Buitenlandse kranten online via de KB lezen met PressDisplay

Ruim een week geleden meldde de KB met weinig bombarie dat leden van de KB vanaf dat moment toegang hadden tot PressDisplay. PressDisplay is een site/platform dat al vele jaren bestaat en waar dagelijks inmiddels ruim 2000 kranten online beschikbaar zijn uit bijna 100 landen. Met een archief van 90 dagen om nog terug te kunnen zoeken in oudere kranten.

pressdisplay
Voor het Nederlandse nieuws hoef je PressDisplay niet echt te gebruiken, ook al toont de startpagina van de voor de KB op maat gemaakte Library.PressDisplay versie wel Nederlandstalig nieuws. Hoewel in het verleden het AD en de Volkskrant opgenomen waren ben je tegenwoordig voor het dagelijkse Nederlandse nieuws aangewezen op drie Metro edities, aangevuld door een aantal Belgische kranten.

Maar goed, de kracht van PressDisplay is vooral dat er zoveel buitenlandse kranten in zitten. Die kranten zelf worden weergegeven in hun oorspronkelijke papieren layout waarbij je kunt inzoomen op elk individueel artikel (of advertentie) om dat op je scherm beter te kunnen lezen. De grotere internationale kranten ontbreken wel veelal aangezien deze zelf bijna altijd een eigen (betaalde) site hebben voor hun krant maar dat doet niet heel veel af aan het nut van PressDisplay.

Want met een enkele zoekactie kun je alle 2200+ kranten doorzoeken op nieuws waar je in geïnteresseerd bent om verschillende perspectieven erop te krijgen (mits je wel rekening houdt met het gegeven dat de kranten in 54 talen zijn). Ook is het een mooie manier om nieuws en ontwikkelingen in een specifiek land te kunnen volgen waar de Nederlandse media niet of slechts beperkt over bericht.

Kleine minpunten zijn wel dat je de kranten alleen online op een redelijk grote monitor kunt lezen. Deeplinken naar een specifieke krant is niet mogelijk en hoewel er een optie voor een RSS feed is bij elke krant, kreeg ik die feeds niet toegevoegd aan een feedreader. Er bestaat een iPad app voor PressDisplay maar die werkt dan weer niet samen met het institutionele (Library) abonnement. Desalniettemin is PressDisplay een mooie aanwinst en de moeite waard om gebruikt te worden. Zeker als je lid bent van de Koninklijke Bibliotheek.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top