RSS feeds maken voor Twitter met een Google script

Het is niet alleen Google die weinig heil (lees geen verdienmodel) ziet in RSS feeds. Ook Twitter wilde niet meer dit open protocol ondersteunen en switchte met de nieuwe Twitter API – die zorgt voor de communicatie tussen de Twitter dienst & gegevens met alle toepassingen van derde partijen – van het XML formaat naar JSON formaat. Niet alleen verviel daarmee alle ondersteuning voor RSS feeds, ook kun je vanaf nu niet meer eenvoudig bij de data komen. Om de API 1.1 te gebruiken moet er nu altijd geauthenticeerd worden via het OAuth protocol. Dat ‘applicatie X vraagt toestemming om gebruik te maken van je Twitter account’ scherm dat je ongetwijfeld wel eens tegengekomen bent.

Nu maakte ik maar nauwelijks gebruik van RSS feeds voor Twitter maar ik zag deze week een vraag hierover voorbijkomen en bedacht me toen dat ik wel mijn RSS feed terugwilde voor mijn favorieten op Twitter. RSS is nog steeds zo populair dat er vast wel weer iemand een handig scriptje gemaakt had hiervoor, dacht ik nog, en inderdaad. Amit Agarwal (@labnol) maakte een Google script die RSS feeds kan genereren voor je tijdlijn, favorieten, twitterlijsten en twitter zoekacties.

Stap 1. Authenticatie regelen

Om de OAuth authenticatie te regelen moet je een “applicatie” aanmaken waarmee het script zich straks kan aanmelden bij Twitter om gebruik te maken van de nieuwe API.

  • Een nieuwe app kun je aanmaken op dev.twitter.com. Daar log je in met je Twitter inlogggevens om vervolgens een eenvoudig invulscherm te krijgen voor het aanmaken van een app. Geef het een naam naar keuze, vul een omschrijving en (willekeurige) website in en zorg ervoor dat bij de callback URL https://spreadsheets.google.com/macros/ komt te staan. Klik op ‘Submit’ om de app aan te maken;
  • In het vervolgscherm kun je je app verder configureren maar het enige wat we nodig hebben zijn de Consumer Key en de Consumer Secret Key voor het koppelen van het Google script aan de zojuist gemaakte app.

Stap 2. Configureren van het Google script

  • Open het Twitter RSS Google script in je eigen Google Drive door hier te klikken en vul op regel 28 de Consumer Key en op regel 30 de Consumer Secret Key in die je in de voorgaande stap verkregen hebt. Let er op dat de aanhalingstekens moeten blijven staan om de beide sleutels!;
  • Ga naar File -> Manage Version en kies voor Save new version om het script in je eigen Google Drive op te slaan;
  • Ga naar Publish -> Deploy as Web App en kies Anyone, even anonymous in het pulldown menu onder Who has Access. Klik op de Deploy knop om het script te publiceren.

Stap 3. Autoriseren van het script voor toegang tot de Twitter API

  • Autoriseren gaat in twee stappen. Ga naar Run -> Start en verleen het script toestemming te mogen draaien in je Google Drive account;
  • Ga nog een keer naar Run -> Start en het script zal toestemming vragen om toegang te krijgen tot je Twitter account. Zodra je dat gedaan hebt krijg je een automatisch gegenereerde mail (van jezelf) met voorbeeldlinks.

De voorbeeldlinks zijn al met de goede URL en gebruiken de q-parameter om de twitteraccount aan te geven voor de tijdlijn, favorieten en twitterlijsten RSS feeds. Vervang ‘labnol’ door je eigen twitternaam om een werkende feed voor jezelf te krijgen.

In de voorbeeldlink van de twitterzoekactie geeft de q-parameter de zoekterm aan. Vervang ‘new+york’ door je eigen zoekactie en let erop dat speciale tekens anders in de url moeten komen (#blogpraat wordt bijvoorbeeld %23blogpraat).

En als bewijs dat het werkt:

twitter rss feeds#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top