Tweet Nest werkt weer en kan nu ook je Twitter archief importeren

tweet nest

Dat was even balen vorige maand. Twitter schakelde op 10 juni de oude API uit en hoewel ik daar rekening mee gehouden had, vergat ik dat ook mijn eigen archief van tweets daar van afhankelijk was. Ruim 2 jaar geleden heb ik daarvoor Tweet Nest op mijn server gezet en sinds die tijd zorgt een scriptje ervoor dat periodiek nieuwe tweets worden toegevoegd aan dat archief. En die werkte dus niet meer na 10 juni.

Tweet Nest is de afgelopen jaren nauwelijks voorzien van updates dus het was even afwachten of er wel een nieuwe versie zou komen die netjes kon authenticeren bij de nieuwe API 1.1. En dat terwijl de teller liep want je kunt alleen de laatste 3200 tweets ophalen bij Twitter dus het zou geen maanden moeten duren bij mij.

Gelukkig heeft de programmeur van Tweet Nest – met hulp – een nieuwe versie gemaakt voordat mijn eigen deadline voorbij was. En behalve dat deze zorgt voor OAuth authenticatie bij de nieuwe Twitter API voegt de nieuwe versie ook de functionaliteit toe om de tweets uit je (officiële) Twitter archief kunt importeren. Handig want ik miste de ca. 5000 tweets die ik tussen juli 2007 en september 2010 geproduceerd heb in mijn Tweet Nest archief.

Upgraden
De nieuwe versie in gebruik nemen is een kwestie van downloaden en uitpakken om daarna alle bestanden en mappen – op inc/config.php na – te uploaden (en te overschrijven) naar je bestaande Tweet Nest installatie.

Om de nieuwe OAuth authenticatie te regelen moet je een “applicatie” aanmaken waarmee Tweet Nest kan autoriseren bij Twitter.

  • Een nieuwe app kun je aanmaken op dev.twitter.com. Daar log je in met je Twitter inlogggevens om vervolgens een eenvoudig invulscherm te krijgen voor het aanmaken van een app. Geef het een zinnige naam naar keuze en vul een omschrijving in. Zorg ervoor dat bij zowel de website als bij de callback URL de URL komt te staan waar je eigen Tweet Nest archief te vinden is. Klik op ‘Submit’ om de app aan te maken;
  • In het vervolgscherm kun je je app verder configureren maar het enige wat we nodig hebben zijn de Consumer Key en de Consumer Secret Key voor het autoriseren van Tweet Nest.
  • En dat doe je door authorize.php te openen – te vinden in de Tweet Nest folder op de server – in je browser. Deze pagina vraagt om de Consumer Key en de Consumer Secret Key waarna je de gemaakte applicatie toegang kunt verlenen tot je Twitter account.

Alles zou het vervolgens weer moeten doen. Tenminste, dat deed het bij mij :)

Importeren van je ontbrekende tweets
Als je, net als ik, geen volledig archief had in Tweet Nest, dan kun je die nu aanvullen met de tweets uit het te downloaden Twitterarchief op je profielpagina.

  • Vraag dit archief aan op je profielpagina, wacht 10 minuten op de mail met de downloadlink, download je archief en pak het uit in een map op je harde schijf;
  • In de map data/js/tweets vind je per maand een .js bestand met alle tweets van die maand. Upload de .js bestanden van alle maanden die ontbreken in Tweet Nest naar de map archive op je server. In mijn geval waren dat dus de 2007_07.js t/m de 2010_09.js bestanden;
  • Open maintenance/loadarchive.php in je browser en wacht geduldig tot alle tweets geïmporteerd zijn. Het ging bij mijn 5000 tweets in één keer goed maar als je er meer dan 10.000 hebt kan het script vastlopen. In dat geval gewoon nog een keer dezelfde pagina openen in je browser.

Het enige irritante is dat bij het importeren niet (goed?) gekeken wordt naar al bestaande tweets. De bijna 300 tweets van september 2010 die ik al wel in mijn archief had zitten, heb ik er nu dubbel in zitten. Ik kijk komende vakantie nog wel even of ik ze handmatig uit de database kan verwijderen maar voor nu ben ik blij niet alleen weer een werkend Twitterarchief te hebben maar het ook (over)compleet te hebben.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top