Krantennieuws delen via blogs of sociale media: komen er ramen in de betaalmuren?

Toen ik het bovenstaande bericht voorbij zag komen wilde ik eerst wat gaan schrijven over het zoveelste slechte voorbeeld van hoe kranten met auteursrecht omgaan. Maar ja, daar is niks nieuws aan en dus dacht ik na over hoe kranten het voor elkaar hebben gekregen minder mogelijkheden te geven aan hun betalende abonnees in het digitale tijdperk dan wat ze vroeger hadden. Je kocht een krant – of nam er waarachtig een abonnement op – en je kon gewoon de krant (en alles erin) delen met anderen. Met de buren of een collega op je werk. Interessante stukjes krantennieuws knipte je uit en soms deelde je die ook met anderen. Of niet natuurlijk maar dat mocht je helemaal zelf weten.

Als je nu interessante artikelen wilt delen met anderen doe je dat inderdaad niet meer op papier. Die zet je op je blog zodat je anderen kunt wijzen op het bestaan ervan – zoals de docent dat dus deed – of die wil je delen op de sociale media. Net zoals je dat met alle andere interessante artikelen of websites doet die niet een betaalde toegang hebben. En natuurlijk snap ik wel dat je als krant-waarvoor-je-moet-betalen je content niet op blogs of sociale media terug wilt zien maar wat de kranten niet lijken te snappen is dat je het ten eerste in een digitaal tijdperk niet kunt voorkomen (het ingezonden stukje van de docent is ironischerwijs zelf ‘illegaal’ verspreid via Twitter) maar ten tweede dat het dus een extra reden gaat worden om geen abonnee te worden want wat heb je aan nieuws dat je niet mag delen? Over ironie gesproken. De reden dat je als krant het vrijelijk delen van krantennieuws niet toestaat kon wel eens juist bewaarheid worden daardoor.

Ik merk het in ieder geval aan mezelf. Ik heb een abonnement op NRC Handelsblad en lees artikelen zowel via de app als de website. Delen van relevante en interessante artikelen kan ik echter niet. Sowieso kan ik het natuurlijk niet volledig overnemen want daar steekt het auteursrecht – terecht – een stokje voor maar waarom kan ik niet gewoon linken naar goede artikelen op de site van de krant zelf? Zodat de wereld kan zien dat het ook echt goede artikelen zijn? En als mijn krant meer betere artikelen heeft dan een andere krant, is dat juist niet goed?

De tijd dat je als krant gewoon kon vertrouwen op imago en naamsbekendheid voor het vasthouden van abonnees ligt al weer ver achter ons. Zelfs een ‘vernieuwende’ vorm als NRC Reader heeft nog steeds irritante beperkingen aan het kunnen delen van losse artikelen dus hoe moet je nou overtuigd raken dat het echt de moeite waard is om daar een abonnement op te nemen? Wanneer kijkt een krant verder dan alleen maar proefabonnementen om je achter die betaalmuur te krijgen zonder raampje naar de rest van de wereld?

Maar het kan dus toch anders?
Laurens Verhagen, online-hoofdredacteur bij de Persgroep, liet via Twitter weten dat er gewerkt wordt aan een nieuwe site voor de Volkskrant waar de content gedeeld kan worden door abonnees met de buitenwereld. Ook als ze geen abonnee zijn.

En dan niet om altruïstisch te zijn maar omdat hij in ieder geval door lijkt te hebben hoe de wereld tegenwoordig in elkaar steekt. Waarbij nieuws, meningen en feiten het snelst via social media gaan en waar je dus graag als krant met je content zichtbaar bent.

Nou is die nieuwe site er nog niet en is het maar afwachten of het oude denken van beschermen van krantennieuws achter betaalmuren ook daadwerkelijk verdwijnt maar het kon wel eens een onderscheidende factor worden in de toekomst in de keuze op welke krant ik een abonnement wil. Ook al moet ik toegeven dat bij mij eveneens het imago en naamsbekendheid wel een rol blijft spelen. In een reactie op het nieuws van Verhagen liet de Telegraaf weten dat artikelen uit hun krant via de Telegraaf app al sinds enige tijd gedeeld kunnen worden met niet-abonnees. Waar ik geen flauw idee van had omdat ik zelf geen Telegraaf lees en omdat kennelijk geen enkele abonnee artikelen met mij wenst te delen op Twitter.

Of ik ooit mijn abonnement op NRC inruil voor een abonnement op de Telegraaf, daar moet ik nog even goed over nadenken. Maar als de Volkskrant de beloofde functionaliteiten weet waar te maken later dit jaar dan kan NRC maar beter niet achterblijven. Die stunt om betalende NRC abonnees niet eens toegang te geven tot NRC Reader zit me nog hoog en als die content slecht of helemaal niet te delen is via sociale media tegen de tijd dat mijn abonnement afloopt, dan weet ik wel waar ik mijn volgende abonnement afsluit.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

  1. Was je de geïrriteerde tweet van Philippe Remarque ook tegengekomen dat deze meneer sowieso fouten in zijn stukje had gezet? Citeren uit de krant is toegestaan, hele stukken overnemen niet.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top