VakantieBieb: voor ebooks van de bibliotheek is er nu ook een app

vakantiebieb
Een kadootje van de Bibliotheek aan alle leden. Zo presenteert de Bibliotheek de VakantieBieb app voor iOS en Android waarmee zowel leden als niet-leden ebooks kunnen ‘lenen’ en lezen in de app zelf. Tijdens de zomervakantie kun je dan 55 titels gedurende de periode van 8 juli t/m 31 augustus onbeperkt downloaden en lezen. Daarna zijn ze niet meer toegankelijk en moet je wachten tot respectievelijk de herfstvakantie en de kerstvakantie om een nieuw aanbod van (waarschijnlijk 15) titels te kunnen lezen.

vakantiebieb ipod

Zoals gezegd is de app te gebruiken door zowel leden als niet-leden. Na installatie van de (iOS) app – de Android app volgt later deze week – moet je je eenmalig registreren. Je krijgt een bevestiging op het mailadres dat je opgegeven hebt en vanaf dat moment kun je in de app inloggen met alleen je mailadres. Zonder wachtwoord en ook op andere apparaten waar je de app op geïnstalleerd hebt. Netjes.

Er wordt gevraagd of je wel of niet lid bent van een bibliotheek wat doet vermoeden, dat als je dat laatste aangeeft, je nog wat aanvullende mailtjes in de toekomst kunt verwachten. De marketingafdeling van de Bibliotheek geeft het nog niet op.

vakantiebieb ipodDe app zelf zit prima in elkaar. Je bladert door (beschrijvingen van) de 55 beschikbare titels of door een overzicht van titels die gerubriceerd zijn in genres. Heb je een titel gevonden die je wilt lezen dan is even tikken op ‘Downloaden’ voldoende om binnen enkele seconden het ebook in je app te laden. Daarna wordt die ook zichtbaar in de boekenkast en kun je meteen beginnen met lezen.

Je vindt nog enkele instellingen terug in het menu tijdens het lezen om de lettergrootte, regelafstand en uitlijning aan te passen. Ook heb je de keuze uit vier lettertypes, waaronder eentje speciaal voor dyslectici, en kun je wisselen tussen een normaal (zwarte letters op witte achtergrond), nacht (wit op zwart) en sepia thema.

De beste ebookdienst van de Bibliotheek
Ook al lijkt de VakantieBieb app gepresenteerd te worden als een soort extraatje, als je kijkt naar de al bestaande ebookdiensten en de dienst die nog moet komen, dan denk ik dat het tijdelijk aanbieden van ebooks via een app uiteindelijk een veel betere dienst zal blijken te zijn. Ik ben er inmiddels volledig van overtuigd dat de openbare bibliotheken niet meer een uitgebreid aanbod van (streaming) ebooks moet nastreven. Het is onhaalbaar gezien de noodzaak met elke uitgever en rechthebbende afspraken te maken en ook niet realistisch als het gaat om recente titels. Tel daar nog eens de beperkingen van streaming ebooks bij op en het feit dat iedereen zonder problemen ebooks illegaal weet te vinden, en dan moet je je echt afvragen waarom je dit nog moet willen als Bibliotheek.

Maar de openbare bibliotheken zouden zich wel kunnen (moeten) richten op nieuwe diensten rondom ebooks zonder ze perse zelf te willen uitlenen. De meest voor de hand liggende is de gidsfunctie die bibliotheken altijd al hebben gehad. Selecteer bijvoorbeeld een relevant aanbod voor de verschillende doelgroepen van de bibliotheken en maak dat laagdrempelig toegankelijk. En eigenlijk is dat precies wat de Bibliotheek nu met de VakantieBieb app doet. Een selectie maken uit het beschikbare aanbod, daar afspraken over maken met uitgevers, auteurs en rechthebbenden en die thematisch & tijdelijk laagdrempelig aanbieden aan hun gebruikers. Prachtig toch?

In plaats van proberen om alle uitgevers te overtuigen hun titels uitleenbaar te maken via de openbare bibliotheken ga je SELECTEREN welke titels geschikt zijn om onder de aandacht te brengen in de app. Willen uitgevers dat niet? Prima, dan neem je hun titels dus niet op en mag een andere uitgever zijn titels wel promoten via de VakantieBieb app. Als je één boek van Harlan Coben hebt gelezen wil je de rest ook wel lezen (kopen?).

Per ongeluk de juiste formule gevonden?
Behalve dat populair taalgebruik als ‘kadootje’ (cadeautje) en ‘bieb’ (bibliotheek) van mij niet hoeft blijkt de VakantieBieb app zelf één van de betere ebookdiensten te zijn waar de Bibliotheek mee komt. OK, je kunt nog steeds geen ebooks op je ereader lezen maar laten we die illusie ook maar gewoon loslaten. Via de iOS en Android app heeft de Bibliotheek eindelijk zijn eigen platform voor ebooks en bereikt het honderdduizenden (potentiële) gebruikers met een nieuwe ebookdienst die voortbouwt op de sterke punten van de bibliotheken. Door een themacollectie samen te stellen die aansluit bij een concrete en bestaande behoefte – om tijdens vakanties boeken te lezen – en die laagdrempelig aan te bieden aan al hun doelgroepen. Of je nou lid bent of niet.

Sjappo Chapeau voor dit kado cadeau, Bibliotheek!

Update 12-7-2013: Ook de Android app is inmiddels beschikbaar in de Play Store

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (42) Write a comment

 1. Mooi verwoord Raymond. En eindelijk een dienstverlening die ik met trots op de werkvloer (en daar buiten nu ook) kan aanbevelen.

  Reply

  • Ik las dat bij meerdere mensen die bevestigingsmail in het spamfilter is beland. Misschien die even controleren? Of anders een ander mailadres gebruiken (hotmail/gmail) waar je eenvoudig in de spamfolder kunt kijken?

   Reply

 2. Goedendag,
  Weet u ook hoe ik boeken uit de vakantiebiep met Calibre op mijn Kobo Glo HD eReader kan zetten?
  Met vriendelijke groet, Arno

  Reply

  • @Arno Dat gaat je helaas niet lukken. De boeken zijn (expres) vergrendeld binnen de app en het is niet mogelijk om ze over te hevelen naar bijvoorbeeld een ereader.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top