Filter op afbeeldingen met een Creative Commons licentie bij Bing image search

bing image search
Goed, bij Google Images kon je al geruime tijd zoeken op foto’s met een (Creative Commons) gebruikslicentie – ook al doet Google zijn best om de geavanceerde zoeken pagina te verstoppen – maar afgelopen maandag heeft ook Bing (de zoekmachine van Microsoft) een soortgelijke optie toegevoegd aan de Bing image search.

In tegenstelling tot Google Images is bij Bing deze mogelijkheid niet verstopt opgenomen in een geavanceerd zoekscherm maar maakt het onderdeel uit van het menu met filters dat je ziet bij je zoekresultaten met afbeeldingen. Microsoft heeft deze functionaliteit zo te zien (voorlopig?) alleen toegevoegd aan de Amerikaanse versie van Bing dus als je hem wilt uitproberen moet je bij je instellingen – het tandwieltje rechtsbovenaan – bij Wereldwijd je landinstelling veranderen naar Verenigde Staten – Engels.

Als je Bing Images nog niet eerder bekeken hebt dan is dit sowieso een goed moment. De gevonden foto’s worden ongeveer hetzelfde gepresenteerd als bij Google Images maar de zijbalk met gerelateerde zoekacties voor afbeeldingen en de grote balk bovenaan waarin aanverwante zoekacties met (gegarandeerde) zoekresultaten getoond worden vind ik zelf prettiger werken.

Hoewel je ook met een extra klik de zoekresultaten in Google Images kunt filteren zijn de filteropties bij Bing Images altijd in beeld. In de Amerikaanse versie komt daar nu dus de menu-optie License bij en kun je je zoekresultaten gaan filteren op een aantal gebruikslicenties. Dit filter en licenties zijn gebaseerd op Creative Commons licenties hoewel het iets vereenvoudigd is door het weglaten/samenvoegen van twee CC-licenties.

  • Public domain: De maker van een afbeelding heeft afstand gedaan van alle rechten. Dit is daardoor niet echt een Creative Commons licentie maar komt overeen met de CC0 verklaring dat een werk in het publieke domein mag vallen.
  • Free to share and use: Met deze gebruikslicentie mag je de afbeeldingen zowel gebruiken als verder verspreiden. Bewerken of commercieel gebruiken is bij deze licentie niet toegestaan. Dit komt overeen met de meest strikte Creative Commons licentie, BY-NC-ND
  • Free to share and use commercially: Minder strikt is deze licentie waarbij je afbeeldingen kunt delen en zowel voor commercieel als niet-commerciële doelen mag gebruiken hoewel bewerken nog steeds niet is toegestaan. Dit is effectief de CC BY-ND licentie.
  • Free to modify, share, and use: Wil je de afbeeldingen kunnen delen, gebruiken én bewerken voor eigen gebruik, dan kun je deze licentie kiezen. Commercieel gebruik is echter niet toegestaan. Het is gelijk aan de CC BY-NC-SA licentie
  • Free to modify, share, and use commercially: Je kunt afbeeldingen bewerken, delen en gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële doeleinden. De CC-BY licentie is de meest ruime Creative Commons licentie die daardoor (helaas) ook het minste resultaat oplevert.

Niet klakkeloos gevonden afbeeldingen gebruiken!
Het is wel belangrijk om te onthouden dat een zoekmachine – en dat geldt dus voor zowel Google Images als Bing Images – websites indexeert en vaststelt of er een Creative Commons licentie voor die site of pagina van toepassing is. En dus niet voor individuele afbeeldingen die op een pagina staan want daar kan een zoekmachine geen CC-licentie aan zien hangen. De zoekmachines doen dus de aanname dat als voor een pagina een CC-licentie geldt, dit waarschijnlijk ook voor de afbeeldingen op die pagina zo is. Bij gevonden foto’s op Flickr zal dit wel kloppen maar in de overgrote meerderheid van de zoekresultaten kan/zal dat niet zo zijn. Neem bijvoorbeeld dit blog waarvoor ik een CC-BY licentie hanteer maar die niet van toepassing is op de door mij gebruikte foto’s van anderen.

Bing waarschuwt hier expliciet voor: Bing doesn’t verify or represent that a specific license is associated with an image or that you can use the image under that license. Op diezelfde pagina is ook het uitstekende advies te vinden om bij een gevonden afbeelding naar de website te gaan waar die afbeelding vandaan komt. Stel daar vast of je die afbeelding ook echt mag gebruiken of dat je toch toestemming moet vragen (in geval van twijfel). Mag je de afbeelding wel gebruiken onder een Creative Commons licentie, lees dan ook even de samenvatting van die licentie op de CC licentiespagina en zorg dat je snapt welke voorwaarden (zoals naamsvermelding!) van toepassing zijn.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top