Nog een RSS lezer om op te letten: Hive

hive reader
Eén van de vele alternatieven die zich aandienden toen Google bekend maakte te gaan stoppen met Google Reader was Hive. Toen nog onder de naam Hivemined beloofde het getrouw te gaan blijven aan de eenvoudige interface en indeling van Reader – en de sociale functies die het oorspronkelijk had – maar behalve beloftes was er nog niks te proberen. En dus liet ik het een beetje links liggen, zelfs toen het de naam veranderde naar Hive en met een gesloten beta begon waar je een toegangscode voor kon aanvragen. Die heb ik nog wel aangevraagd maar verder focuste ik me op Feedly.

Ruim een week geleden kreeg ik die toegangscode en ik moet zeggen, Hive valt helemaal niet tegen. Mijn feeds kon ik importeren met het exportbestand van Google Takeout en na een nachtje wachten had ik al mijn feeds ook keurig in de Hive reader staan.

En het heeft ook wel veel van de oude Google Reader. Inclusief de focus op het volgen van mensen en het delen van nieuwsitems uit de RSS feeds met elkaar. Die functionaliteit staat en valt natuurlijk met de aantallen (toekomstige) gebruikers die van Hive gebruiken willen/zullen gaan maken maar als eenvoudige, snelle en sobere RSS lezer voldoet Hive nu al wat mij betreft.

Met een ontwikkelteam van slechts twee personen, met vooral veel plannen en een stevige concurrentie van al die andere RSS lezers is het nog maar de vraag of Hive er over een jaar nog is maar stiekem hoop ik dat ze het volhouden. Hive is namelijk helemaal niet het minste alternatief wat mij betreft.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Nog nooit een rss reader gebruikt, maar nu eens een toegangscode aangevraagd om het uit te proberen. Wie weet is het ook iets voor mij.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top