niet alleen handig als je de ereader (bijv. in een boekenkast) opbergt maar vooral als je hem dagelijks in je rugzak mikt voor lezen onderweg. Maar voor het eerst heb ik er nu wat kanttekeningen bij te plaatsen en dat komt door die achterkant van de Aura HD. De (verwisselbare) achterkanten van de vorige Kobo ereadermodellen vond ik zelf niet fijn. Ze voelden wat raar aan als je ze vasthield en het waren enorme magneten voor vingerafdrukken. Het waren extra redenen om de Kobo ereaders zo snel mogelijk in een fatsoenlijke hoes te stoppen.

Met de hoekige achterkant van de Kobo Aura HD heb je die twee nadelen nauwelijks maar verlies je wel het voordeel van het makkelijke vasthouden doordat de achterkant van een hoes natuurlijk helemaal egaal is. De vorm zorgt ook voor wat speling tussen de ereader en de hoes aan de achterkant maar daar merk je verder niks van. Wel werd het iets lastiger om de ereader aan- en uit te zetten. De rood gekleurde schuifknop zit relatief laag in een bolling waardoor de richel gevormd wordt en die zit in een hoes best wel dichtbij de achterkant van de hoes. Het is bijna onvermijdelijk dat de achterkant van de hoes daardoor in de weg zit als je met een vinger het knopje wilt verschuiven. Het is voor mij geen reden om een hoes achterwege te laten maar als Kobo deze vormgeving doorzet – en helemaal als ze een bladerknop op de achterkant toe zouden voegen – dan schakel ik in de toekomst over naar een ereader of tablet sleeve.

Conclusie
Kobo stelt dat de Aura HD een ‘limited edition’ is en dus slechts korte tijd beschikbaar zal zijn. Dat versterkt natuurlijk vooral het exclusieve karakter dat Kobo de ereader wil meegeven terwijl het tegelijk Kobo de kans geeft om op redelijk kleine schaal te verkennen of er een markt is voor wat grotere en vooral duurdere ereaders.

Is dat experiment geslaagd en is de Aura HD de 170 euro waard?

Ja absoluut. Mits je die veellezende ebookliefhebber bent waar de Aura HD voor gemaakt is. Want die zal echt merken dat je minder pagina’s hoeft om te slaan door het grotere scherm, net zoals die ook de HD resolutie met scherpere letters zal kunnen waarderen. Lees je vooral veel thuis – en ‘s-avonds in bed – dan is de combinatie van de schermverlichting en het makkelijker kunnen vasthouden van de ereader door zijn unieke achterkant nog een extra reden om voor een Aura HD te kiezen. Reis je veel en lees je op je ereader onderweg, dan heb je waarschijnlijk noch de schermverlichting noch het grotere scherm nodig en kun je beter voor een goedkopere ereader gaan.

@ Met dank aan Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Kobo Aura HD hoes

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. Vraagje over het scherm van de Aura in de praktijk. Ik vind het scherm bij daglicht geweldig, echter met lichtje aan is mijn Aura niet helemaal gelijkmatig gekleurd. De bovenkant is iets donkerder dan de onderkant. Het lijkt wel of de lichtjes niet ver genoeg reiken. Is dat een bekend issue of ligt dan aan mijn Aura?

  Reply

  • Ik heb gisteravond nog even goed gekeken en kan geen enkel verschil in licht vinden op het scherm van de Aura. Ik heb geen idee of andere Aura’s (behalve de jouwe dan) er ook last van hebben maar mijn exemplaar is gelukkig verschoond van dat probleem.

   Reply

 2. Heb na lezen van vele enthousiaste reviews en zelf met het ding te spelen toch ook maar een Aura HD gekocht. Vooral vanwege de enorm veel betere contrast, helderheid en achtergrondverlichting en natuurlijk het iets grotere scherm. Zal voor lastig leesbare PDF’s mogelijk mijn oude Sony PRS-600 (was dus geen prt-01, sorry) gebruiken. De ondersteuning van Pocket op de Aura HD vind ik ook geweldig. Basic koppeling met Calibre is ook gelukt dankzij je stukken hier. Nu nog verdiepen in de ‘kneepjes’. Is m’n eerste reader met ingebouwde winkel. Wat makkelijk. Oei, dat kan een dure grap worden :-).

  Reply

  • Ja, ingebouwde ebookwinkels maken het wel heel erg laagdrempelig om even snel boeken te kopen weet ik uit ervaring :)

   De Aura HD is nog steeds mijn favoriete ereader met als enig nadeel voor mij dat ik liever een andere hoes erbij wil die wat beter om de achterkant sluit en wat minder groot is. Ik zag dat Geckocovers een Slimfit hoes nu heeft voor de Aura HD dus ik overweeg die alsnog aan te schaffen.

   Maarre, veel plezier met je nieuwe Aura HD. Ik heb toevallig ook nog de PRS-600 liggen en het is wel een enorme verbetering mijns inziens.

   Reply

 3. De Kobo-e-readers zijn niet zo degelijk. Dat heb ik persoonlijk ondervonden, en de verkoper in de winkel bevestigde dat hij bijna elke dag een Kobo-e-reader terug kreeg wegens fouten en mankementen allerhande. Mijn Kobo Aura HD wou na slechts 3 weken geen epubs meer laden en resetten kon ook al niet meer. Werk aan de winkel om de kwaliteit te verbeteren, Kobo!

  Reply

 4. Toch hier ook de vraag stelle. Ik heb Nu ongeveer twee jaar een auro kobo hd. Waar ik heel tevreden over ben. Helaas is tijdens mijn laatste vakantie, door eigen schuld, mijn scherm stuk gegaan. Is er een mogelijkheid om dit te laten vervangen en zo ja is dit qua kosten verstandig. Weinig over terug te vinden op internet.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top